Van esélye az apának a gyerekre?
11 éve vagyunk együtt, 8 éve házasok. A férjem szüleivel közös telken, de külön házban lakunk. A tulajdonos a férjem, én és a gyerekek (7 éves, 3 éves) csak be vagyunk jelentve oda. Tavaly megcsalt, míg én a kórházba voltam a picivel majd 3 hónapig. Megtudtam de nem bocsátottam meg neki, hogy akkor nem állt mellettem mikor a legnagyobb szükségem / szükségünk lett volna rá. Az is igaz, hogy azóta a csillagokat is lehozná az égről ha tudná, de valamiért nem tudok megbocsátani. Megfenyegettet, hogy a gyerekeket nem vihetem, és mivel a húga jogász sok érvet sorolt fel az mellett miért kapná őket ő. Így én ugy tettem, mintha minden rendben lenne. a spórolt pénzemen vettem egy lakást.
A kérdésem, a gyerekek lakcím kártyáját kicserelhetem, hogy az legyen az állandó lakcimük? Ha már az lesz a lakcimük oda költözhettek velük, még a válókereset beadása előtt (ugy tudom akkor mindketten jogosan tarthatjuk magunknál őket, hisz nincs elhelyezési végzés). Dolgozok a fizetésem 200ezer felett van valamivel. A húgom és a szüleim, nagynéném családja közel és segítenek ha kell.
A férjem családja, gazdag. A két ház egymás mellett.
Van esélye a gyerekekre? Amúgy nem sokat törődik velük, szinte alig volt otthon, leszámítva ezt az utolsó pár hetet...
A gyerekek lakcímkártyáját csak közös megegyezéssel cserélhetitek le, és ahhoz be is kellene őket jelenteni a lakásodra. Illegális, ha az apa nem egyezik bele. Rosszul tudod, a válókereset beadása előtt nem költözhetsz el önkényesen a gyerekekkel, gyerekrablásnak minősül, súlyosan büntetendő, ha a másik fél beleegyezése nélkül történik, meg ne próbáld!
Az egyedüli út az lenne, ha beadnád a válópert, az ideiglenes gyermekelhelyezést, és ha azt megkapod, akkor költözhettek, ideiglenes felügyelettel. De vedd figyelembe azt is, hogy a bíróság nem nézi jó szemmel, ha a gyerek megszokott környezetét megváltoztatják. Mindig annak a félnek van nagyobb esélye, akinél a lakóhely és környezet marad - tehát a megszokott óvoda, bölcsőde, iskola, közeg, barátok, család, stb., és az van hátrányban, aki messzebb költözne.
A férjed anyagi helyzetéről és a munkabeosztásáról nem írtál, csak a tiedről, így nem tudjuk kinek lenne nagyobb esélye.
Elöször is a spórolt pénzeden vett lakás nagy valószínüséggel közös szerzemény, mert a házasság alatt szerzett összes vagyontárgy és az összes jövedelem közös.
De ennek alapjána "férjed" háza is közös, kivéve ha a szüleitöl kapta ajándékba, és erröl papír is van, vagy pedig már megvolt neki a házasságkötés elött.
Kivétel, ha a házasságkötéskor olyan szerzödést kötöttetek, ami alapján mindenki a saát jövedelméböl él, és nincs vagyonközösség.
Ettöl függetlenül a megcsalás jogilag nem indokolja egy házasság felbontását - ennek ellenére, ha beadod a keresetet, felfogják bontani.
A gyerekelhelyezés nem egyértelmü, mert egyrészt a gyerekeket nem feltétlen szakítják ki a megszokott környezetböl, viszont éppen ennyire valószínütlen, hogy az apa kapja, ha eddig föként te láttad el a gyerekeket és az apa nem.
A gyerekek lakcímét nem változtathatod meg az apa beleegyezése nélkül.
Viszont ha beadod a keresetet, akkor lehet kérni azt, hogy a gyerekeket ideiglenesen nálad helyezzék el, ezután viheted öket.
De az, hogy neked 200ezer a fizetésed, nem ok arra, hogy ne kaphasd meg öket.
Mindenképpen beszélj elöször egy ügyvéddel, és töle kérj pontos felvilágosítást, mielött bármit is lépsz.
A vagyonmegosztásnál esetleg kérheted az általad vásárolt lakást, a jelenlegit meg hagyod a férjednek, ha az nem saját vagyona. Ebben az esetben ugyanis a "saját" lakasod fele árát ki kell a férjednek fizetni.
Köszönöm a válaszokat. Aláírtam az esküvő előtt egy házassági szerződést, mert anyósom ragaszkodott hozzá. Ez esetben a lakás az enyém, a bankszámlámon megmaradt pénz is.
A férjem, közalkalmazott és a fizetése havi 600ezer Ft (jutalékkal együtt), jogász anyuka és testvér, apuka a médiában dolgozik. Mikor összevesztünk azt mondta nem érdeklik a gyerekek (én érveltem amelet, hogy a gyerekek még a telekre sem mennek vele anya nélkül) de tudja, hogy azzal bánthat csak ha elveszi tőlem őket, és minden kővel megmozgat, hogy nála maradjanak.
Igen, ő is azt mondta, hogy mivel oda vannak bejelentve ezért fogják neki ítélni. Bár én is közel vettem a lakást pont az iskola miatt. Ha nem marad más, arra is gondoltam, hogy nyaralás címén kimegyünk külföldre (apai nagymamámhoz) és ott hagynám el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!