Akinek kötőjeles a férjezett neve, rövidíti valahogy? Lehet egyáltalán?
Én is kötőjelesen vettem fel a nevünket, amit már meg is bántam, sok a macera vele:( Ezért érdekelne, hogy lehet e valahogyan rövidíteni?
Pl: Kovács-Kiss Anna-> Kovács-K Anna? :D
"Szóval cáfolnám, hogy hivatalos dokumentumot csak teljes névvel lehet aláírni. :)"
Ezzel nem cáfoltad sehogy.
Csak a közbenső lapokon rövidíthetsz, mert oda elég akár egy névnek tűnő X is, azaz tetszőleges szignó.
Kérdező! Szívesen!
Utolsó válaszoló, szerinted mi okom volna itt mást írni, mint amit tapasztaltam? De ne is válaszolj, mert nincs kedvem vitázni.
Én is kötőjelesen vettem fel házasságkötéskor, de hamar rájöttem, hogy túl hosszadalmas lenne mindig, mindenhol kiírni végig. Én úgy oldottam meg, hogy a középső tagot, a lánykorit egyszerűen elhagyom a legtöbb esetben. Szóval a férjem vezetéknevén és a keresztnevemen mutatkozom be; ezt írom a privát üzenetek, emailek végére; ezt a nevet adom meg, ha rendelek a neten valamit, vagy foglalok helyet valahova, stb. Még az aláírásomban is csak ezt a két tagot használom, mert az aláírás nyugodtan lehet egyedi, sokan lehagynak vagy rövidítenek egy-egy részt a nevükből. Szóval egyedül az igazolványaimban szerepel a teljes, kötőjeles alak. Illetve olyan helyeken szoktam így megadni a nevemet, ahol tudvalévő, hogy összehasonlítják a személyivel: pl. bankbeli ügyintézéskor, gépkocsivásárlásnál, repülőjegy-foglalásnál stb.
De amúgy ez ugyanaz a szitu szerintem, mint amikor valakinek alapból két keresztneve van, vagy akár hasonló még ahhoz is, amikor az illető doktori címmel rendelkezik. Ott sem adja meg mindkét keresztnevet, vagy írja ki a doktorit minden egyes netes pizzarendelésnél, hanem csak a "hivatalosabb" helyeken, vagy ahol valóban indokolt lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!