Ebben a kategóriában miért ez a felfogás? Szerintem felháborító!
Van sok olyan kérdés, amiben arról panaszkodik egy szülő, hogy a 18 év feletti gyereke valami olyat tesz, ami helytelen, veszélyes, meggondolatlan, káros, az egész jövőjét is tönkreteheti akár, és segítséget kér a szülő, hogy mit tegyen, hogyan vegye rá, hogy ne csinálja.
Ilyen problémákra gondolok:
- iszik és/vagy tudatmódosító szereket, drogot fogyaszt, egyik szál cigit szívja a másik után, amivel megalapozhat egy 40 éves kori tüdőrákot is
- lecsúszott/öreg,perverz/csak pénzre utazó alakokkal randizik, akik csak kihasználják vagy szexuálisan vagy anyagilag, érzelmileg meg tönkre fogják tenni
- nem tanul semmit (szakmát se), csak minden éjjel csontrészegre issza magát és leszar mindent, később meg nem lesz belőle semmi, csak az aprópénzt fogja számlálni
- stb.
Erre meg sorozatban olyan válaszok érkeznek, hogy a gyerek már elmúlt 18, nincs joga semmit csinálni, nem is szabad, nem is kell, ez így tökéletes, a szülő fogja be a száját, az se baj, ha a gyerekéből alkoholista, drogos lesz vagy a partnere kihasználja és tönkreteszi, mert ez az ő felnőtt döntése, amibe nem kell beleszólni, mert azt csinál, amit akar, azzal fekszik össze, akivel akar, és aki már 18 éves, az már biztos, hogy meg tud hozni olyan döntéseket, ami neki jó...
Kedves felhasználók! Ha a ti gyereketek, aki elmúlt 18 olyanokat csinálna például, amiket fent leírtam, ti elmennétek emellett anélkül, hogy figyelmeztetnétek őket, rájuk szólnátok, csak azért mert már jogilag nem számít gyereknek? És mert ezek olyan helyes döntések, amiket meghozott? Mert úgy vettem észre, hogy ez az általános felfogás itt...
nos, én olyan 27 éves koromban nőttem fel, hogy tudtam egyedül, önállóan élni.
Egy 18 éves ritkán tud, csak lázadozik, neki lenne gáz, ha egyedül kellene élnie támogatás nélkül.
AZ oladolon rengeteg 15-17 éves van, aki azt hiszik, egyedül is boldogulnak, de nem, csak nagyon ritka kivétellel.
Egy szülőnek legfontosabb a gyereke, és rossz olvasni, hogy míg a szülő bármit megadna, a gyerekek a bocsánat, de a "halál faxjába" kívánják őket.
Mindenki lesz idősebb, és akkor majd megértik, hogy minden perc után köszönetet mondjanak, amit a szüleikkel tölthettnek. Persze 15 éves nem érti, de üzenem, rettentő (!) hamar múlik az idő, nem hiszed, de rájössz: https://www.youtube.com/watch?v=vl2jfQga8yc
"Piszkosul nem felnőtt egy 18 éves. Akkor lesz az, ha eltartja magát és különköltözik"
Az első részével messzemenőkig egyetértek. A második felére azonban több ellenpéldát is tudnék mondani. Ismerek olyat, aki már 18 éves kora előtt is teljes állásban dolgozott (kényszerből, persze, a családjának szüksége volt a keresetére), másrészről olyat is, aki már 10 éve elköltözhetett volna otthonról, de az édesapjának szüksége van rá, így maradt (pedig szeretett volna "menni", pár évre akár külföldre is, voltak erre nézve konkrét tervei is, de maradt) Mindkettő gondolkodása kétség kívül érett és "felnőtt".
Szerintem a kamaszok abban tévednek, hogy 18. születésnapjuk után már "mindent lehet", a szülők meg abban, ha úgy gondolkodnak, hogy "ameddig az én házamban laksz". Nem varázsütésre kell "elvágni a köteléket", hanem fokozatosan kell "szabadjára engedni a fiatalokat". Bár ennek az időpontja gyerekfüggő, hiszen, van, aki korábban "érik", van, aki később, én úgy gondolom, hogy már egészen korán el kezdeni bizonyos kérdésekben szabad kezet adni nekik, és kb. 18 éves korukra (ideális esetben) már (nagyjából) "késznek" kell lenniük, ami a szülő nevelését illeti.
"Ismerek olyat, aki már 18 éves kora előtt is teljes állásban dolgozott (kényszerből, persze, a családjának szüksége volt a keresetére), másrészről olyat is, aki már 10 éve elköltözhetett volna otthonról, de az édesapjának szüksége van rá, így maradt (pedig szeretett volna "menni", pár évre akár külföldre is, voltak erre nézve konkrét tervei is, de maradt) Mindkettő gondolkodása kétség kívül érett és "felnőtt"."
Jó, de a nagy átlagot elnézve ezek erősen kivételek szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!