Befolyásolhatja a család anyagi helyzete, azt, hogy a gyerek milyen tanuló, milyen ember lesz az életben?
Nyilván befolyásolja, de nem ez a döntő.
Nálad az a gond, hogy a szüleid stresszelnek, és tanulatlanok.
Mi sem éltünk nagy lábon, családi nyaraláson egyszer voltunk, amikor apa kapott helyet a munkahelyi üdülőben. De ők fontosnak tartották a tanulást és motiváltak. Olyan különórára jártunk, ami olcsó, például a zeneiskola diákként kb. 10 ezer félévente, de sok helyen lehet tandíjmentességet is kérni. Az iskolai szakkörök és sportrendezvények sem térítéskötelesek általában. Mi kb. minden iskolai különfoglalkozásra jártunk, matek, sakk, könyvtárhasználat, énekkar, iskolaújság, stb. Ezek egy fillérbe sem kerülnek. Nekem az volt sokszor a nyaralás, hogy versenyekre jártunk, ha az országos döntőbe eljutottam, akkor mehettem "világot látni", persze országon belül. 16 évesen jártam külföldön, énekkari turnéval, ahol még egy kis pénzt is kerestünk.
Ezek mind olyan lehetőségek, amik a szegény gyerekek előtt is ugyanúgy nyitva állnak. A kaput általában a szülők korlátoltsága zárja be. Írtad, hogy a szüleid húzzák a szájukat, ha könyvet kérsz. Na az enyémek például annyit mondtak, hogy nincs rá keret, és elvittek beiratkozni a könyvtárba. Onnantól annyi könyvet olvastam, amennyit akartam.
Sajnos a szüleiddel nem tudsz mit tenni, ezt dobta a gép. Próbálj a tanáraidra támaszkodni. Ha valamit nem értesz, tőlük kérj segítséget, akár rögtön óra után. Hidd el, a tanár tudja az anyagot. Azért ő a tanár. A könyvtárat neked is javaslom, az iskolai még ingyenes is, és tanulásra is érdemes igénybe venni. Ott nyugi van és tudsz haladni az anyaggal.
A válasz pedig az, hogy nem. Egy ember fejlődésére az örökölt jellemvonások, a szülői hozzáállás és a környezetben élők viselkedése befolyásolja. Ebben nincs szó a pénzről, így nem, nem befolyásolja.
Mi minél rosszabb helyzetben voltunk anyagilag, annál jobban belemélyedtem a tanulásba. Mást úgysem tudtam csinálni tanuláson kívül, hiszen semmire nem volt pénzem...
Ennek köszönhetem most, hogy a jobbak között vagyok az egyetemen.
Valamilyen szinten igen, befolyásolhatja. Nyilván sokkal kényelmesebb úgy élni, ha van magánterületed a lakásban, vagy ha nem kell aggódnod a pénz miatt, ha megveszel valamit. De szerintem az érzelmi biztonság sokkal fontosabb. Ha például gazdag vagy, de a szüleid nem törődnek veled, vagy zaklatnak, akkor hiába van kondibérleted, vagy új ruháid, és hiába alakíthatsz ki változatos étrendet. Ezek a szeretetet nem fogják pótolni. Viszont lehet, hogy ha szegényebb családban nősz fel, ahol a családtagok kölcsönösen tisztelik és szeretik egymást, az ellensúlyozza, hogy nem telik annyi mindenre. (ismerőseim közül mindkét esetre tudok példát) Gondolom, úgy neked is valamivel könnyebb lenne, ha a szüleid tanítanának, nem veszekednének állandóan, és nem lennének elutasítóak. Vagy ha annyi minimálisat áldoznának a lakásra, hogy a penészt kiirtsák.
A jó hír az, hogy nem olyan ritka és nem is olyan lehetetlen, hogy egy ilyen helyzetből kitörj. Könyveket pl. tudsz kölcsönözni könyvtárból, barátoktól, vagy akár olvashatsz a neten is. Ha valamilyen tananyagot nem értesz, próbáld meg megkérni a tanárt, vagy valamelyik osztálytársad, hogy magyarázza el. A futás egyébként tök jó, mert mindent átmozgat, ha pedig gyúrni akarsz, Youtube-on is találsz gyakorlatokat, amiket meg lehet oldani házilag. Annak esetleg érdemes utánanézni, hogy sulidban vannak-e szakkörök, foci, tánc, énekkar, bármi. Ezek általában ingyenesek, és még utazgatni is lehet velük.
Meg esetleg, majd ha elkerülsz egyetemre, vagy akár most, nyáron is vállalhatsz diákmunkát, abból talán el tudod tartani magad is. Ha meg a szüleid legalább annyival tudnak segíteni, hogy kajára adnak pénzt, akkor gyűjthetsz lila tehenes csokira, utazásra, bármire. Vagy mondjuk ha jó vagy valamiben, akkor pénzzé teheted. Én pl. angolból korrepetálok, meg néha ékszereket készítek olcsó alapanyagból.
Utazással kapcsolatban meg még jó hír, hogy bizonyos európai városokba vonattal, busszal tök olcsón ki lehet jutni, aztán ha találsz valami olcsó szállást, és nem a legfelkapottabb helyeken vásárolsz, akkor akár össze is tudsz magadnak hozni egy nyaralást.
Aztán meg, ha tehetséges vagy abban, amit csinálsz, meg szereted is, reménység szerint találsz egy olyan munkát, amiből meg lehet élni, esetleg félre is tudsz tenni. Vannak lehetőségek, csak tájékozódni kell, és fel a fejjel! :)
Részben befolyásolhatja, de nem csak ezen múlik.
Nyilván a stressz, pénzhiány stb. senkinek nem tesz jót, de azért ha valaki tanulni akar, akkor fog tanulni. Már csak az is motiválhatja, hogy ő már ne így éljen, ezért jól tanul.
Kötelező olvasmányt például nem kell megvenni, mert ki lehet venni a könyvtárból.
Értem én, hogy ez nagyon sz.r neked, hogy ti így éltek, ők meg úgy. De erre nem szabad fogni, hogy ezért nem tanulsz jól, sőt! Motiváljon, hogy tanulj, hogy egyszer kitörj ebből, és jobban élhess!
Sajnos, az élet igazságtalan. Abból kell kihozni a legjobbat, ami van.
(Nem, nem élek én sem jól, egyik napról a másikra élek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!