Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha elmúltam már 18 a szüleim...

Ha elmúltam már 18 a szüleim nagyon nem mondhatjár meg, hogy hova megyek?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy a szüleim nem akarnak elengedni baratnőmhöz. Voltam már náluk. Én baranya megyében(pécs közelében) élek ő meg veszprém megyében(veszprém közelében). Tudom, hogy a szüleimre kéne hallgatnom mivel ők tartanak el, de én el szeretnék menni. Szóval, hogyha azt mondom pl. anyumnak, hogy most hétvégén elmegyek akkor bele kell, hogy törődjön, igaz? Ne kövezzetek meg légyszi ha gyökér vagyok. :D

2016. dec. 12. 14:26
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
92%
Jogilag nem mondhatja meg. De jogilag kirakhat otthonról is! Szóval ha eltart találjatok ki egy megoldást közösen.
2016. dec. 12. 14:29
 2/23 anonim ***** válasza:
58%
Végül is.. én 16 voltam, mikor a kunszentmiklósi barátnőmhöz járkáltam, semmi bajom nem lett belőle. (5 éve volt). Csak kb annyi, hogy kevésbé koncentráltam a tanulásra és iskola helyett is ellógtam oda néha. Ha tényleg rendben tanulsz, nem hiányzol a suliban, és tudsz koncentrálni, akkor egy 18 éves fiú simán elmehetne a barátnőjéhez, meglátogathatja. Beszélgess el vele komolyabban, hogy te már képes vagy felelős döntéseket hozni, ígérd meg neki, hogy nem fog a tanulásod rovására menni, de szeretnéd őt meglátogatni, te már nagyfiú vagy. Csak mondd el neki.
2016. dec. 12. 14:30
 3/23 anonim ***** válasza:
65%

Elmehetsz a barátnődhöz, elvégre nagy korú vagy, és azt csinálsz, amit akarsz. De ha véletlen ők ez alatt lecserélik a zárat, és kirakják a ruhád az ajtó elé, ez jusson akkor is eszedbe, hogy most nagykorúként már azt csinálsz, amit akarsz.

Mindezt egy ilyen "távkapcsolat" miatt teljesen felesleges bejátszani, és tönkretenni a szüleiddel a kapcsolatodat. Őszintén, mit akarsz valakitől, aki 160 km-re él tőled?!

Gondolom, neten sikerült megismerkedni, és annyi a nagy kapcsolat, hogy naponta nyálaztok egymásnak viberen, és küldtök pár képet ruha nélkül. Komoly alapok egy közös élethez...

Abba is gondolj bele, hogy a szüleid finanszírozzák azt is, mikor te előadod a Rómeót, és leutazol hozzá, meg ott vagy pár napig. Meg a csaj szülei, akik ilyenkor etetnek, meg eltűrnek a házukban, ha ott dekkolsz pár napig.

Lehet, hogy öreg vagyok és vaskalapos, de a szüleidnek tökéletesen igaza van. A kapcsolat az nem ez, a csaj nem a barátnőd, hanem a levelezőpartnered, te meg ülj meg a fenekeden, és keress inkább valami normális csajt, akivel akár naponta tudsz találkozni.

Ez a netes társkeresőn találtam valakit 200 km-re most nagyon nagy divat lett, de ettől még semmi értelme.

2016. dec. 12. 14:35
 4/23 anonim ***** válasza:
44%

Jogrendünk alapján 18. életévét betöltött fiatal már felnőtt, cselekvési szabadságát szülei nem korlátozhatják. Ptk. szerint tartásra jogosult, tartásdíj mértékét is szabályozza.

De akik nem lesznek koleszosok, albérletesek otthonuktól távoli városban, ott szülők sokszor úgy értelmezik, hogy a nagykorú tartása jogosultsága az azt jelenti, hogy otthon kap kaját, ruhát, szállást, kis zsebpénzt, cserébe továbbra is gyerekként kezelik. Ha meg nem tetszik neki a rendszer, akkor húzzon el.

Ptk.

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

4:221. § [A tartásdíj mértéke]

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]

A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

2016. dec. 12. 14:39
 5/23 anonim ***** válasza:
77%

Egyszerűbb lenne leülni a szüleiddel beszélgetni.Mondd el nekik,hogy már elég nagy vagy hozzá,hogy barátnőd lehessen és meglátogathasd stb. Ha nem ismerik a lányt,akkor mutasd be,legyetek nálatok is.

De próbáld elérni,hogy mehess hozzájuk.Most úgy is jön a szünet, de később is legalább hétvégén 1-1 napot miért ne mehetnél?

Ha a pénzzel van baj,hogy nem tudják állni az utat,akkor menj el 1-2 napra dolgozni és abból álld.

Ha mással van bajuk akkor próbáljátok megbeszélni.

Értelmesebb lenne,mint kb elszökni otthonról.

Egyébként neked van igazad,tényleg szigorúan fognak.De próbáld megbeszélni velük,akkor is a szüleid maradnak,ha a csaj már nem lesz sehol

2016. dec. 12. 14:41
 6/23 anonim ***** válasza:
60%
nem mondhatja meg, de utána azon nem kell csodálkoznod ha nem lesz zsebpénz, pénz bulira, márkás ruhák, internet, meg semmi ami nem a törvényi minimum.. hisz neki meg nem kötelessége ezeket biztosítania.
2016. dec. 12. 14:46
 7/23 anonim ***** válasza:
80%

4: Ez így szép és jó, csak a tartási kötelezettség nem mondja azt sehol, hogy kötelesek a szülők finanszírozni a kisfiuk 160 km-es utazgatását a puncihoz! Sőt, nem kötelező se internetet, se drága cuccokat, se mást sem biztosítani. Van hol lakni, van ruhája, kap párizsis zsömlét: el van tartva. Ennyi, amire törvényileg a szülő kötelezhető, és nem több!

Ja, természetesen a továbbtanulást se kötelesek finanszírozni, ha akar fősulizni a Rómeó, akkor mehet megkeresni az árát!

Még mindig az a kérdés, hogy megéri-e összerúgni a szülőkkel a port, és csakazértis, mert megteheti: leutazni a csajhoz. Ott váltanak két puszit, kicsit belenyúl a bugyiba, és mehet haza. Mert gondolom a csaj se több 18-nál, akár annyi sincs, és az ő szülei se fognak tapsikolni, hogy de jó, a lányuk tizen X évesen három megyén utazik át egy kis kufircért, a "barátjához".

Vagyis a kérdező nyugodtan mondhat ilyet, csak akkor mint talpig felnőtt férfi: vállalja a következményeket.

Egy dolog, hogy jogilag nagykorú, és pl. büntethető, de ettől még nem lesz belőle egy csapásra felnőtt.

Nem úgy működik, hogy ha jogokról van szó, akkor felnőtt, és azt csinál, amit akar, ha bármi másról, akkor gyerek, és neki minden jár!

Egyébként is vicces, hogy apuci zsebpénzén utazik lázadozni a csajához, már attól röhögök, ha elképzelem.

"Anyu, én már felnőtt vagyok, oda megyek, ahová akarok! Hétvégén átmegyek a Julihoz Veszprémbe, ha tetszik, ha nem! Úgyhogy sürgősen adj egy ötezrest, de inkább tízet, mert még karácsonyi ajándékot is kéne vinnem a csajomnak! Ne kelljen kérni!"

Pfff...

2016. dec. 12. 14:57
 8/23 anonim ***** válasza:
35%
Én 20 éve ennyi idős srácként el sem tudtam volna képzelni azt, hogy korlátozzanak abban, hogy csajért vonatra üljek. Én már oviba egyedül jártam, de tudomásom szerint gimibe azért ma is már egyedül járnak tömegközlekedéssel is a fiatalok. Lányomnak ennyi idősen max. azt mondom, hogy ne hajnali, esti vonattal menjen. De sokszor pont esti vonatokon van pl. legtöbb egyetemista.
2016. dec. 12. 15:09
 9/23 anonim ***** válasza:
17%
Bele kell, hogy törődjön, csak aztán ne csodálkozz, ha érettségiig több pénzt már nem kapsz, így ez lesz az utolsó találkozásod a barátnőddel, aztán meg érettségi után, amikor már nem kötelesek téged eltartani (mert amíg tanulsz, főleg középsuliban, addig igen) rögvest kipenderítenek otthonról.
2016. dec. 12. 15:34
 10/23 anonim ***** válasza:
86%
Miért nem akarnak elengedni? Te fizetnéd az utat?
2016. dec. 12. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!