Nálatok otthon hogyan történik a családi kassza kezelése?
Nálunk úgy, hogy a férjem (készpénzben kapja) oda adjad.
Kifizetem a számlákat, a többit egy kis "ládába" a szekrénybe teszem és ha kell onnan kiveszek, kiveszünk belőle.
Vásárolni együtt szoktunk, nagyobb kiadásokat megbeszéljük.
Az én fizetésem marad a számlámon, ha nem fontos nem nyúlunk hozzá.
Náluk EGY szßamla van, mindenki fizetése odamegy.
A fix kiadásokat a bank utalja automatikusan. A bevásárlásokat én (nö) végzem, illetve az esetleges plusz kidaásokat is én utalom át.
A számlához mindkettön hozzáférünk, de sosem fizetünk kártyával, mindig készpénzzel.
A kisebb "privát" kiadásokról nem számolunk el, ha meg valami nagyonn értékü dologról van szó, akkor elöre megbeszéljük.
Én számlámra kapom a fizetésemet, plusz családit. A férjem készpénzben kapja hetente. Az egészet hazaadja. Én vezetem a költségvetésünket, bevásárolni is én szoktam, a számlák többségét a számlámról egyenlítem, 2 fizetnivaló van, amit csekken egyenlítek postán. Egyéb dolgokat (tankolás, barkácscucc, minden ami nem kaja vagy tisztálkodás/takarítás) a férjem rendez, így nála mindig van kp. Nap végén mindig elmondja, mire költött, én beírom. Nagyobb dolgokban, vagy a "most nincs rá szükségünk, csak majd egyszer, de most akciós áron van" típusú dolgokat megbeszéljük vétel előtt.
Sajnos szoros a költségvetésünk, így mindig tervezésre van szükség. Pl. jövő hónapra műszakira megy az autó, és alkatrészcserére is szorul, így most sok egyébként szükséges kiadást halasztanunk kell.... :(
A közös kassza nem volt másként, amikor csak férjem keresett, én csak ösztöndíjat kaptam, vagy én gyeden voltam, de volt egy év, amikor a férjem volt munkanélküli, és csak az én keresetemből éltünk.
Miért kérdezed?
Az nem lenne etikus, hogy valamelyik aránytalanul keveset költhessen. Nálunk van én pénzem, te pénzed, mi pénzünk. (És egy gyerek is van).
Az én fizetésem a nagyobb, az én számlámról mennek a közüzemi díjak csoportos beszedéssel. Meg a biztosítások, kötelező felelősségbiztosítás, nyugdíjbiztosítás. A feleségem rendezi a hétközbeni kajákat. A hétvégi nagybevásárlásokat én csinálom. És hó elején adok egy ötvenest a gyerekkel kapcsolatos kiadásokra a feleségemnek készpénzben.
Nekem is kb annyi jut cigire, mint a feleségemnek kozmetikumokra.
Nekünk külön számlánk van. A költségeket felesbe fizetjük. Bevásárolni általában együtt megyünk, itt hol az egyikünk, hol a másik fizet. A fennmaradó összeggel mindenki maga rendelkezik. Egyikünk sem szórja a pénzt, igyekszünk megbeszélt, közös dolgokra is félretenni.
Szerencsére vita sincs azon, hogy ki mit vett a saját pénzéből, mert egyikünk se olyan költekezős típus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!