Hogy tudnék segíteni a rászorulókon? (kivert kisállatok, árvák, beteg gyerekek idősek v testi fogyatékossággal rendelkezőknek)
Amiket leírtak az mind nagyon nagyon jó és hasznos. Vannak szervezetek, akik néhány órás felkészítés után bejárnak kórházakba, pont a múltkor olvastam egyről a neten. Ők meghallgatják, beszélgetnek az idősekkel, játszanak a kisgyerekekkel, igyekeznek támaszt nyújtani a hozzátartozóknak, segítenek az etetésben, esetleg a mosdatásban, lemennek a büfébe, ágyaznak stb. Egyszóval olyan emberi dolgokat tesznek meg, amit a nővérektől várnánk, de nekik sajna ilyenekre sokszor nincs idejük, tehát ők egészítik ki a nővérkék munkáját. Sajnos van ennek másik oldala is, hisz fel kell készülni arra, hogy az a néni akinek ma segítesz, lehet hogy holnap már halott lesz. Ez igen megterhelő lehet lelkileg annak, aki nincs hozzászokva és amúgy is érzékenyebb. Érdemes lenne felkeresni a helyi kórházat, avagy rákeresni interneten, hogy nálatok nem működik-e ilyen. Én is szerettem volna részt venni benne, de sajnos nálunk nincs ilyen.
A kutyamenhely is jó ötlet, én ezt viszont azért zártam ki gyorsan, mert ott minden naposak az eutanáziák, legalábbis sok helyen, és én ezt abszolút nem bírnám lelkileg, hisz azok a kisállatok nem tehetnek arról, hogy a világra jöttek, és borzalmas hogy ilyen sorsa kényszerülnek.
Aztán ami most még eszembe jut, hogy ha betöltötted a 18-at lehet jelentkezni nemzetközi "építőtáborokba". Ezek általában 2-3 hetesek (nyáron, valahol külföldön), és egy nemzetközi csapattal kell dolgozni ez idő alatt napi 3-6 órában. A munkáért cserébe kapsz szállást, ellátást, heti két szabadnapot, és ezeken a napokon közös programokat. Ezek között van néhány, ami kifejezetten ilyen célokra épül. Én eddig két ilyen táborban voltam, egyik nem igazán kapcsolódott a témához. Vannak olyanok, ahol hátrányos helyzetű fiataloknak kell tábort tartani, olyanoknak akik sosem juthatnának el külföldre, vagy bármilyen táborba, így kicsit közelebb visszük hozzájuk a világot. El lehet menni idősek otthonába, vagy árvaházakba is, ahol szintén az a dolguk az önkénteseknek, hogy segítsenek a mindennapokban, vigyenek egy kis színt az ottani életbe, esetleg ha valamit fel kell újítani, abban segítsenek! Ami nekem nagyon tetszik, és egyszer szeretném kipróbálni, az az, hogy el lehet menni drogambulanciákra. Itt az emberek hetek, hónapok óta bezárva élnek mindenféle külső kapcsolat nélkül, és gyakorlatilag az önkénteseknek itt is színesebbé kell csak tenni kicsit az életet. Persze ide kicsit komolyabb felkészülés kell, hisz olyan emberekről beszélünk, akik keményen drogfüggők voltak, és az elvonási tünetek bármikor, bármit kihozhatnak belőlük. Meg kell tanulni kezelni a kitöréseiket stb mielőtt beengednék az önkénteseket közéjük.
Amúgy tényleg rengeteg lehetőség van az önkénteskedésre, rákérdezhetsz a vöröskeresztnél, az egyházakban, a kórházakban, idősek otthonában. Az ilyen helyeken mindig minden segítő kéz elkél. Az önkéntes munkák nagyon nem kapnak nagy "hírnevet" így igen csak utána kell járni, de ha van benned megfelelő ambíció, akkor találni fogsz neked megfelelőt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!