Hosszú, de tanácstalan vagyok és dühös, mit tegyek?
Van egy nővérem, 23 éves, nem volt szorgalmas sosem, egy középszerű fősulira jutott be csak, amit utált, mert nem oda akart menni, a munka derogált ("Hisz minden barátnőm főiskolás"), nem tanult, kirúgták. Már csak 1 év lett volna hátra...Jelentkezett költségtérítésesre egy másik helyre (csak oda volt elég pontja), felvették.
Apám idegbeteg, hamar elszakad nála a cérna, nem iszik, meg semmi ilyesmi, de nem egy megértő ember, ezért a nővérem nem mondta el neki, hogy máshova jár (már attól is kiakadt volna, hogy "félbehagyta" a fősulit, nemhogy _költségesre_ jár --> az anyagi helyzetünk elég rossz).
Nővérem esküdözött, hogy dolgozni fog, meg átjelentkezik majd államira, falazzunk neki (én, anyám, meg húgom).
Hát ezt tettük.
Rólam azt kell tudni, hogy 20 éves lány vagyok, jó tanuló voltam, felvettek oda, ahová jelentkeztem, de még érettségi előtt rájöttem, hogy nem ez érdekel, ezért nem iratkoztam be, hanem au pairkedni mentem egy évre, ami nagyon jól sikerült. Elég sok pénzt félretettem, laptopot vettem magamnak, és 150.000 Ft-ot le akartam kötni a bankban, hogy nyáron jogosítványt csinálhassak (nővéremnek a szüleim jogsit és a laptopot is kifizették - igaz, a gatyánk ráment). Úgy alakult, hogy anyámat bíztam meg, hogy kösse le a bankban, így az ő nevére került. A lekötés januárban járt le, de mivel diákhitelem is van, nem volt égető szükségem a pénzre, így nem sürgettem anyámat, hogy vegye ki. Viszont itt a nyár, kértem, hogy mostmár vegye ki, de mindig terelt, hogy majd ha lesz ideje. Ez megy hetek óta. Aztán ma rájöttem (jó reggelt..), és be is ismerte, hogy ő azt a pénzt már kivette, és elköltötte.
Azt hittem, megőrülök. Nagy botrányt csaptam. Mert meglopott!! Ha elkéri a pénzt, úgyis odaadom, nekem is érdekem, hogy ne kössék ki a telefont pl..de így, hogy ellopta, és onnantól sorozatosan a pofámba hazudott...(soha nem kérek pénzt semmire, inkább bulizni nem megyek el, ha nincs rávalóm).
Ezen kiborultam. És most jön a csavar: a nagy magyarázkodásban kiderült, hogy a pénzt MÁR SZEPTEMBERBEN kivette, és odaadta tesómnak a tandíjra..ergo mindketten hazudtak. Pedig nővéremmel azt hittem jóban vagyok, adtam neki évközben is (a diákhitelemből..) kölcsön kajára, bérletre, hogy majd nyáron, ha "rendbejön" (ahogy ígérte..), megadja (adalék: bulizni, öltözködni persze van pénze).
Szóval kiborult a bili, és vele én is. Nagyon összevesztem anyámmal, és megfenyegettem, hogy elmondok mindent apámnak. Mert úgy érzem, ha ezt eltussolom, akkor már sose bízhatok többet bennük. De ismerem apámat, ki tudja, mit tenne, egyrészt, mert rájönne, hogy a nővérem (és vele együtt mi is) hónapok óta hazudunk neki a tanulmányairól, és még ez a pénzlopásos sztori (ő sose venné el a gyerekei pénzét...)..kiakadna, de nagyon. Így is sokat veszekszik anyámmal, hogy kifolyik a pénz a kezei közül.
Félek a következményektől, de úgy érzem, nem hagyhatom annyiban, az önérzetemet sértené.
Anyám ígérgeti, hogy visszaadja a pénzt, de könyörgöm, miből? Hónap végén ballag a húgom, akinek mobilt ígért ajándékba, vele sem akarok kicseszni, meg a családi hangulatot elrontani, mire jön a ballagás.
Mit tegyek?
Hát te szegény, nagyon megértelek...
Nem tudom, mit kéne tenned. Ha már az ember a saját családtagjaiban sem bízhat meg. Tanultál valamit az életről, többé nehezebben lop meg téged bárki is.
Apám nem törődik velünk. Olyan értelemben igen, hogy ő keresi a családi jövedelem nagy részét, mint egyetlen fix állással rendelkező szülő, de a családi életben nem veszi ki a részét.
Pl. nem törődik azzal, hogy hogy vagyunk, mi van velünk, ha ellentmondunk (mert más a véleményünk), akkor egyből felkapja a vizet, hogy ne hisztizzünk. Elvárja, hogy meglegyen az ötös bizonyítvány/érettségi/diploma, de soha rá nem kérdezne, hogy mizu a suliban.
Dicséret semmiért sem jár, lecseszés a legapróbb dolgokért is.
Ha kitálalok apámnak, én nem leszek vele előrébb, mert a pénzt ő sem fogja tudni előteremteni nekem...viszont ki tudja, milyen balhét rendez.
De annyiban hagyni sem akarom, mert elegem van abból, hogy anyám hülyére vesz (eddig is voltak húzásai, de ennyire nem durvák).
En megvarnam a ballagast h az menjen le a maga utjan, hisz nem lenne jo kiszurni a hugoddal aki rendes. Anyamnak adnek egy ucso eselyt. es ehhez leulnek vele negyszemkozt beszelni, csak te es anyud. senki mas. Megmondanam neki h mekkorat csalodtam benne, nemcsak mint emberben, hanem mint anyaban. elmondanam h ezentul nem tudok benne bizni. Felajanlanek neki torlesztest. H havonta X osszeggel rendezze az adossagat. kituznek erre egy napot. A fizetes napjat. akkor meg van penz es nem lehet indoka h elkoltotte. abbol adjon neked oda az X osszeget. en nem aproznam el annyira de tul nagy reszletet sem allapitanek meg neki, mert akkor azt megerzi a csaladi kassza. en kb 4-5 honapos torlesztot szabnak ki neki, inkabb 4 honapsra, 40 ezresevel torlesztve ucso honap meg 30ezer. azt hiszem ezt el lehet viselni egy csaladi kasszanak ez nem sok, max novered nem puccoskodik annyit es visszafogja magat. Ugyanakkor kiadnam neki az ultimatumot, h amennyiben nem fizet a megszabott hataridokre es megprobalja eltussolni es ha neked szolni is kell h hol a penzed, abban a pillanatban kitalalsz az apadnak. azt hiszem ez fair a reszedrol es anyud sem fog ebbe beleroskadni.
en nyitnak egy bankszamlat a sajat nevemre es ahhoz nem adnek hozzaferesi jogot egyetlen egy csaladtagnak sem. Nagykoru vagy lehet bankszamlad szuloi alairas nelkul is. a banki koltsegekkel meg ne torodjel, ha lekotod a kamat fedezi a folyoszamlavezetesi dijat.
azert elszomorito ilyen torteneteket olvasni, azert be kell h valljam nem semmi szulok vannak. en magam is anyuka vagyok es nagyon vigyazok h a kicsim lelke ne seruljon es igyekszem neki mindent megadni. mar a szuletesetol kezdve felre rakunk az en fizumbol egy bizonyos osszeget neki h ha majd 18 eves lesz akkor legyen neki egy jo kis deposit-ja h hazat tudjon venni. soha de soha eszunkbe nem jutott h mi ehhez a penzhez hozzanyuljunk. a kislanyom neven van a bankszamla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!