Gyámsági kérdés, mikor a gyermek már nevelőszülőkhöz került?
Sziasztok!
Gondolkoztam rajta, hogy kifejtsem-e a történetet, de ahhoz, hogy tudjatok segíteni a kérdésemmel kapcsolatban, nincs szükség rá.
Külföldön dolgozom már majdnem 2 éve, ma érkeztem haza családlátogatásra. Sajnos úgy alakultak kint a dolgok, hogy régóta nem tudtam hazajönni a családomhoz, de természetesen a kapcsolatot tartottuk.
Nővérem elég problémás, az is volt, viszont az utóbbi pár évben úgy tűnt, hogy lenyugodott, átment rajta a "dac" korszaka, és ha nem is teljesen, de normális életet kezdett el élni. Van egy kisfia, 3 éves.
Anno nagyon sokat tipródtam rajta, hogy kimenjek-e, hogy lesznek, mint lesznek, de nővérem biztatott, hogy jól meglesznek, és ugye bár inkább anyagi támogatásra volt szüksége/szükségük, ezért először csak 3 hónapra, majd fél évre mentem ki dolgozni. Azt leszámítva, hogy nagyon hiányoztak, és rettegtem attól, hogy majd ha hazajövök látogatóba nem fog megismerni a gyerkőc, félni fog tőlem, nem úgy tekint majd rám, mint mielőtt kimentem, örültem is, hogy végre kicsit anyagilag feljebb tornázhatom magamat és nővéreméket.
Ezért is volt nagy pofán vágás az, mikor nagy nehezen, feszengve, sírógörccsel közölték, hogy a gyerkőcöt pénteken kiemelték a családból.
Mérges voltam, mert szólhattak volna erről az egészről hamarabb, van az ügynek egy menetideje, tudom, hogy óvni akartak, és nem szerették volna, ha idegeskedem ésatöbbi..
Nővérem meg gondolom azért is nem szólt, mert tudta, hogy mennyire megkedveltem az "új" környezetem és elég jó állást is sikerült szereznem, nem akarta, hogy (idézek) "az ő hülyesége, és felelőtlensége miatt még én is szívjak".
Viszont úgy döntöttem, hogy szeretném gyámságom alá venni az unokaöcsémet.
A gyámügyön az ügyintéző hölgy közölte, hogy egy ideig nem lehet látogatni a gyerkőcöt. (Kezdeti, beszoktatási időszak).
Gyámságom alá tudom venni Őt, ha már nevelőszülőkhöz került? Olvasgattam a témával kapcsolatban, hogy, mint hozzátartozó jogomban áll, de az nem világos, hogy akkor is, ha már kiemelték, nevelőszülőkhöz került?
(Természetesen holnap megyek be az ügyintéző hölgyhöz megbeszélni ezt, de addig hátha valaki tud segíteni, hogy fel tudjak készülni.)
Előre is köszönöm válaszaitokat!
9!
A nevelő szülők valóban idegenek. Óvodába 3 évig fog járni. A kérdezőt meg egész életében ismerte és ismerni is fogja. Komolyan jobb helye lenen szerinted a hivatásos nevelő szülőknel?
" A kérdezőt meg egész életében ismerte és ismerni is fogja. Komolyan jobb helye lenen szerinted a hivatásos nevelő szülőknel?"
A kérdezö KÉT ÉVE külföldön él a saját bevallása szerint.
Most SZERITNED egy HÁROM éves gyerek mire emlékszik a két évvel ezelötti életéböl? Mert elárulom, semmire.
A skypozás meg nem személyes kapcsolat egy ilyen kis gyerek számára, nem valósabb személy, mint bármelyik tv-ben elöforduló mesefigura!
A gyereknek ugyanolyan idegen, mint a nevelöszülök, hiába rokon. Egy ilyen pici gyereknek a rokonság fogalma nem jelent semmit, nincs számára semmi jelentösége.
A kérdezönek elöször is rendezett körülményeket kell tudni felmutatnia - lakás, munkahely (a spórolt pénz nem számít igazán, mert az hamar elfogy), és csak így kérheti a gyerek felügyeleti jogát.
Azt, hogy a gyereknek HOL van jobb dolga, nem lehet így eldönteni, a nevelöszülök lehetnek sokkal alkalmasabbak, mint a kérdezö - attól ugyanis, hogy családtag, még nem feltétlen alkalmas szülönek. (Lásd a gyerek anyja a lehetö legközelebbi családtagja mégis alkalmatlannak lett nyilvánítva.) Akik meg nevelöszülönek megfelelnek, annak azért van alapja, igen komoly kivizsgálás elözni meg azt, hogy erre jogosult lehessen valaki.
Ezekböl következik, hogy a gyámhatóság tudja csak eldönteni, hogy a gyereknek mi a jobb, ezt mi nem fogjuk tudni eldönteni.
A kérdezö ugyan jószándékú, de ennek ellenére még nem biztos, hogy tényleg alkalmas egy gyerek nevelésére.
Mondjuk ha a kérdező anyja és nővére együtt lakik, eleve nem lehet az anya a gyám családból való kiemelt esetén, de ne zavarjon.
Egy 3 évesnek is vannak emlékei. Az arcra nem biztos hogy emlékszik, de illata, hangra Igen. Simán lehet hogy a gyerek felismeri.
Én a kerdezonek szurkolok, bár nehéz lesz, mindenképp munka kell először. Lakásnak albérlet is tökéletes
Még ha számára idegen is lennék, én úgy gondolom, hogy igen is nálam van a helye. Mivel tud többet nyújtani egy nevelőszülő? Lehet, hogy nem erre az útra szakosodtam, de mint a legtöbb nő, én is tervezek saját gyermeket (is), és nem gondolom azt, hogy alkalmatlan lennék rá. Ha az lennék, nem vállalnám, nem akarnék a kicsinek rosszat.
Az pedig teljesen más tészta, hogy a nővérem kicsoda-micsoda. Attól, hogy a nővérem "a lehető legközelebbi családtag"-om, nem feltétlenül jelenti azt, hogy hasonlítanánk is. Neki is van egy elképzelése az életről, és nekem is. Nem törvényfüggő, hogy egyezzenek, csakis azért mert mi rokonok, testvérek vagyunk.
Abban is biztos vagyok, hogy ha ez a csepp gyermek tudná, és értené is mi zajlik körülötte, és megkérdeznék róla, hogy figyelj már, kihez szeretnél kerülni? Kit akarsz gyámodul? engem választana.
Abban is teljes mértékben igazat adok neked, hogy vannak helyzetek amikor az kevés, hogy a családból kiemelt gyermeket egyik rokona vállalná, gyámsága alá venné, viszont nála sem lenne túlzottan jobb a gyermeknek.
Mielőtt ezt a döntést meghoztam átgondoltam, nem csettintésre, majd lesz valahogy elvre alapoztam meg.
Tudom, hogy vannak profi, hivatásos nevelőszülők, akiknek szó szerint a munkájuk az életük, de rengeteg ellenpéldáról hallottam, és sajnos baráti társaságon belül is meséltek 1-2 olyan dolgot ami kiverte nálam a biztosítékot. Azt is tudom, hogy (főleg) kisgyermekekhez nem rendelnek ki akárkit, nem gondolom azt, hogy neki sanyarú sorsa lenne ott, nem ez volt a döntő ok. Egyszerűen nekem az a véleményem, hogy egy gyermeknek mindaddig a családban a helye mindaddig, míg tudja a nevelését vállalni valaki. Természetesen "minőségi" nevelésre gondolok.
Köszönöm, hogy nyomon követed a kérdésemet, és kérlek ne érezd ezt a hozzászólásomat ellenségeskedőnek, de tudom, az lenne a helyes, ha az unokaöcsém az én gyámságom alatt élné ezt a fél évét.
Kedves "13-as"!
Nagyon szépen köszönöm neked is a biztatást, bátorítást!
Az, hogy felismerne csak akkor derülne ki, ha láthatnám. Valószínűleg igen, ugyanúgy ahogyan Csingiling meséből a kis tündérre. Persze tudom, hogy ez egy nagyon rossz példa volt, de heti legalább 4 alkalommal beszélgettem velük/nővéremmel, és sokszor volt, hogy az anyját elültette a laptop elől, és szépen 10-15 percig hozta, mutogatta az új játékokat, stb. Tudom, hogy ez édes kevés, de nem lenne nálam rossz sorsa.
Sikerült beszélni, sajnos azt mondta, hogy 1 hónapot várni kell (vizsgálati időszak), látogatni sem lehet ez idő alatt.
Biztosított afelől, hogy ha 1 hónap múlva is úgy gondolom, hogy bevállalom a gyereket, akkor semmi akadálya.
Addig meg gőzerővel megy az álláskeresés. :)
Nagyon nagyon nagyon szépen köszönöm!! :)
Valahogy majd csak eltelik ez a "kis" idő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!