Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki örököl utánam ha nincs...

Ki örököl utánam ha nincs gyerekem?

Figyelt kérdés
Ha mondjuk sose lesz gyerekem, se házastársam, akkor ki örökli a vagyonomat?

2015. nov. 3. 13:22
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
60%

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

Ezt a kerdest mar nem egyszer kérdezted!!

2015. nov. 3. 14:00
 12/18 A kérdező kommentje:

10-es, kösz a linket.

Itt azt írják: " Ha nincs gyermeke az örökhagyónak, akkor szülei, és özvegye ötven-ötven százalékban örökölnek - írják a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakemberei. Ennek az az oka, hogy sokszor a szülők jelentősen támogatták gyermeküket, akinek korai halála megfoszthatja őket az „eltartójuktól” - magyarázzák a Kamara szakemberei."

Na de nekem pont az a bajom, hogy apám egyáltalán nem támogatott engem gyerekkkoromban!!! Csak a gyerektartást volt neki muszáj fizetnie, de ez ügyben is több pert indított, hogy a bíróság csökkentse a gyerektartás összegét... Tehát teljesen érdemtelen az én vagyonomra apám és a drága mostoha testvéreim....

Ezt örökléskor nem veszi figyelembe a hivatal?

2015. nov. 3. 14:04
 13/18 anonim ***** válasza:
87%
Ha szeretnéd hogy valaki nem rokon örökölje, köss vele eltartási szerződést és akkor az övé lesz.
2015. nov. 3. 14:05
 14/18 anonim ***** válasza:
92%

A köteles rész mindenképpen jár a szülőnek, hiába írsz végrendeletet.

Ha biztosítani szeretnéd, hogy ne az övé legyen, akkor még életedben gondoskodj erről.

Egyébként azért nagy valószínűséggel nem kerül erre sor, mert te túléled őt.

2015. nov. 3. 14:07
 15/18 A kérdező kommentje:

11-es! Az nem az én kérdésem. NIncs is élettársam. És nem is lesz. Az élettárs szó számomra egy tökéletesen negatív fogalom, azt soha.... :)

De köszi a linket, este átnézem az ottani infókat is, hogy mennyire egyezik a szitu. sziasztok!

2015. nov. 3. 14:09
 16/18 anonim ***** válasza:
22%
Én.
2015. nov. 3. 14:15
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs gyereked és házastársad, akkor a felmenő ági rokonok és az ő lemenő ági rokonai örökölnek. Tehát apád 50%, anyád 50%. Ha már nem él anyukád, akkor először azt nézik, neki van-e lemenő ági rokona (testvéred), ha nincs, akkor felmenő ági rokona (nagyanyád/apád), ha ők sem élnek már, akkor az ő leszármazottaik (anyád testvére, vagy az ő gyerekeik), és így tovább. Apukám egy unokatestvértől örökölt így egyszer.

Apukád felesége és a féltestvéreid csak akkor örökölnek, ha apukád már nem él, mert akkor az őrá szálló részt ők öröklik tovább.

Ha írsz végrendeletet, akkor az abban szereplő személy örököl. A szülőnek jár kötelesrész, de lehet, hogy elkerülhető (azt tudom, hogy a gyerekét kitagadhatja valaki érdemtelenség okán, lehet, hogy szülőt is, kérdezz meg ügyvédet).

Ha eltartási szerződést kötsz, akkor még a kötelesrész is elkerülhető, az örököl, akivel a szerződést kötötted.

2015. nov. 3. 19:15
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Kezdetnek írj végrendeletet, de ahogy mondták, apád a köteles részt megkapja, ha tetszik, ha nem. Sok idős ember még életében szétosztja a vagyonát azok között, akiknek szánja, csak annyit tart meg, ami feltétlen szükséges.
2015. nov. 3. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!