Ebben az esetben lehet a gyerek vezetékneve kötőjeles?
A nő pl. Nagy Anna, a férfi Kovács János.
Házasságkötéskor a nő úgy veszi fel a férje nevét, hogy Kovácsné Nagy Anna.
Akkor a gyerekek vezetékneve csak Kovács lehet, vagy lehet esetleg Kovács-Nagy is?
A házasságkötés előtt kell nyilatkozni, h a gyermeketek családi neve mi lesz majd.
Soknak tetszik, én nem adnék kötőjeles nevet... hosszú
Itt megtalálod pontosan a lehetőségeket:
De nem lehet ebben az esetben kötőjeles a gyermek neve.
Első, lehet, hogy hosszú, de legalább egyedibb.
Jelen esetben mi lehetne a gyerek, Nagy Zoltán vagy Kovács Zoltán?
Halálosan unalmas.
Még ha hosszabb is, de egyedi, hogy a srácot Nagy-Kovács Zolinak fogják hívni. Ilyen nevű osztálytársa tuti nem lesz.
Nekem rövid nevem van, de nagyon általános.
Nem szerettem, mert rengeteg van belőlünk.
Bár ha nálam a kötőjeles változat lenne, akkor én Nagy-Nagy lennék, mert mindkét szülőmnek ez a vezetékneve.
És nem, nem testvérek! :D
#5: Szerintem meg a Nagy-Kovács különösen rosszul hangzik. Ez az az eset, amikor szinte látod magad előtt a szegény embert aki fel akarja turbózni a tucatnevét, csak éppen a házastársnak is tucatneve van. Ordít róla, hogy nem valamiféle egyenlőségi gesztus okán kötőjelezték, hanem kínjukban.
Lehet, hogy a Nagy-Kovács önmagában ritka, de ettől még nem jobb, mintha csak simán Kovács lenne, sőt.
Nem vagyunk egyformák.
Szerencsére...
Szerinted rosszabb, szerintem meg nem.
Egyébként számomra egyértelmű, hogy ez egy példa, és egyikőjüket sem hívják sem Nagynak, sem Kovácsnak.
Van a médiában is ilyen nevű ember, tehát közszereplő, és van személyesen nekem is ilyen ismerősöm.
Soha az életben nem jutott eszembe, hogy "basszus, szegény csaj ezzel a névvel, a szülei csak fel akarták turbózni a tucatneveiket!"
Ez már túlbonyolítás, teljesen felesleges.
Ellenben majd az életben, suliban, munkahelyen, amikor szólnak, hogy "Kovács!", majd 8-an odafordulnak, hogy "Én?". Na ez rosszabb.
Tudom, mivel mint írtam, nekem is tucatnevem van. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!