Mit gondoljak a dédapámról? Felvennéd vele a kapcsolatot a helyemben?
Dédapám 93 éves, kint él az USA-ban. Körülbelül ennyit tudtam róla a múlt hónapig én is. A család, rokonság körében mindig is tabutéma volt, soha nem beszélt róla nekem senki sem. Soha nem találkoztam vele. A múlt hónapban egy amerikai családsegítő szervezeten át, levélben felvette velem a kapcsolatot. Nagyon meglepődtem. Nagyon súlyos dolgokat tudtam meg leveléből, és nem tudom, mitévő legyek. Szeretne hazajönni, mert Magyarországon szeretne meghalni.
Megírta életének azt a részét, amit eddig sűrű homály fedett.
1956-ban hagyta el az országot, a forradalomban való részvétele miatt. Az USA-ban kapcsolatba került a kinn élő nyilas-hungarista emigrációval. Többek között a Szálasi Ferenc által közvetlenül(!!) utódjának kinevezett Henney Árpáddal. Bekapcsolódott a 'munkájukba'. 18 fegyveres, köztük 16 nyilas, és 2 német SS katona, és az elmenekült politikai elit alkotta a kinti 'pártot'. Pennsylvania mellett tevékenykedtek, beosztásaikat, egyenruhájukat mindvégig használták. Henney halála után ('80) már csak 4 pártszolgálatos maradt, és Györkös I., akinek Henney átadta a vezetést, és a 'fiatalabb generációból' a dédapám. Az utolsó pártszolgálatos. '97ben halt meg. Dédapám fiatal amerikai neo-nácikkal karöltve, terjesztett különböző röpiratokat az interneten, szervezte a mozgalmat. Ő alkotta meg az NSDAP/AO magyar részlegét, a mai napig az ő gépéről üzemel ez az utoljára '97-ben frissített, "idő-kapszula" oldal is ( [link] Az Mo-n illegálisan működő nyilas fegyveres erőt, az MNA-t is az ő, és Györkös közbenjárásával hozák létre, majd később a csoport egy részét a kicsempészett fegyverekből felfegyverezték. ( http://www.youtube.com/watch?v=ie_ztvIWKR).
És még annyi minden borzasztó dolgot tudtam meg róla, hogy az valami elképesztő. Ti mit tennétek a helyemben? Ezek után, vegyem fel vele a kapcsolatot? Hisz mégiscsak a nagyapám, de...
Én is mindenképp felvenném vele a kapcsolatot.
Hátha van egy kis pénze, amit rád hagyhat. :D
Mindenképpen vedd fel vele a kapcsolatot!
Nem hazudott neked, elmondta az életét. szerinted ő nem gondolkodott rajta, hogy el merje-e ezt mondani egy "idegen" embernek? Megsúgom: biztosan sokat gondolkodott rajta.
Megtette, elmondta neked. Őszinte volt, nem hazudott mindenfélét össze-vissza.
Ennyit mindenki megérdemel, nem dolgod elitélni.
Hmm erről eszembe jutott egy szám!
Opa war Sturmführer bei der SS!
http://www.youtube.com/watch?v=WOmwf-K7I9I&feature=related
Hát engem nem nagyon zavarna a náci múlt. Sőt. Segíts neki, ideológiától függetlenül, a rokonság többet számít, mint a világnézet.
Nehéz kérdés, mert lehet úgy is hozzáállni, hogy a dédapád, de úgy is, hogy háborús bűnös, és a végsőkig kitartó vérnáci.
Az a kérdés, hogy ha számára most ilyen fontos lettél, akkor miért csak most vette fel veled a kapcsolatot?
Megértem, hogy a család legnagyobb része letagadná őt, hiszen '56 után valósznűleg akadt ebből nem kevés nehéz ügyük.
Itt igazából azon áll, vagy bukik az egész, hogy te mennyire vagy képes megbocsátani neki. Hogy kell-e egyáltalán megbocsátani, hiszen láthatólag a mai napig kiáll a nézetei mellett, de csak gyáván, emigrációban. Ha annyira akart volna, szerintem '90 után bármikor hazajöhetett volna. Miért nem tette? Csak nem azért, mert 93 évesen is lelkében terrorista maradt, aki nyíltan támogat egy terrorszervezetet?
Végülis te döntöd el, hogy segítesz-e neki, de számomra egy nyilas múlt (és jelen) bőven elég ahhoz, hogy hagyjam Amerikában meghalni.
Bazzmeg ember a lelkem eladnám egy ilyen dédapáért... mázlista. Légy rá büszke és vedd fel vele személyesen a kapcsolatot.
De tulajdonképpen mi is itt a probléma? A szüleidtől félsz, hogy mit szólnak? Hány éves vagy? Ha felnőtt semmi közük hozzá...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!