Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti mit tennétek ebben az...

Ti mit tennétek ebben az örökösödési helyzetben? Hogyan viszonyulnátok a rokonokhoz a jövőben?

Figyelt kérdés
Özvegy nagymamám nemrégiben elhunyt (férje már sokkal régebben) és mivel édesapám is elhunyt már korábban, így a mama hagyatéka rám és nagynénikémre száll fele-fele arányban. Mikor még apukám élt, ő felvilágosított, hogy a mamának a saját házán és telkén kívül van még egy igen nagy beépítetlen, összközművesített telke egy nagyon jó helyen, melynek igen szép értéke lehet és majd egyszer ha a mama meghal és hátrahagyja, akkor osztoznak fele-fele arányban nagynénikémmel. (Egyébként még régen apumnak lett ígérve ez a telek, mivel nagynénikém is kapott akkoriban egy saját telket, de apumnak csak ígérve lett, végül sosem kapta meg, de nem is követelte és elfogadta, hogy a mamáé marad, mert végül máshol építkezett.) Csak hát a sors úgy hozta, hogy édesapám halt meg hamarabb, már 4 évvel ezelőtt, a mama meg csak most nemrég. Kíváncsiságból lekértem a Földhivataltól ennek a beépítetlen teleknek a tulajdonosi lapját és meglepetten vettem észre, hogy apukám halála után 1 évvel ez az üres telek egy az egyben át lett íratva nagymamámról unokatestvéremre (nagynénikém gyermekére) úgy, hogy erről az ég világon senki sem szólt nekem és teljesen titokban történt ez az egész ajándékozás. Tenni már nem tudok semmit, mert ugye át lett íratva, már az unokatestvéremé a telek, de mégis rettentően bosszant a dolog. Szerencsére a nagymamám házában még az 50%-os részesedésem megvan, de az filléreket ér szinte ehhez a nagy telekhez képest. Szerintetek ez fair dolog? Ezek után mire számítsak a rokonoktól? Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Hogyan viszonyulnátok a rokonokhoz a jövőben?
2017. jan. 5. 16:00
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

Utolsó, ne forgasd ki a szavaimat!

Képzeld el ápoltam! Köztük édesapámat is a halála percéig. Nem volt kellemes, szörnyű látvány volt, ahogyan szenved. Mamámat is mindennel elláttuk, mindent megadtunk neki, amit csak lehetett.

Mondtam, hogy nem a pénz érdekel, de annak idején nem így lett ígérve a dolog, sőt, én még le is mondtam volna a maradék hagyatékról is, arról a pár fillérről, amit kapok, lehet le is fogok mondani róla, már csak dacból.

De mint mondtam, tényleg felesleges volt kiírnom a kérdést, mert nem ismeritek személyesen a hozzátartozók valódi énjét és korrektségüket.

2017. jan. 6. 14:53
 22/24 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem nem volt korrekt dolog ez a rokonoktól igy. Sőt. Ebből jó rokoni kapcsolat már sose lesz, mert a bizalom elveszett örökre.

Jogi lehetőséged egyértelműen van, ugyanis hogyha az ajándékozás az elhalálozástól visszaszámitva 10 éven belül történt, akkor a kötelesrészre egyenesági leszármazottként igényt tarthatsz. Ez a rád jutó örökség értékének 30 százaléka, tehát ha jól kombinálok, akkor az értékes telek értékének a 15 százaléka. A kötelesrész iránti igényedet a hagyatéki tárgyalást vivő közjegyzőnél kell bejelentened.

Ilyenkor a gondozási költségeket is mérlegelik, tehát, hogyha a rokonok sokkal többet költöttek a mama gondozására, mint ti, akkor kérhetik ennek ellenértékét beszámitani. A hagyatéki tárgyaláson a kérdést fel fogja nektek tenni a közjegyző. Ő az ingatlannyivántartásból meg fogja kapni az elajándékozott ingatlanról is az adatokat. Sőt, valószinű, hogy a nagy értékkülönbözet is fel fog neki tűnni, és a mama nagyon magas életkorában történt ajándékozás is, tehát készüljetek fel arra, hogy a hagyatéki tárgyaláson ez a kérdés napirendre kerül.

Szerintem egyébként célszerű lenne előtte megbeszélni a dolgot a rokonokkal, mert rémesen kinos lehet majd a közjegyző előtt egyezkedni.

2017. jan. 10. 12:53
 23/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Különösen kiemelném az utolsó válaszolót, akinek külön köszönöm a válaszát, rengeteg időközben felmerülő kérdésemre megkaptam a választ.

2017. jan. 13. 18:15
 24/24 anonim ***** válasza:
Ha ők ezt tették te is tedd! A köteles rész jár még neked, ami akár az ingatlan fele is lehet!
2017. máj. 29. 11:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!