Váláskor ha az egyik fél jóval többet keresett, akkor mi történik vagyonmegosztáskor? Ti elfogadnátok az ajánlatot?
Van 3 ingatlan: családi ház és lakás Budapesten, egy nyaraló a Balatonnál.
2 autó.
A férj szeretné a családi házat, az autókat és a nyaralót, plusz a megtakarítás 80%-át.
A nő szeretné a családi házat és az egyik autót, plusz a megtakarítás 40%-át.
A férj szerint ha az ügyvédek döntenek, akkor kb semmit nem kap a feleség, mert anyagilag szinte mindent a férj teremtett elő.
Házassági szerződés nincs, az ingatlanoknak 50-50%ban tulajdonosai és mindet a házasság fennállása alatt vették.
Ajándékozás nem volt, a feleség örökölt, ebből vették a lakást.
Hülye lenne a nő elfogadni.
Semmi sem igaz abból, amit a férj mond.
50-50 jár, ha a házasság alatt szerezték.
Az örökölt lakás pedig NEM közös, hanem a nő különvagyona, abból semmi nem jár a férjnek.
Örökölt pénzből vett ingatlan is különvagyon!
Az értéknövelő felújítás (és nem csak állagmegóvó karbantartás) viszont közös. Ha pl.: 1 milliót dobott a lakás értékén, akkor abból 500 ezer a férjnek jár, de a többi a feleségé.
nyugodtan forduljanak birosaghoz, a ferj eleg csunyat fog koppanni.
Kozos vagyon fele az asszonye, tok mindegy ki mennyit keresett.
A férj több szempontból is hülye.
Egyrészt peres ügyekben Magyarországon a bíró dönt, nem az ügyvédek :D
Másrészt amit a házasság után vettek, az a családjogi törvény értelmében közös vagyon, nem számít ki mennyit keresett. Tehát ha az autókat és az ingatlanokat is a házasság után vették, az bizony közös vagyon, fele jár mindenkinek.
A lakást ha teljes egészében a feleség örökölt pénzéből vették, az az övé marad, szóval azért külön kapálóznia nem kell. Ahogy írták a beleölt pénz fele viszont jár a férjnek!
Szóval ha mindketten korrektek akarnának lenni, akkor a feleségnek nem illene a családi házat követelni, hiszen van egy lakása. A megtakarítást felezzék el (a nő ezzel már nagyon jól járt szerintem!), a nyaralóra nincs ötletem. Ha nem tudnak megegyezni, akkor adják el, és felezzék azt a pénzt is. Az autó a legtisztább, egy-egy mindenkinek.
A törvény szerinti osztozkodást ebben a helyzetben nem tartom korrektnek, mert a nő a lakás mellé kapna egy rahedli pénzt, amit vélhetően nagyobbrészt a férj rakosgatott össze. Ezt nekem nem lenne pofám elvenni így tőle.
A nő azért ragaszkodik a családi házhoz, mert ott elférnek a gyerekek.
A lakás 1+2 szobás, 4 gyerek van.
"A törvény szerinti osztozkodást ebben a helyzetben nem tartom korrektnek, mert a nő a lakás mellé kapna egy rahedli pénzt, amit vélhetően nagyobbrészt a férj rakosgatott össze. Ezt nekem nem lenne pofám elvenni így tőle."
Valószínűleg úgy rakosgatta össze, hogy közben a feleség biztosította a hátországot, kihordott X gyereket, szült, neveli a kicsiket. Ha a férj "szült" volna, nem "rakott" volna ennyit össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!