Mi a véleményetek ezekről a fiúnevekről? Nekem ezek tetszenek.
Akiket eddig kérdeztem eléggé különböző véleményen voltak. Valakinek nagyon tetszenek, mások furának tarták. Szerintem különlegesek, de nem ritkák, meg nem is hangzanak hülyén, elfogadottak Magyarországon, és olyan nemesi jellegük van. (Ezt nem azért mondom, hogy olyan különlegesnek tűnjek, csak egyszerűen tetszik, hogy van múltjuk is meg olyan jó a hangzásuk.) Ezekről lenne szó (ebben a sorrendben):
- Leó
- Richárd
- Iván
- Artúr
- Vilmos
- Henrik
- Ludvig
Én sem tudom mi bajuk van bizonyos embereknek a nyugati eredetű nevekkel. Mindig valami "szittya magyar" mondogatja az ilyeneket. Nem kell bemutatni az ilyet nekem, van olyan ismerősöm, aki állandóan azt hajtogatja, hogy így a liberalizmus úgy a nyugat, puff neki, nyugaton meg 100-szor jobban élnek az emberek, mint mi. Sokra megyünk mi az ilyen dumákkal.
(Ettől függetlenül a névadásban nekem is inkább tetszenek a nyugatias nevek, sokkal jobban, mint például az, hogy Bence: borzasztóan unalmas, minden 3. gyereket így hívnak szinte, meg a hangzása is olyan béna a B betű meg a -ce miatt.) Az ösmagyar nevekről meg annyi, hogy azokról mindig valami elvadult ember jut eszembe, ha meghallom őket, olyan kellemetlen a hangzásuk. Egy Leó vagy egy Vilmos mindig valami herceget juttat az eszembe meg olyan kellemesebb kimondani sokkal, mint például azt, hogy Sanyi vagy Koppány.
Leó és Ludvig nekem túl fura.
Richárd az egyik kedvenc nevem.
Iván, Artúr, Vilmos és Henrik elmegy, bár az Artúr kicsit kutyanévnek tűnik.
Én azért a ködös asszociációk, történelmi és irodalmi ismeretek helyett inkább konkrétan utánanéznék eme nevek eredetének és jelentésének. Ha már...
Én pölö a hóttkutyaközönségesátlagos (pföjj!) János nevet kaptam, amely görög-héber-latin eredetű, jelentése: Isten kegyelme/Isten kegyelmes.
Amióta ezt tudom, megbékéltem a Jánossal. :)
Bónuszpoén: az egyik alternatíva nálam is a Richárd volt. Hála a szüleimnek, nem lettem, mert a családnevemmel együtt iszonyú csattogós-ropogós csengése lett volna. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!