Miért lenne muszáj ma temetőre menni? Miért nem lehet megérteni ha nekünk van jobb fontosabb dolgunk?
Eddig minden évben november 1 a temetőzésről szólt. Közel voltak a temetők,igy is 6-8 óra mire anyóssal és anyámékkal is végigjártuk (délelött anyóssal,ebéd,utána anyámékkal).
Idén rengeteg minden változott,150kmre költöztünk munka miatt és van egy 5 hónapos babánk.
Kimerültek vagyunk,húzós év volt,eljöttünk szállodába,pihenünk,együtt vagyunk,férjem szabijai elmentek a költözésre és a szülés utánra (cég ugyanaz csak más város).
Napok óta kettőnk anyját hallgatjuk,vagyis már csak olvassuk mert márnem veszem fel a telefont hogy hogy gondoltuk,hisz mi szoktuk fuvarozni őket kocsival (nekik is van,csak ilyenkor nagy a tömeg),hosszúhétvégén amugyis miért nem hozzájuk visszük a gyereket,majd akkor se menjünk ha ők lesznek föld alatt...
Komolyan mindenki temetőre megy kötelező jelleggel?
Nem értem mit számít annak aki meghalt, hogy kimászkálnak -e jelképesen a maradványaihoz vagy sem? Én minden temetést úgy hagyok ott, hogy utána a szívemben él, és nem mászkálok ki a sírhoz ájtatoskodni. Sokaknak tényleg azért megváltás a munkaszüneti nap, mert akkor érnek rá az ÉLŐ rokonaikkal foglalkozni, de nincs az arcukra írva, hogy az év 365 napján hányszor gondolnak az elhunyt szeretteikre, és mikor sírják el magukat titokban.
Én meg azt gondolom, hogy sokan teszik azt, hogy ilyenkor azért fektetnek nagyobb energiát a halottaikra, mert egész évben eszükbe sem jut. Beosztva bevarrják a kis lelkükbe, hogy ma ő aztán törődött vele, sőt, már előtte pár nappal, mert megvette a koszorút, vagy az olcsó műanyag mécsest. Aztán ezzel le is van tudva egy évre. Mert minek is terhelné magát azzal, hogy spontán szán egy pár gondolatot az elhunytra pl. amikor épp wellnesszezik? Ti gondoltatok valaha valamelyik nap amikor épp jól éreztétek magatokat valamelyik halottatokra?
pl. arra, hogy de jól érezné most itt magát a nagyi? Vagy hogy ízlene most a papának ez az étel?
Engem speciel nem érdekel, hogy mi lesz a romlott testemmel ha meghalok, ha valakinek ez a legfőbb baja, azt az élet sem érdekli. Az élők az élőké, a halottak a halottaké.
Nálunk a Mindenszentek-halottak napja a temetőkről és az elhunyt rokonainkról szól, akikkel kapcsolatban sok szép emlékünk van. Ilyenkor elég sokat beszélünk is róluk, tavaly fényképeket is nézegettünk, unokaöcséimnek ilyenkor meséltünk az elhunyt szeretteinkről. Nem a temetőkről, nem is a holttestekről szól, hanem az elhunyt szeretteinkről.
Nem szeretem az idősebb generáció "bezzeg az én koromban" meg "nálunk még összetartó volt a család" frázisait, de valahol szomorú, hogy mennyi embernek a wellnesselésről és a hosszú hétvégéről szól ez az egész. Persze nem ér sokkal többet, ha csak oda van hajítva egy teszkó koszorú kötelességből... De ez a gyökértelenkedés meg pénznek élés riasztó.
(Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy jajj, mert évközben, mert ezek az emberek pont ugyanúgy szarnak bele a szeretteikbe június 6-án, február 1-én és novemberben is.)
Én tegnapelőtt voltam kinn takarítani (4 sír) plusz segítettem virágot hozni, szedni a kertből meg elrendezni.
Gerincbeteg vagyok, munkahelyem van, három hete annyira fáj, hogy nem megyek ki.
39 N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!