Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nektek hogy esne, ha a párotok...

Nektek hogy esne, ha a párotok nem akarná felvenni a neveteket házasságkötéskor?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy felvegyem-e a párom nevét. Egyrészt az van bennem, hogy igen, mert onnantól "egyek vagyunk", jelezze a világnak, hogy ő a férjem. Azonban mikor felvetettem, hogy ez úgy lenne az igazi, hogy ő is felvenné az enyémet, erősen tiltakozott. Akkor most nekem miért kellene felvennem az övét? Férjek, ti felvennétek a párotok nevét? Van itt olyan aki felvette? Illetve van itt olyan aki nem vette föl a férje nevét? Ha igen, mi volt az oka egyik es másik esetben is?

A névfelvételt úgy gondolnám, hogy pl "kovács-tóth xy".

2017. jún. 16. 19:55
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
88%

Kedves 20-as!

Ne haragudj, de ez hülyeség. Sem névváltoztatással nem jelzed, hogy házas vagy, sem a gyűrűvel. Mi van, ha valaki olyan munkát végez, hogy nem hordhat gyűrűt? Vagy egyszerűen irritálja őt? Akkor az nem házas? Ráadásul lehet házasságnak száítani azt is, ha valaki élettársi kapcsolatban él, vagy akár azt is, ha még abban sem. A házasságot a viselkedéseddel, a másikhoz való viszonyulásoddal jelzed. Minden más formaság.

Ha házasság, akkor senki nem lesz senkié, egyenrangú felek, akárhogyis hívják őket. Ha valaki meg nem akar nevet változtatni, akár férfi, akár nő, azt el kell fogadni. Nekünk azért, mert semmi közünk hozzá, a párjanak azért, mert a párja.

2017. jún. 17. 07:23
 22/46 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem meg igaza van a huszasnak. A házasság két emberről szól és jóesetben mindkét fél egyenlő. Mért csak a nőnek kellene felvennie a férje nevét? Csak mert a hagyomány szerint hozzá tartozik? Akkor a férj a feleséghez mért nem? Kissé elavult már ez a dolog, mióta nem abban a világban élünk ahol a nőnek kuss a neve. Kérdező, én ezután biztos megmondanám hogy vagy mindkettőnk vagy egyikőnk se.
2017. jún. 17. 07:41
 23/46 A kérdező kommentje:

Hú de sok válasz jött :D

Valójában nem a fifti-fifti szaralodás érdekel (mi az, hogy mi lesz ha iskolát kell vásztani a gyereknek?) Azért házasodunk össze, mert nagyon jók vagyunk együtt és kész. 10 éve evyütt vagyunk. Egyszerűen csak nem szeretem azt a felfogást, hogy a nő a házasság után csak "feleség", a férfi meg mintha mi sem történt volna, és a névváltoztatás ennek a tükre. "Né" semmiképpen nem akarok lenni, a kötöjeles kicsit butácskán hangzik, de még elfogadnám, de csak én nem fogok nevet váltani. Hülyén hangzik, tudom, de szeretem a nevem, és mindig úgy gondoklam, hogy a személyünk része, hogy jellemez.

Nagy meccs lesz még anyóssal megértetni miért nem veszem föl a kisfia nevét....

2017. jún. 17. 08:56
 24/46 anonim ***** válasza:
23%
En kotojellel vettem fel a nevet. Ritka keresztnevem van, az ove sem gyakori, jol is hangzik a kettk egyutt :D hivatalosan a lanykori nevemen mutatkozok be, a helyi tv-ben is a lanykori nevem van kiirva(kicsit hosszu lenne, mert 2 keresztnevem is van es mind2-t hasznalom), de mindent a ferjezett nevemmel egyutt irok ala. Amikor megkerdeztem errol a velemenyet, nem erdekelte annyira, hogy felveszem e (inkabb a szuleit, de nem ok miatt vettem fel), de en ugy vagyok vele, hogy igy megis olyan mint ha egyek lennenk, es hogy van ferjem(hul.ye megfogalmazas, nem lehet leirni, hogy mit erzek iranta :) )
2017. jún. 17. 09:54
 25/46 anonim ***** válasza:
78%

Ja, es ha gyerekunk lenne csak a ferjem nevet kapna :)

24es

2017. jún. 17. 09:55
 26/46 anonim ***** válasza:
64%
22-es vagyok, a százalékom megmutatja h mennyi hímsoviniszta ember van itt. Elmondanák a kedves lepontozók hogy melyik része böki a csőrüket? Bocs az offért kérdező.
2017. jún. 17. 13:50
 27/46 jafnrétti ***** válasza:
78%

Én nem vettem fel. Úgy voltam vele, hogy vagy mindketten vegyük fel egymásét, vagy hasznája mindenki továbbra is a sajátját. Ez utóbbi mellett döntöttünk. Nem értem amúgy, hogy miért kéne (csak a nőnek!) jelezni a világ felé, hogy ők egy pár. Akinek számít ez, az úgyis tudja, mert ismeri a házaspárt, aki meg nem ismeri őket, annak meg igazából nem tök mindegy? Meg amúgy is azért én inkább hajlok arra, hogy van saját nevem, miért kéne a házasságkötés miatt megváltoztatni? Hiszen attól még ugyanaz az ember maradok.

Abban az esetben változtattam volna csak nevet, ha a saját vezetéknevemet valamiért nagyon nem szeretném, a férjemé viszont jól hangzana, akkor simán csak vezetéknév-csere lett volna. De mivel én a saját nevemmel tök jól elvoltam 28 éven keresztül házasság előtt, ezért nem akartam rajta semmit sem változtatni.

Ha a féjremnek annyira fontos lett volna, hogy viseljem az ő vezetéknevét is, akkor ő is felvette volna a sajátja mellé az enyémet, de mivel neki ez nem központi kérdés, így maradt mindenkinek a születési neve.

2017. jún. 17. 13:54
 28/46 anonim ***** válasza:
73%
Férjem rám hagyta a döntést, én pedig nem vettem fel a nevét. Kaptam egy nevet huszonpár éve, és az ő nevét egyáltalán nem éreztem volna magaménak, nem akartam identitásom ezen részét elveszíteni. Leendő gyerekeink mindkettőnk vezetéknevét megkapják majd, mi így fogunk névileg "egyesülni". Szerintem az az érv, hogy "ez jelzi, hogy férjnél vagyok", butaság - a párkapcsolati státusz magánügy. Szerintem nem ez az amiről ismerniük kellene az embereknek, hanem a saját eredményeidről, sikereidről. Másrészt pedig nem egy névtől lesztek egyek, nem lesz jobb tőle a házasságotok. Ne ez alapján dönts tehát, és ne is dacból, hogy "ha ő nem, én sem". Én a helyedben megtartanám a lánykori nevem, mert kérdésedből az érződik, hogy nem igazán akarod ezt a változást.
2017. jún. 17. 14:35
 29/46 A kérdező kommentje:
Igen, valóban nem nagyon akarom...ahogy írtátok többen, nem érzem magaménak. De látom nem vagyok ezzel egyedül. Igazából a hagyományok sem hatottak meg soha, a "mert úgy szokás" dolgok értelmetlensége bosszantott mindig is.
2017. jún. 17. 15:03
 30/46 anonim ***** válasza:
64%
szerintem akkor ne változtasd meg, mert olyan névvel élni, amit nem szeretsz, nagyon nem jó.
2017. jún. 17. 17:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!