Milyen egy rossz szülő?
Ha egy szülő manipulál, mártírkodik, érzelmileg zsarol, az rossz szülő. Ettől még sajna elég átlagos.
Rossz szülő akkor is, ha veri a gyereket, vagy molesztálja, ezek már durvább esetek.
Illetve szerintem rossz szülő az is, aki nem támogatja a gyerekét a céljai kitűzésében és elérésében. Sajna ez a legtöbb magyar szülőre igaz.
Rossz szülőnek tartom azt, aki a kezdetektől fogva arra alapoz, hogy a kölök 18 éves korában elmegy dolgozni, ha meg végzettséget akar, akkor azt oldja meg egyedül.
Aki elvarja a gyerekétől, hogy x-nek vagy y-nak tanuljon tovább és ha az mégsem mutat affinitást az adottt szak iránt, akkor ország világ sértődik a hálátlan kölkére.
Aki legalább érzelmi alapon nem támogatja a gyermeke továbbtanulását.
Aki mindenféle érzelmi zsarolással magához akarja láncolni a gyerekét, mert a saját életét kellőképpen elcseszte, így a gyerekén kívül nincs senkije
Aki a gyerek képébe vágja, hogy mennyibe is került a pelenkázása, a neveltetése.
Aki elvárja, hogy majd a gyermeke gondoskodik róla, amikor úgy alakul.
Szerintem a kölcsönös tisztelet minden kapcsolat alapja, legyen az szülői vagy párkapcsolat. Ez az első dolog.
Legyen meg az anyagi háttér, tudja támogatni a gyereket a továbbtanuláshoz is.
Támogassa lelkileg. Fogadja el olyannal amilyen, szexualitástól függően akár...
Az ilyen verésről, erőszakról nem is beszélek mert szétverném az olyat aki ilyet csinál a gyerekével.
Gyerek személyiségétől függ. De akkor lássuk az én véleményemet:
-nem azért lesz tudatosan gyereke, mert akar, hanem mert meg akarja fogni a másikat, társadalmi elvárás miatt stb.
- azért szül gyereket, hogy legyen egy ingyenápolója/cselédje
- kivételezik látványosan az egyik testvérrel, és le is tagadja (unokával dettó)
- alapvetően azt hiszi, ő mindent jobban tud, mert idősebb; az ő ízlése, tudása az univerzális és megkérdőjelezhetetlen
- minden apró "kihágásra" ököllel válaszol
- túl maradi, szigorú (ezt most olyanra értem, hogy sehova semmikor nem engedi el a gyerekét, nem lehet barátja/barátnője, csak a tanulás-tanulás-tanulás, a gyereknek nem lehet véleménye stb... nyilván nem arra értem, hogy 14 éves csajt nem enged el hajnali 2ig diszkózni :D)
- a gyereken spórol, ill. csupasz seggre vállal gyereket... ilyenkor szokott az lenni, hogy belelovallja magát a szülő, hogy ahol szeretet van, oda nem kell pénz, aztán ha a gyerek kérni mer egy drágább sampont, könyvet, ruhát, akkor már ordítja le a fejét rögtön, hogy hálátlan kis szardarab, van cipőd, kajád, legyen az neked elég...
- érzelmi manipulátor, terrorban tartja a gyereket
- az sem jó, ha nem neveli, és mindent ráhagy
- szenvedélybeteg
- visszahúzza a gyerekét, nem engedi, hogy megvalósítsa önmagát... igenis a gyereknek meg kell adni az esélyt, hogy megpróbálkozzon vmi mással, legfeljebb a saját kárán tanul, ha mondjuk mégsem olyan tehetséges, mint gondolta... de nem tetszik ez a "légy rendes dolgozó ember, fiam, és az csak úgy lehetsz, ha ebbe a suliba jársz, ilyen szakot/szakmát végzel... amit te szeretnél, az úri hóbort"
- nem tudja, hogy kell társaságban viselkedni, és folyton leégeti a gyerekét
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!