Ki örököl utánam ha nincs gyerekem?
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
Ezt a kerdest mar nem egyszer kérdezted!!
10-es, kösz a linket.
Itt azt írják: " Ha nincs gyermeke az örökhagyónak, akkor szülei, és özvegye ötven-ötven százalékban örökölnek - írják a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakemberei. Ennek az az oka, hogy sokszor a szülők jelentősen támogatták gyermeküket, akinek korai halála megfoszthatja őket az „eltartójuktól” - magyarázzák a Kamara szakemberei."
Na de nekem pont az a bajom, hogy apám egyáltalán nem támogatott engem gyerekkkoromban!!! Csak a gyerektartást volt neki muszáj fizetnie, de ez ügyben is több pert indított, hogy a bíróság csökkentse a gyerektartás összegét... Tehát teljesen érdemtelen az én vagyonomra apám és a drága mostoha testvéreim....
Ezt örökléskor nem veszi figyelembe a hivatal?
A köteles rész mindenképpen jár a szülőnek, hiába írsz végrendeletet.
Ha biztosítani szeretnéd, hogy ne az övé legyen, akkor még életedben gondoskodj erről.
Egyébként azért nagy valószínűséggel nem kerül erre sor, mert te túléled őt.
11-es! Az nem az én kérdésem. NIncs is élettársam. És nem is lesz. Az élettárs szó számomra egy tökéletesen negatív fogalom, azt soha.... :)
De köszi a linket, este átnézem az ottani infókat is, hogy mennyire egyezik a szitu. sziasztok!
Ha nincs gyereked és házastársad, akkor a felmenő ági rokonok és az ő lemenő ági rokonai örökölnek. Tehát apád 50%, anyád 50%. Ha már nem él anyukád, akkor először azt nézik, neki van-e lemenő ági rokona (testvéred), ha nincs, akkor felmenő ági rokona (nagyanyád/apád), ha ők sem élnek már, akkor az ő leszármazottaik (anyád testvére, vagy az ő gyerekeik), és így tovább. Apukám egy unokatestvértől örökölt így egyszer.
Apukád felesége és a féltestvéreid csak akkor örökölnek, ha apukád már nem él, mert akkor az őrá szálló részt ők öröklik tovább.
Ha írsz végrendeletet, akkor az abban szereplő személy örököl. A szülőnek jár kötelesrész, de lehet, hogy elkerülhető (azt tudom, hogy a gyerekét kitagadhatja valaki érdemtelenség okán, lehet, hogy szülőt is, kérdezz meg ügyvédet).
Ha eltartási szerződést kötsz, akkor még a kötelesrész is elkerülhető, az örököl, akivel a szerződést kötötted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!