Ti hogyan oldanátok meg a gyerekek elhelyezését, kit melyik szobába tennétek?
A férjemmel és a kétéves lányunkkal végre sikerült egy családi házat vennünk, hamarosan beköltözünk.
Eddig egy másfélszobás panelben nyomorogtunk hárman, illetve a férjemnek már van egy kisiskolás lánya, amikor ő itt van nálunk akkor négyen. Ez kéthetente péntek délutántól vasárnap estig, és az iskolai szünetek fele.
A gond az, hogy az új ház is "csak" három hálószobás, plusz amerikai konyha - nappali van. És úton a kistestó, kéthónapos terhes vagyok.
Még be sem költöztünk, de máris vita van a férjemmel köztünk azon, hogy melyik gyereknek legyen külön szobája és melyik kettőnek ne. (Az nem opció, hogy a három gyereké a három háló és mi a nappaliban alszunk a kanapén, négy éve ez megy, elegünk van már belőle.)
Én arra gondoltam, hogy lenne nekünk egy hálószobánk. Ezen kívül egy babaszoba kisággyal, pelenkázóval meg mindennel, benne még egy plusz heverővel. A harmadik szobában pedig galériaágy leesésgátlóval, alatta íróasztal, stb.
A babát tenném természetesen a babaszobába, a kétéves lányunké pedig lenne a galériaágyas gyerekszoba. Szigorúan azzal a feltétellel, hogy amikor a férjem lánya nálunk van, akkor a kicsi a babaszobában alszik a heverőn.
Így a nagylánynak is lenne saját tere, de a két közös gyerekünknek is lenne az idő nagyobb részében saját szobája, amikor a féltestvérük nincs itt.
De a férjem erről a megoldásról hallani sem akar, ő azt mondja, hogy a lányának mindenképp legyen saját szobája, amit senki sem használ amikor ő nincs itt, mert az anyjánál ezt szokta meg, és sértve érezné magát, ha a lányunk ott aludna az ő szobájában akkor, amikor ő az anyjánál van. Meg egyébként is, "neveljem úgy a közös gyerekeinket, hogy jól ellegyenek egy szobában is", és "a lányát megviselte a válás, így legalább egy saját szoba jár neki".
Sajnos olyan a ház elrendezése, hogy nem tudunk még egy plusz szobát kialakítani, garázs sincs, ami szobává alakítható lenne, és hozzáépíteni sem lehet, az önkormányzat nem engedélyezi. Így csak az a megoldás marad, hogy a három gyerek közül kettőnek osztoznia kell valamilyen formában egy szobán.
Szerintetek melyikünknek van igaza, a férjemnek vagy nekem? Ti hogy csinálnátok?
Mennyivel egyszerűbb lett volna erre a házvásárlás előtt gondolni-de ez nektek nem segít.
Azt nem tartom jó ötletnek, hogy a férjed így akar kompenzálni a válásért. Amúgy meg majd 2 hétig kihasználatlan lenne a nagylány szobája.
A falakkal nem lehet variálni valahogy? Kiverni, átalakítani? A kicsi nem lehetne veletek?
Nekem úgy hangzik a férjed hozzáállása, mintha kissé előrébb helyezné az első gyerekét, ami nem igazságos több szempontból is. Egyrészt 3 gyereke van, legyenek egyenlők. Másrészt, ő csak átmenetileg van ott nálatok, mért kéne neki egy szobát fenntartani, amit csak ő használ.
Ha külön szobát akar az elsőnek, mért nem akar külön szobát a másik kettőnek? Az mennyivel igazságosabb, hogy ő kapja a különszobát. Hogy fogja érezni magát a másik két gyerek pár év múlva, mikor már kicsit többet felfognak a világból, hogy ők nyomorognak egy szobában, mert a nagyságos féltesójuknak pár éjszakára kell havonta szoba....hát én marhára megútálnám a féltesóm.
Ha mindháromnak elég helyet akar biztosítani, mért nem gondolkodott hamarabb, mért nem vett nagyobb házat?
Én amondó vagyok, hogy legyen csak külön szobája a két közös gyereknek és mikor jön hozzátok a nagy, akkor aludjon az egyik gyerekkel a nagy és ne tegyétek ki egyik gyereket se a saját szobájából, mert a féltesó jön. Én is marhára utálnám, hogy kiraknak a szobámból, mert jön a féltesóm pár napra. Azonkívűl meg mégis hogy? A középsőnek ott van az összes cucca, most állandóan cuccoljon át a kicsihez? Úgy meg utálják a féltesót, mint annak a rendje. Legyen egy vendégágy az egyik szobában és azon aludjon a féltesó.
Ha a férjed azt akarja, hogy a két közös gyerek szokja meg egymást, akkor azt is akarja, hogy a féltesóval szokják meg egymást.
Én kikérném magamnak, hogy az első gyerekét a férjem előtérbe helyezze...micsoda dolog ez. Legyen a család része a féltesó, de ne borítsa fel a két másik mindennapjait.
Ha ez nem oké, vegyetek nagyobb házat.
Nem biztos, hogy tervben volt még egy gyerek házvásárlás előtt, és az sem biztos, hogy volt keretük nagyobb házra, lehet ezt is jutányosan szerezték meg, csak a vádaskodások elkerülése végett, azért mert valaki családi házba költözik még lehet nem milliárdos.
Akinek elege van a panelnyomorgásból annak már egy háromszobás, nappalis családi ház is maga a mennyország.
Bizonyára vettek volna nagyobb házat is ahol 34 szoba van ha telik rá.
Anyaként nonszensznek tartom azt, hogy az elvált szülők gyermekének legyen a ti háztartásotokban ilyen feltételekkel külön szobája!
Van neki otthon, az édesanyjával közös háztartásban, ahol az év 365 napjából 300-at ott tölt.
Számoljatok egy kicsit! Minden második hétvége az 26 hétvége (*2éjszaka), meg 2 hét nyári szünet meg néhány nap karácsonykor, húsvétkor stb. ez éves szinten 60-70 nap!! Az év alig 20%-a!!!!
A KÖZÖS gyermekeitek meg MINDEN NAP (agy az év több, mint 95%-ában) ott vannak nálatok.
Ez nonszensz.
Amennyiben a férjed nem tud műszaki vagy anyagi megoldást találni a 3 gyermeknek a 3 külön szobára, úgy nem várhatja el jogosan, hogy a veletek élő gyermekek az év kb. 300 napján igazodjanak a féltestvérükhöz, illetve azért, hogy ő 60-70 napig egyedül lehessen.
Mondom mindezt úgy, hogy elvált szülő vagyok, eszem ágában nem lenne elvárni a külön szobát a volt férjeméknél- egyébként a láthatás praktikusan közösen töltött időből, programokból, családi eseményekből áll- miért nem megoldás az, hogy az előző házasságból való kislány a jelenlegi közös gyerkenél kap pl. egy kihúzható kanapét vagy egy emeletes ágy alsó/felső szintjét és kész?
Lehetséges, hogy az első házasságból való gyermeket megviselte a válás (ennek megoldása, valamint a kialakult helyzet is a FÉRJED és a volt feleség felelőssége, nem a közös gyerekeiteké!), de miben segít feldolgozni az élethelyzetet az, ha van egy év 80%-ában kihasznált szobája?
A férjed tegyen érte- akár különvagyonából is- hogy a közös gyerekeknek ne kelljen LÉNYEGESEN NAGYOBB áldozatot hozni az elsőért- ha nem megy, akkor meg észérvekkel fogadja azt el, hogy ne álljon már egy szoba üresen 300 napig, mert 60-70 napot használja valaki ALVÁSRA (nem tanulásra stb.)
szerintem is neked van igazad. a férjed gyereke két hetente alszik ott 2 éjszakát. míg a közös gyerekeitek valószínű 20 évet alszanak ott majd minden nap..
én azt találnám ki, hogy most a férjetek gyereke kapja meg a 3. szobát. de amikor már olyan korú lesz a még meg nem született gyereked, hogy mehet külön szobába, akkor a két közös lányotoknak legyen 1-1 szobája . és amelyik nagyobb abba még egy ágyat berakni és ott lenne a férjed gyereke azon a két napon két hetente.
mivel abban a kis pincében is aludt a férjed gyereke, ezért feltételezem hogy nem annyira válogatós. ráadásul még egy jó darabig úgyis maradna neki egy üres szoba
Szerintem nagyon nagy "luxus" egy olyan valakinek fenntartani egy szobát, aki nem él veletek, csak kéthetente tölt ott két éjszakát.
A saját idősebb gyereketekkel állati kiszúrás lenne, hogy "adja át" a szobáját a féltestvérének (amibe a saját holmijai vannak) és költözzön be a kicsihez, akitől még valószínűleg évekig nem is fog tudni rendesen aludni + hurcolkodjon mindig ide-oda. Ezt semmiképp sem tenném.
Másik megoldás, hogy kezdetben ti osztozzatok a kicsivel egy hálón (legalább 2 évig meg lehetne csinálni, közben meg még lesz lehetőségetek átgondolni a dolgot, meg meglátjátok, hogy rendezkedtek) - vagy nektek marad a nappali. Vagy a férjed lányának marad a nappali, de ebbe a leírásod alapján úgysem megy bele.
Az én szüleim is elváltak, én anno ha apámnál voltam, én aludtam apám szobájában, apám pedig a nappaliban - azért volt így logikus, mert ő sokkal hamarabb felkelt és kezdett jönni-menni, mint én (ez nálatok is lehet opció, mondjuk apámnak nem volt új családja, akiknek még pluszban alkalmazkodniuk kellett volna hozzám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!