Megkeresztelkedni, vagy nem megkeresztelkedni?
Semmiképp sem mennék bele. Álszent, képmutató dolognak tartanám, és nem is lenne képem odaállni ateistaként (vagy legalábbis nem hívőként) a ceremóniára.
Ha a tesóm mindenáron valami fogadalmat kívánna arról, hogy "jó nagynéni/nagybácsi" leszek, akkor letenném neki a kisujj-esküt, vagy valami csak ránk jellemző saját kis rítust, de nem hagynám, hogy a számomra idegen külső szervezetbe belekényszerítsenek.
Engem is kértek már fel keresztszülőnek, köszönettel elhárítottam. Ugyanez a személy előre bejelentkezett a még tervben sem levő gyerekeim keresztszülői tisztségére, szintén leállítottam.
Én megkérdezném hogy miért akarják ezt, és megmondanám hogy hagyják a gyereket úgy ahogy van, aztán majd eldönti mit akar ha felnő.
Amúgy is manapság a vallás semmi több csak képmutatás és lehúzás.
Mar bocs, de epp hogy a keresztszulonel szamit igazan, hogy vallasos-e.
Ha nem hiszel benne, akkor inkabb ne csinald.
Mondd meg neki, hogy ha egy kicsit is tisztaban lenne a hitevel, akkor tudna, hogy amit ker az konkretan szentsegtores.
A keresztszülö "feladata" a gyerek vallásos nevelését segíteni - ez egy nem-hívö embertöl nem várható el, ezért ilyen valakit nem is illik felkérni keresztszülönek, elvállalni meg végképp nem.
Ebböl következik, hogy a megkeresztekedés eleve szóba sem jöhet.
A keresztszülőségnek pont az a lényege gyerekkeresztség esetében, hogy a még nem tudatos gyermek hitbeli nevelését vállalja. Hitetlent nincs sok értelme erre kérni. Ez nem egy plussz rokonság vagy komaság vagy ilyesmi.
Sokkal több értelmét látom annak, hogy ha ez valóban fontos a nővérednek, akkor keressetek egy valóban hívő embert ismerősi körötökben, és azt kérje meg a nővéred. A nővéred is csak erőteljesen kezdő hívő, más se nagyon vallásos a szűk családban, így nem mindegy, hogy a születendő gyerek hitbeli fejlődését milyen kezekbe bízzuk. Egyébként akár pap is lehet keresztszülő elvileg.
Ebben nem lehet kompromisszumot kötni.
Aki nem hisz, az ne legyen keresztszülő.
Ne vállald el, ebben nincs semmi olyan, amin megsértődhetne a nővéred. (Más részről a megkeresztelkedés nem megy "máról holnapra", vannak olyan helyek / felekezetek, ahol több éves folyamat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!