Ti mit tennétek ebben az örökösödési helyzetben? Hogyan viszonyulnátok a rokonokhoz a jövőben?
Utolsó, ne forgasd ki a szavaimat!
Képzeld el ápoltam! Köztük édesapámat is a halála percéig. Nem volt kellemes, szörnyű látvány volt, ahogyan szenved. Mamámat is mindennel elláttuk, mindent megadtunk neki, amit csak lehetett.
Mondtam, hogy nem a pénz érdekel, de annak idején nem így lett ígérve a dolog, sőt, én még le is mondtam volna a maradék hagyatékról is, arról a pár fillérről, amit kapok, lehet le is fogok mondani róla, már csak dacból.
De mint mondtam, tényleg felesleges volt kiírnom a kérdést, mert nem ismeritek személyesen a hozzátartozók valódi énjét és korrektségüket.
Szerintem nem volt korrekt dolog ez a rokonoktól igy. Sőt. Ebből jó rokoni kapcsolat már sose lesz, mert a bizalom elveszett örökre.
Jogi lehetőséged egyértelműen van, ugyanis hogyha az ajándékozás az elhalálozástól visszaszámitva 10 éven belül történt, akkor a kötelesrészre egyenesági leszármazottként igényt tarthatsz. Ez a rád jutó örökség értékének 30 százaléka, tehát ha jól kombinálok, akkor az értékes telek értékének a 15 százaléka. A kötelesrész iránti igényedet a hagyatéki tárgyalást vivő közjegyzőnél kell bejelentened.
Ilyenkor a gondozási költségeket is mérlegelik, tehát, hogyha a rokonok sokkal többet költöttek a mama gondozására, mint ti, akkor kérhetik ennek ellenértékét beszámitani. A hagyatéki tárgyaláson a kérdést fel fogja nektek tenni a közjegyző. Ő az ingatlannyivántartásból meg fogja kapni az elajándékozott ingatlanról is az adatokat. Sőt, valószinű, hogy a nagy értékkülönbözet is fel fog neki tűnni, és a mama nagyon magas életkorában történt ajándékozás is, tehát készüljetek fel arra, hogy a hagyatéki tárgyaláson ez a kérdés napirendre kerül.
Szerintem egyébként célszerű lenne előtte megbeszélni a dolgot a rokonokkal, mert rémesen kinos lehet majd a közjegyző előtt egyezkedni.
Köszönöm a válaszokat!
Különösen kiemelném az utolsó válaszolót, akinek külön köszönöm a válaszát, rengeteg időközben felmerülő kérdésemre megkaptam a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!