Ha mi vagyunk az egyetlen közvetlen leszármazottak, ezek az ingatlanok ránk szállnak egyszer? Ez hogy működik?
Én(25) és egy húgom(23) vagyunk. Életben van még mindkét szülőnk(60-57), a négyből három nagyszülőnk(83-78-83) és édesapám nagynénje(72) (az én keresztmamám), akinek nincs gyereke és azt mondta mindent apukámra hagyna. A szüleim is egykék! Nincsenek unokatesók, nagynénik, nagybácsik, stb sehol a családban. A nagyszülőknek és a szülőknek mi vagyunk az egyetlen közvetlen leszármazottai.
Amikről szó van sok évtizedes távon:
-a szüleink 3 szobás lakása
-a nagyszüleink 2 szobás családi háza
-a nagymamánk 2,5 szobás lakása
-a nagymamánk 1 szobás garzonja, amit manapság is albérletbe ad ki
-a keresztmama 3 szobás családi háza, aminek a fele az övé (a másik fele bonyolult, de a lényeg hogy semmi köze a mi családunkhoz (halott exférje nevelt gyerekéé, stb, mindegy))
Egyik ingatlant sem terheli semmilyen hitel. Nyilván a nagyszülők halála után az ő ingatlanjaikat anyáék öröklik, világos, de arról már volt szó hogy azokat is kiadnák, hogy segítse anyáék megélhetését a nyugdíjban és aztán ránk hagynák őket.
Nem volt szó semmi másról és alapvetően mindenki jóban van mindenkivel. Kérdésem: Nem tudom van-e végrendelet például, vagy hogy ide mennyire kell, ha így egyértelmű az öröklési rend? Ilyenkor létezik valamilyen öröklési ingatlanadó? A tesómmal azt beszéltük, hogy bárhogy is lesz, minden ingatlanból származó bevételt (eladás, bérleti díj) megfelezünk egymás között, függetlenül a tulajdonviszonyoktól (mamám pl mindig azt mondta hogy a garzont kifejezetten rám hagyná, de én feleznék tesómmal mindent, mert nem vagyok köcsög állat például).
25/f
16-os a férfiak átlagéletkora 72,a nőké 79.
Tehát 60 éves emberek esetében elég merész kijelentés,hogy még élhetnek 30 évig.
Az én szüleim 57 és 50 évesek,de már nekem is gyakran megfordul a fejemben,hogy "benne vannak a korban".
Ez nem azt jelenti,hogy azt várom mikor halnak meg,hanem pont attól félek,hogy kitudja meddig élnek még.
Hát nézd,elég sok ember hal már meg 50-esként.
Nyilván azért írtam idézőjelben,hogy "benne van a korban".
Ilyenkor már sokkal magasabb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata,stb.
Persze,ha valaki egész életében egészségesen élt,akkor nyilván ebben a korban még ez elenyésző.
De az átlagos 50-es lakosság eléggé lelakott már sajnos..
Köszönöm az újabb válaszokat is! Részletek:
60 éves apukám elképesztően le van robbanva (185 cm és 120 kg), nem hiszem hogy sokáig él, leszázalékolt, infarktusa is volt már. Sajnos inni is kezdett, nagyon elhagyta magát. Múltkor egy elülső foga is kihullott.
Egyedüli nagymamám aki 83 éves, otthonba került, fogyott 10 kilót 1 év alatt és már egy emberi roncs testileg, állandóan csak a fájdalmairól panaszkodik és mindig azt mondja hogy bárcsak lenne eutanázia az országban, akkor már régen kérte volna.
A nagyszülőpárosom jól tartja magát, testileg (papa) és mentálisan is (mindketten), de ők is elkezdtek beszélni már arról, hogy mi lesz majd később és próbálják magukat és minket is felkészíteni, hogy mi lesz majd ha elmennek egyszer. Erről az utóbbi egy-két évben kezdtek el elég sokat beszélni.
Keresztmamám alkoholista, megiszik napi 2-3 liter kannást lazán. Az utóbbi pár évben kb 10 évet öregedett.
Egyedül anyum az aki jól néz ki, ilyen 5-10 évet simán letagadhatna. Ő vega is, egészséges életet él alapvetően.
Ha a család idősebb tagjai olyan fittek és egészségesek lennének, hogy kinézem belőlük, mindükből, hogy még élnek 15-20 éveket, nem teszem fel a kérdést sem!
Így is eléggé csak köszönni tudom, hogy 25 éves koromra még 3 nagyszülőm él. Van kb 5-6 régi, velem egykorú barátom, akik közül szinte mindenkinek maximum csak egy mama él, de ti is visszaemlékezhettek hogy 25 évesen még hány nagyszülőtök élt. Úgyhogy ami nálunk van, az elég jó. A fenti sorok tudatában jutottam erre a kérdésre, hogy ezt itt feltegyem.
De ha nem lenne elég, akkor pl a most "egyke", már otthonban élő nagymamám példája:
-1998 végén meghalt a sógora, a már nem élő papám gyerektelen öccse: Papa örökölte a lakását
-2000 végén meghalt papa, úgyhogy az ő feles tulajdonrészének a fele mamámék lakásában és a garzonban félig mamámra szállt, félig apukámra. Az öccse lakása amit örökölt, teljesen félig mamámra, félig apukámra szállt. (Ezt később eladták)
-2001 elején meghalt mama anyukája (az én dédim, dédnagymamám (ő volt az egyetlen a nyolc dédszülőből akit ismertem)), akinek a házát félig mama, félig keresztmama örökölte felesben (aztán eladták).
Szóval látható hogy rövid idő alatt is elég gyorsan változhatnak a dolgok. (Azóta szerencsére nem volt halál a szűkebb családban)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!