Mit jelent az. Hogy válás esetén a külön élö szülö anyagilag, az anya, vagy akinél van a gyerek az természetben gondoskodik a gyerekröl?
Salx Narval: elvileg igazad van, de a legtöbb esetben a gyerek az anyánál marad és nem azért, mert a bíróság elfogult, hanem mert az apa nem is akarja a gyereket magához venni - mert nincs rá ideje, helye, lehetösége a munkája vagy egyéb miatt -, így kizárásos alapon az anyánál lesz elhelyzve. Ebböl következik, hogy az apa a különélö szülö és az anya az, aki a gyereket a mindennapokban ellátja.
Ebböl a felállásból még következik, hogy az anya vagy az apa miatt váltak el - de általában azért mindkét félnek van benne része -, szóval ilyen szempontból mindegy, ki mennyire jó társ egy párkapcsolatban, itt csak annyi számít, hogy kivel él a gyerek.
Amit felhoztál példát, az nem túl gyakori dolog, és igazán nem vagyok benne biztos, hogy ez jogilag is stimmel, ugyanis a gyereket nem gyakran adják a nagyszülökhöz. Ha meg hivatalosan az anyánál van, akkor elvileg azért megbüntethetik, ha másra hagyja.
De egy kérdésem lenne hozzád az említett esetben: az apa miért nem veszi magához a gyereket, ha zavarja a helyzet?
12: A barátom szeretné a gyereket de a nő tiltakozik ellene, a mama is a volt feleséggel él még szerencse, hogy amúgy nagyon szereti az unokáját és rendesen gondját viseli. A barátomat csak az bosszantja, hogy ő többet tudna vele lenni de ragaszkodnak a hivatalos láthatási időhöz és most az ország másik részébe költöznek. Szóval nem könnyű a helyzete.
Én amúgy minden helyzetben gyerekpárti vagyok, mindegy kinél van a gyerek az ő sorsa jövője a fontos. Elég baj már az is, hogy elváltak a szülők. Teljesen egyetértek a kérdezővel abban, hogy a szülők a válás ellenére is együtt neveljék a gyereket amennyire ez lehetséges, szerintem ez normális embereknél így is van, a gyerek szempontjából is így a legjobb. Ehhez viszont két józan gondolkodású a gyerek érdekeit néző szülő kell. Sajnos ez is elég ritka akárcsak az én példám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!