Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nektek hogy esne, ha a párotok...

Nektek hogy esne, ha a párotok nem akarná felvenni a neveteket házasságkötéskor?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy felvegyem-e a párom nevét. Egyrészt az van bennem, hogy igen, mert onnantól "egyek vagyunk", jelezze a világnak, hogy ő a férjem. Azonban mikor felvetettem, hogy ez úgy lenne az igazi, hogy ő is felvenné az enyémet, erősen tiltakozott. Akkor most nekem miért kellene felvennem az övét? Férjek, ti felvennétek a párotok nevét? Van itt olyan aki felvette? Illetve van itt olyan aki nem vette föl a férje nevét? Ha igen, mi volt az oka egyik es másik esetben is?

A névfelvételt úgy gondolnám, hogy pl "kovács-tóth xy".

2017. jún. 16. 19:55
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
13%

"a nő a házasság után csak "feleség", a férfi meg mintha mi sem történt volna "23

Nahát ez butaság cicus, nem "csak" hanem a hű társ pontosan a fele a teljes Embernek, az nem "csak",az 50%. Ugye valamikor egy volt, ami ketté lett vágva (seccare -kettémetszésből ered a sex szó) - Platón ír erről- azóta is keresi az ember az életben a másik felét -hogy eggyé váljon vele. Más szóval Jin-jang, ha így érthetőbb, egy kör.

A férfi meg nem "mintha mi sem történt volna", keservesen siratja legényéletét a búcsún.

2017. jún. 17. 18:15
 32/46 anonim ***** válasza:
53%
előző, a sex szó a 6-ból ered, mivel a hatodik parancsolat vonatkozik a paráználkodásra. a hat latinul sex.
2017. jún. 17. 20:43
 33/46 anonim ***** válasza:
18%
faxot előző
2017. jún. 17. 21:01
 34/46 anonim ***** válasza:
15%

bocs 32, fáradt vagyok

egy elérhető forrás:

Eredet [szex < mai magyar: szex < angol: sex < latin: sexus (biológiai nem) < secus (kettéválasztott) < seco (vág)]

[link]

2017. jún. 17. 21:05
 35/46 A kérdező kommentje:

Kedves 31-es, hagy ne mondjam, hogy melyik felmenődnek mondd, hogy cicus ;)

Másrészt igen, ez volna a lényeg, hogy két ember 50-50%ban része a kapcsolatuknak és az életüknek....akkor gyakorlatilag az volna a normális, ha mindkettő felveszi a másik nevét, nem? -már ha az alaptémánál maradok. Egyébként meg, miért gondolja bárki, hogy egy férfi siratja a legényéletét, ezzel szemben egy nő élete meg boldogtalan, céltalan lézengés, míg valamelyik teremtés koronája meg nem szánja, és a nevére veszi? :D

A házasság sem kötelező, lehet agglegény meg vénlány bárki, aki siratja a hajadonságát/nőtlenségét?

2017. jún. 17. 21:37
 36/46 anonim ***** válasza:
100%
#32, a katolikus interpretálásban valóban a 6. - a zsidó és a református interpretálásban meg a 7. Miért pont ebben értenének egyet a vallások? :)
2017. jún. 18. 00:10
 37/46 anonim ***** válasza:
23%

"Másrészt igen, ez volna a lényeg, hogy két ember 50-50%ban része a kapcsolatuknak és az életüknek....akkor gyakorlatilag az volna a normális, ha mindkettő felveszi a másik nevét, nem? "

Nem. Egyrészt, mert a nevednek semmi köze a házassághoz, pláne nem ahhoz, hogy egyenrangúak vagytok-e vagy sem. Másrészt az lenne a normális, ha elfogadnád a párod döntését. Az iskolaválasztás is így jött ide, ha nem értetted. Majd ha akkor is 2 külön iskolát akartok, kivered a hisztit, és jössz ide igazoltatni magadat vagy esetleg hajlandó leszel felnőtt módjára kompromisszumot kötni? (Nem, a kompromisszum nem az, hogy te is, ő is felveszitek a másik nevét. Ez jelen esetben csakis a te akaratod. Az meg nem kompromisszum.)

2017. jún. 18. 01:07
 38/46 anonim válasza:
93%
Mi a múlthéten voltunk bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél. Előtte szóba sem került közöttünk, hogy vegyem fel majd a nevét akármilyen formában is. Ebből arra következtetek teljesen rám bízza a döntést, neki nem ez számít. Én maradok a lánykori nevemnél, szeme sem rebbent mikor ezt válaszoltam az anyakönyvvezetőnek, egyszerűen nem ez a fontos, hanem a boldogságban leélt 10 évünk és a 3 hónap múlva születendő kislányunk, aki amúgy az apukája nevét kapja, nekem így tökéletesen megfelel.
2017. jún. 18. 14:41
 39/46 anonim ***** válasza:
30%

"akkor gyakorlatilag az volna a normális, ha mindkettő felveszi a másik nevét, nem?"

De nem ám. Mert mint azt már mondtam nem egyformák, a férfi és a nő, hanem egyenlőek. Egyébként meg ez a férfi ez eseteben NEM akarja felvenni, " erősen tiltakozott" - nem értem mi a probléma? Erőszakoskodni akarsz vele? Rá akarod erőltetni a téveszmédet? Kereshetsz máris jó válóperes ügyvédet, mert ezt egyetlen normális ember nem viseli el. Te nem veszed fel - azt elfogadta, nem? Hagyd, hogy az ő nevén ő döntsön, legyen béke köztetek, az a lényeg.

2017. jún. 18. 14:55
 40/46 A kérdező kommentje:
Így van nem egyformák- hanem egyenlőek, de az egyenlőséggel kapcsolatban nem egyezik a véleményünk. Nem tudom, honnan veszed, hogy erőszakoskodom vele ez ügyben, de kérlek, ha nem ismersz minket ne nagyon sértegess ilyesmivel, hogy jobb, ha válóperes ügyvédet fogaunk. Nincs olyan pár, akik mindenben egyetértenek, a lényeg a megbeszélésben van. A kérdéshez, ami csupán arra vonatkozott ki miért döntött úgy, ahogy (és aki azt írta, hogy felvette a férje nevét, az sem lett lehülyézve, mert pusztán kíváncsi voltam ki hogyan, miért) nagyon érdemben nem tudtál hozzászólni, úgyhogy most szépen megkérlek, hogy lapozz is tovább. Akik megosztották a saját tapasztalataikat, azoknak köszönöm, érdekes volt, számomra hasznosak!
2017. jún. 18. 15:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!