Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti vállalnátok úgy gyereket,...

Ti vállalnátok úgy gyereket, hogy öröklődő betegségetek van?

Figyelt kérdés

Nekem nemrég derült ki egy sor komoly kivizsgálás során, hogy az a betegség, amivel már több éve nyűglődöm, és bár nem halálos, de komoly fájdalmakat okoz, genetikai eredetű. És ha lenne gyerekem, nagyon nagy az esélye, hogy örökölné, és annak is éppolyan nagy az esélye, hogy rajta is előjön. (De ha tünetmentes is maradna, ami a ritkább eset, akkor is továbbörökítené.) Ezenkívül van más átörökíthető betegségem is, ami ugyan kisebb horderejű, fájdalommal sem jár, de az is dominánsan öröklődik.

A páromnak is van öröklődő betegsége (genetikai vizsgálat neki is volt), bár nem súlyos, és teljesen kezelhető.

Ilyen háttérrel én nem szeretnék gyereket vállalni. Nektek mi a véleményetek? Van valaki, aki hasonló cipőben jár?

2016. márc. 23. 10:21
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
58%
Nem. Nem bírnám elviselni a bűntudatot.
2016. márc. 23. 19:08
 22/31 anonim ***** válasza:
57%

Nem! Nekem is vannak olyan gyógyíthatatlan betegségeim, amiket a szüleimtől örököltem és valószínűleg én is továbbadnám a gyerekemnek, ha lenne. De eszem ágában nincs ilyen géneket tovább örökíteni. Elég nagy baj, hogy a szüleim annak idején megtették.

30/N

2016. márc. 23. 20:42
 23/31 A kérdező kommentje:

Én nem hibáztatom a szüleimet, félreértés ne essék, mert amikor én születtem (meg a testvérem, aki idősebb nálam), még nem volt ismert a betegség (létezett, persze, de Magyarországon nem nagyon foglalkoztak vele, nem volt neve, diagnosztikája stb.), olyan meg, hogy genetikai szűrés, tudtommal nem is létezett még.

Sajnos hiába "fejlődik az orvostudomány", mire kifejlesztenek egy-egy új gyógyszert, eljárást, az bizony sok év, de inkább évtized. És akkor még nem beszélve arról, mire az eljut Magyarországra, és nemcsak hogy eljut, de elkezdik széles körben alkalmazni, az az egyre súlyosbodó orvos-, eszköz- meg minden hiány, széthulló egészségügy mellett legalább ugyanennyi idő. Ez az egyik dolog. A másik meg, hogy tegyük fel, hogy tudják ugyan kezelni a betegséget, még ha a gyerekem örökli, ő is tünetmentessé tehető, DE ez állandó kezelést igényel. Ez másképpen fogalmazva erős függést jelent az ellátórendszertől. Mi történik akkor, ha tényleg összeomlik az egészségügyi ellátás, vagy bármi (hiány)állapot fellép?

Köszönöm egyébként a válaszokat, mindegyik épülésemre szolgált.

2016. márc. 24. 12:15
 24/31 anonim ***** válasza:
37%
Mi ez, szklerózis multiplex? Mert akkor NEM. Itt a házban van egy lány, aki 18 évesen már tudta, hogy sm-es. Vállalt nem egy, hanem 2!!! Gyereket. Most mind a két gyerek végig nézi, hogy az anyja már beszélni sem tud és tolószékben tolja az apukája.
2016. márc. 24. 17:51
 25/31 anonim ***** válasza:
23%

Jaj összeomlik az ellátórendszer. Ennyi erővel rettegj mindenkitől, millió ember van csak ebben az országban, akit a tablettái tartanak életben (vagy legalábbis vállalható állapotban), most ők meg ugorjanak ki az ablakon?

Amúgy meg még mindig nem mondtad mi ez a betegség, ennyi erővel a migrénről is lehetne szó.

2016. márc. 24. 17:59
 26/31 anonim ***** válasza:
33%
25, mi közöd van hozzá mi a betegsége?! Világosan leírta belőle azt, ami a kérdéssel kapcsolatban fontos. + Egy kanálba több együttérzés szorult, mint beléd, lehet ez is a géneken múlt..? :D
2016. márc. 24. 19:08
 27/31 anonim ***** válasza:
39%
Kedves Kerdezo! Lupusod van? Vagy Bechterew-kor? Az en paromnal is most diagnosztizaltak a Bechterew kort, nala nem sulyos meg, 27 eves. Mondjuk a gerince mar botmerev, csak a nyaka szokott fajni, de az is ritkan. Neha a szegycsontjanal a gyulladt izuletek miatt. Ez is oroklodik, de ha azt a bizonyos hibas gent amirol irsz mar kiskorban megtalaljak, ha kezelik a betegseget lasd gyogytorna,mozgas,joga, biologiai terapia akkor megelozheto a kialakulasa! Csak hat allando kezelest igenyel, ez igy van egy Bechterewesnek bizony minden nap mozognia kell elete vegeig. Ettol fuggetlenul en is rettegek mi lesz, ha a gyerekeink oroklik... Lehet nekik durvabb lefolyasu lesz!
2016. márc. 24. 23:06
 28/31 anonim ***** válasza:
60%

" 25, mi közöd van hozzá mi a betegsége?! Világosan leírta belőle azt, ami a kérdéssel kapcsolatban fontos. + Egy kanálba több együttérzés szorult, mint beléd, lehet ez is a géneken múlt..? :D"

Mi az, hogy mi közöm hozzá, mi a betegsége? Semmi közöm hozzá, ez egy anonim oldal, vagy megmondja vagy nem, szerintem semmi de semmi értelme titkolózni, pláne, hogy ő tett fel egy kérdést én meg segíteni próbáltam. De ha nem mondja meg, igazából egy kicsit sem izgat, csak így soha nem fog hasznos választ kapni rá.

Együttérzés? Ha minden ilyen sztorit a szívemre vennék, akkor egész nap magzatpózban zokoghatnék a földön fetrengve.

2016. márc. 24. 23:14
 29/31 anonim ***** válasza:
56%
Semmikeppen.
2016. márc. 25. 09:43
 30/31 A kérdező kommentje:

Autoimmun betegségről van szó, igen, de nem SM-ről.

Köszönöm újólag mindenkinek a válaszokat. Végül is magam is arra hajlok, hogy nem volna szerencsés így gyereket vállalnom(-nunk), csak ez is legalább olyan nehéz út.

2016. márc. 25. 17:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!