Van más család is, akik nem tartanak karácsonyt?
Mi sajnos már második éve nem :(
Egyszerűen nincs rá pénz. Szóval, ugyanolyan hétköznap, mint a többi. Ahogy a születésnap és az évfordulók is.
Már kezd nagyon bántani.
Engem decemberrel kirúgtak, szóval most ketten vagyunk a párom minimálbérnél is alacsonyabb (750€) fizetésére.
A szülőkhöz mentünk volna idén, de most már nem engedhetjük meg magunknak a külföldről hazautazást, ők meg nem tudnak segíteni ebben.
Olyan kellemetlen látni, hogy a közösségin oldalakon minden korombeli lányismerős karácsonyfáról, sütikről meg kívánságlistákról posztol képeket..
24-ig már munkát se kapok, nemhogy fizetést, szóval örülök, hogy arra volt pénzünk, hogy még erre a hónapra kifizessük a lakbért.
Azt hittem, tavallyal már vége, de sajna megint ez lett
Tamáska:
Olyat még véletlen sem hallottál,hogy nem tudnak?
Agyam eldobom.
Az én szüleimnek is én és a testvérem veszünk tüzelőt, és sokszor kaját is, mert nekik nem futná. Akkor feltételezed, hogy mondjuk egy repülőjegyet tudnának venni? Na ne nevettes...
Kérdező: Hol laktok?
Szerintem attól érezzétek jól magatokat, egy kis sütit meg egy kis forralt bort csak össze tudtok hozni nem? Sétáltok egyet, ha olyan helyen laktok, ami szépen fel van díszítve stb.
Szerencsére nálunk minden frankó, van mindenre pénz, de együtt érzek veled, mert nekem is volt ilyen karácsonyom, engem is bántott.
Pénz nélkül is lehet karácsonyi hangulatot teremteni - tudom, hogy lelkileg nehéz, hogy most ne telik szinte semmire, de ezen most nem fogsz tudni 2 hét alatt változtatni.
- Süss! Pl. valami olyat, amit karácsonyi formákra szaggathatsz, pl. mézeskalácsot.
- A templomi koncert remek ötlet:)
- Fa helyett egy adventi koszorú is megteszi
- Karácsonyi zene stb.
- Ha van érzéked a kézzel készített dolgokhoz, akkor otthoni dolgokból is fel tudsz használni ezt-azt valami jópofa ajándékhoz. (Vagy veszel valami filléres alapanyagot, és újjá varázsolod.)
Tudom, hogy a "lényegen", azon hogy nagyon nehéz anyagi helyzetben vagytok most, és nem tudod, mikor és hol fogsz tudni legközelebb dolgozni, ezek nem segítenek, de ne hagyd, hogy maga alá temessen a rosszkedv. Akkor könnyen negatív spirálba kerülhetsz, és a párod életét is megnehezíted.
"ha tényleg karácsonyozni akarsz, akkor körülnézel, milyen ingyenes programok vannak a környéken vagy szépen elmész a kényszerű szabadidődben önkéntes munkára a helyi templomba és ott töltitek a karácsonyt, ott lesz fa és valami kaja is szerintem
A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. "
azért minősíti a lepontozók valós karácsonyi érzéseit, hogy 34%-ot kapott a válasz, melyben önkénteskedni küldeném a kérdezőt :(
Nálunk már vagy 5 éve csóró karácsony van.
Egyre nehezebb az élet,egyre drágább minden.
Nekünk is műfenyő van már évek óta,sőt ugyanazok a megkopott,régi díszek.
Tesóm már mondta is poénból,hogy jövőre odaragasztja az egészet pillanatragasztóval a francba,mert semmi értelme minden évben le-fel szedni/rakni a díszeket.
Új díszeket nem veszünk,akkor már inkább élelmiszerre költünk.
Már nincs meg az a hangulat,mint régebben.
Ilyen szegénységben,ami ma az országban van,nincs is meg a hangulat.
Már senki nem díszíti ki a lakást sem.
Régebben teljesen kirakták az egész lakást,udvart égőkkel az emberek.Ma meg max egy 7 ágú gyertya van az ablakban és ennyi...
Sajnos,én nem vagyok bizakodó,egyre nehezebb lesz,és az embereknek ilyenkor már nincs kedvük és nincs is miből és mit ünnepelni.
Úgy látszik a többség már elfelejtette, hogy karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, aki egy istállóban született. Nem volt díszkivilágítás se többfogásos vacsora.
Isten a gyermekével ajándékozott meg minket, aki a megváltó lesz. Ennek örülünk, és ennek emlékére ajándékozzuk meg egymást, azzal amivel tudjuk. Lehet, hogy csak a kedvességünkkel, ha másra nem futja.
16-os: talán azért, mert a kérdező nem a flacolást hiányolja, hanem azért van maga alatt, mert úgy közelednek az ünnepek, hogy gyakorlatilag létbizonytalanságban van, és nem tudja, hogy a következő havi lakbért miből fogja kifizetni... Ez akkor is nagyon megterhelő lelkileg, ha nincs éppen karácsony.
Kedvez Kérdező!
Fel a fejjel! Tőled telhetően próbáld megülni az ünnepet. (Már csak azért is, mert a párod is biztosan több napot is otthon tud tölteni, te is otthon leszel, igyekezzetek feltöltődni, mert nyilván a jövő évben is sok feladatotok lesz.) LEHET karácsonyozni pénz nélkül is - persze tudom, hogy könnyen hangzik ez olyan szájából, aki (épp) jobb helyzetben van.
Tudom, nem vagy előrébb vele, de a legjobbakat kívánom nektek az új esztendőre!
Nálunk sem lesz fenyő, sem ajándékozás.
Az ünnep nekem arról szól, hogy végre tudunk egy kicsit pihenni, kikapcsolódni.
Lehet sütit sütni. Teát/forralt bort inni. Elmenni sétálni. Körülnézni karácsonyi vásárban. Filmet nézni, olvasni.
Régebbi díszeim, égőim vannak, ezekkel a lakást díszítem.
Mécseseket gyújtok, tök jó hangulatot csinálnak.
Személy szerint én karácsonykor is kutyamenhelyre megyek sétáltatni az ebeket önkéntesként. :)
Ne másokhoz hasonlítsd magad, találjátok meg a nektek örömet okozó elfoglaltságokat, amik nem kerülnek pénzbe (vagy csak minimálisba, mint a sütisütés).
Nem a pénzről kellene szólnia a karácsonynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!