Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mivel tudnék hatni a férjemre,...

Mivel tudnék hatni a férjemre, hogy összeszedje magát és elmenjen az orvoshoz?

Figyelt kérdés

A férjemnek a fogaival van gondja.

Az első fogai letörtek, kiesett a tömés, nem foglalkozott vele.

És nagyon fél a fogorvostól.

Viszont számomra egyre kényelmetlenebb ez a helyzet. Főleg, hogy pár napja hallottam miként jellemezték őt. Amit utána el is mondtam neki, rosszul esett neki de reméltem ettől kicsit észbe kap hogy ezt nem húzhatja tovább.

2015. dec. 20. 16:56
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
85%

Figyu, akkor ide is kiírom, ami a faceboookon terjed már elég régóta:

Mária utcai szájsebészeti vélemény...

Tegnap elkéredzkedtem a munkahelyemről, mert a bölcsességfogam úgy elkezdett fájni, hogy azt hittem kiharapom az asztal mind a négy sarkát, beszélni nem tudtam!

elmentem a SZÁJSEBÉSZETRE ahol bele se néztek a számba és közölték velem, hogy ők ezzel nem tudnak mit kezdeni és nem tudnak ellátni, mert.... sokan vannak a váróban.... Mi van?!?!

erősködésemnek köszönhetően, hajlandóak voltak egy panoráma rtg-re felküldeni, illetve írtak fel fájdalomcsillapítót és gyulladás csökkentőt. Kérdeztem tőlük, hogy ennyi? menjek haza és szenvedjek? "Igen, miért várta meg ezt az állapotot?"

28-ára kaptam időpontot, nem tudtam mit kezdeni a helyzettel ugyanis a rezidens "kedves" hölgyike olyan lekezelő és visszataszító stílusban beszélt velem a szemembe egyszer nem nézett bele, én pedig nem tudtam verbálisan megvédeni magamat, mert úgy fájt a fogam, hogy még a sírás sem ment, csak könnyezni volt erőm...

Haza jöttem és a kerületileg illetékes fogdokinénimnek megmutattam az ott készített röntgen felvételt és a fogam, de mivel olyan állásban van a fogam azt mondta, hogy neki mint sztk-s orvosnak nincs megfelelő eszköze ehhez, mert le is van törve belőle, menjek be a Mária utcai szájseb.-re, ekkor elmeséltem ezt az esetet, aki azonnal felhívta a szájsebészetet, hogy egy ilyen bölcsességfogra hogyan tudták azt mondani, hogy nem csinálnak vele semmit, mert sokan vannak a váróban...?! egyáltalán hogyan élhettek bármilyen kifogással?!

mondta menjek vissza 18:00-tól van reggel 08:00-ig ügyelet.

visszamenetem és azt kaptam közlésül, hogy a szájsebészeti ügyeleten nem húznak fogat.

Kérdésem -amit tegnap óta milliószor forgatok magamban- ez így normális? Egy egészségügyi intézménynek valóban így kell működnie???

Ha ezt én megcsinálnám a munkahelyemen a mi ügyfeleinkkel, akkor a főnököm addig járna a nyakamra, amíg egy betűs panasz nincs rám. És azt gondolom ez a helyes, amit az én főnököm csinálna!

Ezt nem lehet megtenni egy pácienssel aki a jogilag is neki járó ellátást szeretné igénybe venni!

Ezt is nyugodtam lehetne osztani itt a facebookon, de azt gondolom, egy deka megosztás nem fog születni, mert ez egy -az enyém- probléma, de teljes meggyőződéssel állítom több ember szembesülhetett már ezzel a gonddal a Mária utca szájsebészeten, mert szem- és fültanúként állíthatom, hogy nem én voltam tegnap az egyetlen akivel így beszéltek... Láttam hallottam.

És a nagyobb értetlenségem afelé identifikálódik, hogy ezt egy rezidens (tanuló) hogyan engedheti meg magának. vagy ezt tanítják nekik?!

De egyáltalán egy egészségügyi orvos sem engedhetné meg magának.

Mi kérünk elnézést, hogy nem tudjuk magunknak kihúzni a fogunkat és mi kérünk elnézést, hogy más egyéb gondunkat sem tudjuk megoldani. Ilyen orvosokhoz fordulunk bizalommal emberek... ezen lehet gondolkodni....!!

Az a helyzet tudjátok, hogy a legtöbb rendelőben az emberek futószalagon jönnek-mennek, ezért az orvosok nem foglalkoznak velük, robot módjára dolgoznak. Kiégettek, és ez érthető is, hiszen a munkájuk nincs megbecsülve. Nincs idő a betegekkel foglalkozni, hiszen a belüket is kidolgozzák. Én nem leírom a kollégákat, ezek tények. A jó orvosok döntő többsége magánban van, vagy pedig külföldön dolgozik, mivel ott becsülik őket meg. Ha a kedves kérdező férje elmegy egy magánrendelőbe, ott kaphat egy időpontot, mondjuk aznapra utolsó betegként, így az orvosnak nem kell majd sietnie, hanem annyi időt tud rászánni amennyi elég. Mivel utána már nem lesz beteg. Ilyen államiban nem igen van. Ott időpontra jönnek, szoros az időbeosztás az orvosok pedig stresszesek a csúszás miatt. És már más rendelőben is jártam, képzeld el :) Saját tapasztalat az is, hogy még állami rendelőben fogkövet sem távolítanak el, mert olyan rosszak az eszközök (a pénzhiány miatt), addig a magánrendelőben a betegnek mindent megadnak ami szükséges. Sőt, a volt osztályfőnököm fogát egy állami fogorvos rosszul tömte be, emiatt pedig az egész állcsontját megette a fertőzés. Ő sem jár államiba.

2015. dec. 20. 19:31
 22/26 anonim ***** válasza:
90%

Én is fogorvostan hallgató vagyok, nem teljesen értek egyet a kollegával/kolleginával.

Nem attól lesz egy fogorvos jó, hogy maszek. Párom édesanyja pl körzeti fogorvos, borzasztóan jól bánik a pácienseivel, köztük voltam már én is. Bizonyítja ezt az is, hogy mindig kivétel nélkül tele van a váróterme. Ezzel szemben ismerek többszörös multimilliomos, Balaton északi részén rendelő magánorvost, aki úgy sz*r, ahogy van. Emberileg egy tahó és még a munkáira sem tudom azt mondani, hogy jók, nemhogy megérte az árát.

Jó fogorvost keresni kell. El kell menni első körben a körzetishez, megnézni milyen, kipróbálni. Már csak azért is, mert a körzeti fogorvosnál minden fogmegtartó kezelés (tömések, gyökérkezelés, paradox módon a foghúzás) ingyenes, tb támogatott. A fogpótlások már fizetősek mindenképpen.

Amit én javaslok: nem ismerem férjed fogainak az állapotát, így e téren nem tudok tanácsot adni. Ugyanakkor minél tovább vár, annál kellemetlenebb beavatkozásokat kell majd átélnie és gyanítom, nem igazán szeretne úgy hazamenni, hogy több fogát, metszőit húzni kellett. Fog kapni érzéstelenítőt, én is kaptam már, én is féltem tőle, aztán szépen rádöbbentem, hogy pont ugyanolyan érzés, mint egy oltás például. Egy felnőtt embernek igenis kell rendelkeznie annyi szürkeállománnyal, hogy egy érzéstelenítő injekciót kibírjon. Értem, hogy volt egy rossz tapasztalat, általában mindenkinek van. De egy rossz tapasztalat miatt nem szabad hagyni, hogy teljesen tönkremenjen a rágókészüléke. Leírásod alapján lehet már rég nem az esztétika miatt kéne orvoshoz fordulnia, hanem hogy egyáltalán a jövőben legyen mivel rágnia... Nem beszélve arról, hogy ez neked is kellemetlen lehet, pontosan tudom milyen szájszaggal járhatnak az ilyen állapotok. Summa summarum: érdeklődd meg, milyen a körzetis orvosotok, vagy kérdezősködj ismerősöknél, hogy tudnak e olyat ajánlani, aki nagyon türelmes és ráér tájékoztatni is (a korábbi válaszolóval ellentétben elmondanám, sok körzetis orvos nem azért nem tájékoztat, mert kiégett sz*r alak, hanem amikor 25en várakoznak kinn, akkor sajnos haladni kell a rendeléssel. Körzetis betegeket köteles az orvos ellátni, ha rendelési időn belül érkeztek, nem lehet őket elküldeni azzal, hogy bocs, de lejárt a rendelési idő. Nem véletlenül van, hogy pl párom anyukája is átlagosan 2-3 órával túlrendel - nem ő az egyetlen, akit ismerek).

Szurkolok nagyon, hogy sikerüljön elvinni és megmenteni a fogait!

Ui: esetleg te magad is hatással lehetnél rá, ha elmondod, hogy számodra ez már nem vonzó, nem szívesen hajolsz hozzá közel stb. Ez sokszor célravezető tud lenni, csak ismételgesd minél többször és ennek megfelelően is viselkedj.

2015. dec. 20. 22:20
 23/26 anonim ***** válasza:

"Fog kapni érzéstelenítőt, én is kaptam már, én is féltem tőle, aztán szépen rádöbbentem, hogy pont ugyanolyan érzés, mint egy oltás például. Egy felnőtt embernek igenis kell rendelkeznie annyi szürkeállománnyal, hogy egy érzéstelenítő injekciót kibírjon"

Kicsit talán off, de létezik, hogy valakire nem hat az érzéstelenítő? Minden kezelésemkor kaptam, (eddig csak tömés volt) és mindig annyira fájt, hogy dőltek a könnyeim.. :/

2015. dec. 21. 08:43
 24/26 anonim ***** válasza:
66%
Gyűjtsetek rá egy vagon pénzt és csinálják meg altatásban.
2015. dec. 21. 10:42
 25/26 anonim ***** válasza:
54%

23-mas! Igen, sajnos van ilyen. Mint hallgató, egyelőre két dolgot tudok elképzelni, ami szóba jöhet, de ha úgy alakul, megkérdem majd párom anyukáját is, 30 éve praktizál.

1. Rosszul adta be az injekciót az orvos. Ugyanakkor minekután effektíve az érzéstelenítés az első dolog, amit megtanulunk páciensen, ezért ezt számomra kissé nehéz elhinni. Olyat viszont hallottam már, hogy a nagyon régi vágású orvosok, akik mondjuk ki kb még a vh idején végeztek, azok bizony kényszerültek anno olyan helyzetbe, hogy érzéstelenítés nélkül kellett egyik másik beavatkozást elvégezni. Én pl édesanyámtól tudom, hogy neki 20 évesen volt olyan gyökérkezelése, amire nem kapott érzédtelenítőt, mert nem volt. Szóval lehet, ha valaki nem fejlődött és rutintalan, az rosszul adja be, de szerintem ez tényleg ritka.

2. Ez nem fog nagyon tetszeni, de ilyen is van, nem is ritkán. Mégpedig a pszichés fájdalom. Az egész ott kezdődik, hogy az ember szorong a fogorvostól. Bebeszéli magának, hogy ez fájni fog. Ezt hallotta már kicsi korában a szüleitől is, esetleg volt rossz, negatív tapasztalat. Amit érzel, azt valójában csak te beszéled be magadnak, holott nem fáj, mert nem fájhat. Nagyon gyakori jelenség, nem csak fogászati rendelőben. Csak a psziché fontosságának felismerése még csak most van pólyás korában, egyelőre az emberek ezt nem szívesen fogadják el.

2015. dec. 22. 12:07
 26/26 anonim ***** válasza:
Nekem gyermekkoromban iszonyatos orvosom volt, úgy fújta a fogainlat (gyerekekét) hogy nem adott semmi érzéstelenítő..... Most kérek nevetőgázt és bikaerős injekciót, az orvos nagyon jó, ügyes, gyors. Elég drága, de megéri!
2016. jún. 28. 17:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!