Befolyásolhatja a család anyagi helyzete, azt, hogy a gyerek milyen tanuló, milyen ember lesz az életben?
Igazából átérzem a helyzetedet, én is ilyen pocsék környezetben nőttem fel, csak nálunk kenyér volt télen-nyáron a kaja vagy az se és mindig kiköttették az áramot fizetéselmaradás miatt... Non-stop ordibálás és verés.
Ennek ellenére: gimiben minden évben osztályelső voltam. Ha valami nem ment, akkor odamentem az adott tanárhoz segítséget kérni, mindig szakítottak rám időt és türelmesen elmagyarázták a dolgokat. Összebarátkoztam még a könyvtárosnővel is, a saját gyűjteményéből adott végül könyveket, így nem vettem meg őket, később a barátaimtól kéregettem.
A bátyámmal együtt felfogtuk hogy 8 általános nem elég, ha nem ilyen életet akarunk magunknak. Mindketten leléptünk 18 évesen és egyetemet kezdtünk, ő végzett programozó, én jelenleg is tanulok, koliban lakok, ösztöndíjakat kapok, diákmunkázok. Sokkal felszabadultabbak vagyunk, mióta nem mérgez a "család". Sajnos öcsémnek hasonló a felfogása mint a szüleinknek: pénzszórás azonnal míg van, majd agresszív viselkedés ha nincs, bukásra áll majdnem mindenből, de őt nem érdekli.
Szóval eredeti kérdésedre válaszolva: szerintem nem befolyásolja.
Sikerült meglátnod az élet igazságtalanságát, az egyenlőtlenséget. Sajnos erre nem lehet mit mondani. El kell fogadnod, ill. bele kell törődni.
A kérdésre meg a válasz, igen. De nem csak az anyagi helyzet, hanem a környezet, a szülők intelligencia szintje is. Egy szegény családból jóval kisebb eséllyel tud kitörni valaki, mikor az elit újratermeli saját magát.
De ettől fggtlenül ha küzdesz, kitörhetsz, ha a szorgalom mellett van eszed. Igaz neked 8x annyit kell teljesítened majd, mint a gazdabbaknak. . .
Van erről a helyzetről egy ironikus kép:
Természetesen számít. Légkör? Kiegyensúlyozott, vagy megélhetési problémákkal (esetleg alkoholizmussal, veszekedésekkel) teli?
Étrend? Eleget kap-e a gyerek, megfelelő minőségű és változatos ételt? (A tanulás sok energiát emészt fel, még ha mozgással nem is jár.)
A már említett különórákról nem is beszélve, és az sem mindegy, milyen teljesítménykényszer és elvárásrendszer van a háta mögött.
Az eredeti kérdés ez volt:
Befolyásolhatja a család anyagi helyzete, azt, hogy a gyerek milyen tanuló, milyen ember lesz az életben?
A válasz pedig az, hogy nem. Egy ember fejlődésére az örökölt jellemvonások, a szülői hozzáállás és a környezetben élők viselkedése befolyásolja. Ebben nincs szó a pénzről, így nem, nem befolyásolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!