Igen érdekes kérdés! Ha valaki iránt utálatot ÉRZEL, vagy valakit utálsz nem ugyan az?
Az előttem szólónak: olyan egyértelműen leírtam az előbb. Tényleg nem érted a különbséget? Az érzés ugyanaz, de míg az egyik adott pillanatokra értendő, amikor az illető konkrétan jelen van az életedben, addig: ha valakit utálsz, az egy tartósabb dolog, és akkor is eszedbe jut, hogy utálod, amikor nincs veled. Nem hiszem el, hogy nem érted, vagy érzed a különbséget. Ha ugyanaz lenne, akkor szerintem a kérdező sem tette volna fel a kérdést. Az ő fejében is megfordult - esetleg tudta is, csak kíváncsi volt a véleményünkre - , hogy van különbség. Csak az érzés ugyanaz! De tudod mit? Még az sem:
Ha undorodsz valakitől, az egy intenzívebb érzés. Például undorodsz a tökfőzeléktől, és ha telenyomnák a bucidat, akkor kihánynád, vagy undorodsz a gilisztától és a férgektől, mert gusztustalannak találod, vagy undorodsz egy büdös embertől, mert ha a közelébe mész, a hányinger fog el. Ha nem látod őket, eszedbe sem jutnak, de ha látod őket, egy rendkívül erős érzelmet válthatnak ki belőled.
Ha utálok valakit, az más tészta, hiszen utálhatom a volt pasimat, mert átvágta a fejem, és rosszul vagyok tőle, ha csak rá gondolok és egy ideig ahányszor csak pasira nézek, eszembe jut, hogy mennyire utálom a szemétségéért. Utálom például a matektanárt, mert folyamatosan engem szivat, így utálom az óráit, majdhogynem az iskolát is.
Na, most már odáig jutottam, hogy semmiképp nem azonos a két érzés sem. Az undor intenzívebb és rövidebb időtartamú, míg az utálat kevésbé gyomorforgató érzés, ám hosszabb időintervallumot feltételez, és tartósabb érzés, azaz az érzés tárgyán túlmutató. Esetleg: már semmit nem tesz "szegény", de te rendületlenül utálod. :)
Ha esetleg egész tanulmányt vár valaki tőlem, akkor megírom - úgyis időmilliomos vagyok még pár hónapig - írja meg a címét és elküldöm neki. :D
Tényleg érdekes a kérdés, Kedves Kérdező! Amint látod, a kettő közti finomságot :) nem midnenki érzi. :)
Köszönöm szépen a válaszaitok! Én azt mondom, hogy nem ugyanaz. És úgy látom, ezen lehetne vitatkozni. :)
Egy személyről van szó egyébként, nem pedig tárgyról.
Nem kell összekeverni az undor érzését az utálattal!!!!!!! Itt a kérdés az volt, hogy utálat és utálat érzés ugyanaz e? Hát jóhogy ugyanaz! Ez most olyan, hogy:
mi a különbség ha valaki iránt szerelmet érzek, vagy szerelmes vagyok belé... UGYANAZ!!!
ma 08:55 részére:
A tegnapi 19:01-es választ a Kérdezőnek szántam, nem Neked. A kérdésedre (miszerint "Tényleg nem érted a különbséget?") a válaszom az, hogy nem. Szerencsére különbözően gondolkodunk, és ettől (is) szép az élet. De ez miért baj egyeseknek...?
Most rájöttem, hogy hülyeség itt válaszolgatni, mert egyesek képtelenek megérteni a magyar szavakat. Most meg fogom kérdezni egy, az ELTE egyik szakán végzett, angolról magyarra fordító kedves, nagyra becsült barátom, hogy mit gondol erről a kérdésről. Nekem egyszerűen csak két diplomám van, így megértem, ha nem értitek a szövegelésem. Úgy tűnik az én IQ-szintem kevés, hogy a tiétekkel megértesse a különbséget. Most már csak az ő véleményét fogom leírni, az enyémen már túl vagyok és süket fülekre talált.
Ami a legjobban megdöbbentett, az a kérdező legutóbbi beírása. Én egyből gondoltam, hogy az undor tárgya egy személy, de az undor nem csak személyre érthető, ezért bátorkodtam általánosságban írni. Amúgy meg: ha valaki nincs azon a szinten, hogy megértsen valamit, akkor hiába is magyarázzuk neki, mert nem jut el az agyáig. Hát ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!