Szülők, ti hogyan viselnétek azt, ha a gyermeketek
megváltoztattatná a vezetéknevét 18 éves kora után
azért, mert nem tetszik neki?
11/29 anonim válasza:
Véleményem szerint a vezetéknév egy szükséges rossz, semmi jelentősége nincs, azt automatikusan viszed tovább. A keresztnevet viszont a szüleid választják, szerintem az lényegesebb és azt használjuk a mindennapokban. De azt Neked kell tudnod, érezned, hogy a Te szüleid mit szólnának hozzá. Én a helyedben nem foglalkoznék a vezetéknevemmel.
2016. máj. 3. 14:44
12/29 A kérdező kommentje:
Nem különösebben érdekelne, ha kitagadnának az örökségből, őszintén szólva. :D
tudom milyen lehet egy idétlen vezetéknév, de ha valóban ciki a név, akkor változtassa meg, engem nem zavarna.
2016. máj. 3. 14:50
Azért nálam kérdés lenne, hogy mit és miért változtat. Ha nagyon ciki a név, megérteném (Ondó, Szopkó, Geczi stb.). Ha csak azért, mert nem elég menő, nem elég cuki, nem elég angolos/németes/olaszos/japános vagy mert a kedvenc sztárja nevét akarja, szóval ilyen kaliberű indokok, akkor mélyen csalódnék benne, hogy milyen felszínes.
2016. máj. 3. 15:16
A nem tetszik is indok és el is fogadják, ha arra hivatkozol, hogy ez pszichésen befolyásol pl. a bántalmazók miatt.
Nekem szép nevem van de pszichésen megnyomorítottak az iskolában ezért úgy viszonyulok a nevemhez mint a testképzavarosok a testükhöz. Ezért változtattam keresztnevet és gond nélkül elfogadták a "nem tetszik" indokot persze máshogy megfogalmazva
2016. máj. 3. 15:31
Hát nem tudom. Nekem sem tetszett/tetszik a vezetéknevem, tinédzserkoromban biztos voltam benne hogy meg akarom változtatni, de aztán rájöttem hogy egy új név idegen lenne, az nem én lennék. Akármennyire nem tetszik a nevem az hozzám tartozik, egész életemben ez volt a nevem. Egyszerűen nem tudnám egyik napról a másikra elhatározni hogy mostantól így hívnak.
2016. máj. 3. 15:39
17/29 A kérdező kommentje:
Mint említettem, "idétlen" vezetéknevem van, illetve el is van írva (hibásan anyakönyvezték).
Na és mi számít idetlennek? Az elirast lehet javittatni. Amúgy meg olyan idétlen nem lehet, ha apad oldalán viselik pár generáció óta.
2016. máj. 3. 15:51
Komolyan nem értek itt egyes embereket. Nem tökmindegy miért nem akarja azt a nevet viselni? Tegyük fel, hogy mondjuk tényleg Kovács a neve, és mellé még János is. Mikor itt kérdezi valaki, hogy milyen nevet adjon a gyerekének, akkor rögtön jönnek, hogy egyedi név kell a gyereknek, mert attól lesz egyéniség... De ha egy felnőtt embernek nem tetszik a totál átlagos, 10ezer másik mászkál belőlem neve, akkor rögtön megkövezik? De fordítva is ugyan ez. Semmi gond nincs azzal se, ha valaki nem akar ritka nevet, mert háromszor kell lebetűzni mire egyszer helyesen leírják, megjegyezni meg végképp sose tudja senki.
Amelyik szülő meg megsértődik ezen, az szégyellje magát. Ennyi erővel minden második férjezett nő szülei megsértődhetnének, mert a lányuk lecseréli a vezetéknevét.
2016. máj. 3. 16:50
20/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm, az utolsó válaszadó rátapintott a lényegre: Ez "csak" egy név, ha nem tetszik valakinek, nem értem, miért ne cserélhetné le egy olyanra, amit szívesebben visel.
Kapcsolódó kérdések: