Ha mi vagyunk az egyetlen közvetlen leszármazottak, ezek az ingatlanok ránk szállnak egyszer? Ez hogy működik?
Én(25) és egy húgom(23) vagyunk. Életben van még mindkét szülőnk(60-57), a négyből három nagyszülőnk(83-78-83) és édesapám nagynénje(72) (az én keresztmamám), akinek nincs gyereke és azt mondta mindent apukámra hagyna. A szüleim is egykék! Nincsenek unokatesók, nagynénik, nagybácsik, stb sehol a családban. A nagyszülőknek és a szülőknek mi vagyunk az egyetlen közvetlen leszármazottai.
Amikről szó van sok évtizedes távon:
-a szüleink 3 szobás lakása
-a nagyszüleink 2 szobás családi háza
-a nagymamánk 2,5 szobás lakása
-a nagymamánk 1 szobás garzonja, amit manapság is albérletbe ad ki
-a keresztmama 3 szobás családi háza, aminek a fele az övé (a másik fele bonyolult, de a lényeg hogy semmi köze a mi családunkhoz (halott exférje nevelt gyerekéé, stb, mindegy))
Egyik ingatlant sem terheli semmilyen hitel. Nyilván a nagyszülők halála után az ő ingatlanjaikat anyáék öröklik, világos, de arról már volt szó hogy azokat is kiadnák, hogy segítse anyáék megélhetését a nyugdíjban és aztán ránk hagynák őket.
Nem volt szó semmi másról és alapvetően mindenki jóban van mindenkivel. Kérdésem: Nem tudom van-e végrendelet például, vagy hogy ide mennyire kell, ha így egyértelmű az öröklési rend? Ilyenkor létezik valamilyen öröklési ingatlanadó? A tesómmal azt beszéltük, hogy bárhogy is lesz, minden ingatlanból származó bevételt (eladás, bérleti díj) megfelezünk egymás között, függetlenül a tulajdonviszonyoktól (mamám pl mindig azt mondta hogy a garzont kifejezetten rám hagyná, de én feleznék tesómmal mindent, mert nem vagyok köcsög állat például).
25/f
Nem nagyon számítanék a szüleimen kívűl semmilyen örökségre. A nagyszülőkről a szülők örökölnek, ahogy már írták, így azt ők akár el is tapsolhatják. A nagyszülők már eléggé benne vannak a korban, a szülők viszont még fiatalok, így esélytelen a nagyszülőkről örökölni. A szüleitek még 30 évet símán megélnek, abból kiindulva, hogy az ő szüleik is elég soká élnek. 30 év múlva, mikor örököltök a szüleitekről, addigra már lesz nektek is sajátotok, persze jól fog jönni az az extra...de hát látod, még a szüleitek sem örököltek a szüleikről.
Arra ne számíts tehát, hogy öledbe hull ma-holnap egy örökség és dúsgazdag leszel.
Azért ez nem kicsit undorító kérdés 25 évesen...
Milyen ember vagy??
nyugi kérdező,ne törődj az irigykedőkkel, csak savanyú a szőlő nekik :)
Mi is hasonlóan öröklünk majd hugommal 2 családi ház és 2 lakás szakad majd ránk, én úgy számolom, ha minden jól megy már unokám is lesz, mire erre sor kerül, én majd őket szeretném támogatni ezzel.
Ha az öröklési rend érdekelne,akkor arról kérdeztél volna, nem pedig tételesen felsoroltad volna,nem pedig tételesen felsoroltad volna az életkorokat és a vagyontárgyakat.
Ha 57 és 60 éves kormomban a fiam a halálomra spekulálna, egy éltre családnék benne. A szüleid jó eséllyel élnek még 30 évig, úgy kalkulálj.
Én ez alatt a 30 év alatt elutaznék minden pénzt. És közben azon gondolkodnék, hogy mit rontottam el, hogy két ilyen romlott lelkű, emberi nullát sikerült nevelnem.
Fogadd elismerésem! Remélem, pont 25 év múlva lesz egy halálodra spekuláló gyereked!
Csak akkor vagytok ti az örökösök, ha mindenki egyszerre hal meg. Remélem, ezt a kérdést nem azért írtad ki, mert a halálukat kívánod.
A Ptk. rendelkezik a törvényes öröklési rendről. HA van egyenesági leszármazott, akkor ő örököl és a házastárs.
HA nincs, akkor az egyenesági felmenő, gyakorlatilag a szülő.
Ha nincs, akkor jön szóba az oldalági öröklés: testvér, unokatestvér.
Magyarra lefordítva: A nagyszülők után a házastárs és a te szüleid örökölnek (2013-tól már nincs haszonélvezeti jog öröklés).
Bárki elköltheti, elajándékozhatja, elszórakozhatja a vagyonát, és végrendelkezhet is.
A másik kérdés, ami eszembe jutott, tehermentesek-e ezek az ingatlanok? HA van rajtuk hitel, vagy bármilyen más hitel, az is öröklődik.
Nem is értem, hogy miért ebben a kategóriában van ez a kérdés?
Az ilyen kérdezőknek kellene csinálni az oldalon, külön egy TETŰ kategóriát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!