Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Családbarát hozzáállás, de...

Családbarát hozzáállás, de meddig?

Figyelt kérdés

Volt itt tegnap egy kérdés, ahol egymásnak ugrottak a gyerekesek és a gyerektelenek, véres csata bontakozott ki, mindenki szerint csakis neki lehet igaza. Most olvastam egy cikket azzal kapcsolatban, hogy a kismamák bevihetik-e egyetemi előadásra a gyereküket, szoptathatnak-e ott (bent órán), pelenkázhatnak-e. Az előbb említett kérdéshez hasonló módon ugrottak egymásnak a gyerekesek és gyerektelenek.

Meg hát még ezer hasonló helyet lehetne sorolni, ahol sokan nem szívesen látnak gyereket, de azért a szülők bőszen hordják őket.

Közben az jutott eszembe, hogy nem értem ezt az egészet. Oké hogy valameddig toleránsnak kell lenni azokkal akiknek kisgyerekük van, de meddig? Ha elmegyek egy drága szállodába/étterembe és a vacsoránál rohangáló kisgyerek nekem jön, rám borul az étel, esetleg még a ruhám is végleg tönkre megy, akkor mosolyogva tűrnöm kell? Ha elmegyek egy moziba/színházba amiért ugye megint csak fizettem, és a kisgyerek végig üvölti, végig beszéli, akkor még mindig türelmesnek kell lennem? (Ilyen esetben, ha egy felnőttre rászól az ember, hogy ugyan tartsa már magában a mondandóját, akkor semmi gond, de a gyerekre nem lehet rászólni, mert nem az én gyerekem.) Vagy ha az egyetemeket nézzük. Az előadó rászól a hallgatókra vagy akár el is küldi azt aki zavarja az előadást, de a kisgyerekeket el kell tűrni? Miért tehet meg olyan dolgokat egy gyerek, amit egy felnőtt nem? Ha erre az a válasz, hogy mert még nem érti, nem fogja fel, akkor viszont az a kérdés, hogy a szülő miért nincs annyira intelligens, hogy ezt észrevegye? Vagy ha szólnak neki, akkor miért ugrik neki az embernek tíz karommal?

Szóval nekem meddig kell tűrnöm és mit kapok cserébe?

2015. máj. 15. 17:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát, én a gyerekesek táborát "erősítem", ennek ellenére abszolút megértem a problémát. Ahogy írod, a szülő kéne, hogy legyen annyira értelmes, hogy lássa, hová nem való a gyerek. Az egyetemi előadóba pl. nem. Lehet egyéni tanrendet kérni, halasztani stb. Szerintem egy elegáns étterembe se való, úgysem érzi ott igazán jól magát a gyerek, unatkozik, ezért "őrül meg". Ilyen helyre menjenek a szülők a gyerek nélkül, ha pl. a nagyszülőre rá tudják bízni. És igen, ha rohangál, visít, nem tud viselkedni, rá lehet ám szólni, lehet fegyelmezni, az még kárára nem vált senkinek.

Én egyébként mindig is gyerekbarát voltam olyan értelemben, hogy akartam családot világ életemben, és elég toleráns voltam a gyerekekkel, babákkal. De pl. az olyanok kiverik nálam a biztosítékot, amit kb. 2-3 éve láttam a metrón, hogy anyuka simán elkezdett velem szemben ülve szoptatni. Nos, szerintem a szoptatás egy nagyon szép dolog OTTHON, de nehogymár a metrón, egyrészt, ez valami intim dolog kéne, hogy legyen, másrészt, erre a többi ember marhára nem kíváncsi, megjegyzem jogosan. Lehet mondani, hogy éhes a gyerek, ok, de egyrészt, az ő napirendjéhez kéne igazítani az otthonról való elmászkálást, másrészt, ha semmiképp nem tudja így megoldani, lehet fejni, és adni cumisüvegben, 1-2 alkalomba nem hal bele senki.

Nekem is van gyerekem, de tényleg azt veszem észre, hogy sokan onnantól, hogy terhesek lesznek, azt képzelik, hogy körülöttük forog a világ, és nekik mindent lehet, nekik mindent el kell nézni. Hát nem. Tudomásul kell venni, hogy a gyerekvállalás egy olyan dolog, hogy aki érintett, annak nagyon szép, izgalmas, érdekes és csodálatos, de a többi embert marhára nem érdekli, az ő életükben ez nem oszt, nem szoroz, nem fognak hanyatt esni attól, hogy az illető terhes vagy gyereke van, és ennek megfelelően kéne viselkedni.

2015. máj. 15. 21:31
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Egyetemre tanulni járunk, nem szoptatni. Ha valaki nem így gondolja, az ne járjon egyetemre, mert nem neki való az.
2015. máj. 15. 22:22
 13/15 anonim ***** válasza:
A szoptatás még elmegy, de tényleg van, aki óra alatt pelenkázza a gyerekét? :O
2015. máj. 16. 01:54
 14/15 anonim ***** válasza:
Ez a cikk arról a professzorról szólt, aki nemhogy kiküldte volna az anyukát, de még nekiállt ajnározni a gyereket? Azon kiakadtam...
2015. máj. 16. 20:03
 15/15 A kérdező kommentje:
Aha az. Alapvetően persze cuki, meg rendes a prof, de az a kommentháború ami alatta kibontakozott, az kissé megijesztett. Aki azt merészelte írni, hogy a gyerek nem órára való, azt rögtön máglya általi halálra ítélték, mert micsoda diszkrimináció ez a kismamákkal szemben. Bezzeg aki azt írta, hogy még vizsgára is bevitte mindig a gyereket, azt az égig magasztalták, hogy micsoda hős... Hát nem rég még én is az egyetemet koptattam, de ez elképzelhetetlen számomra. Hiszen mint írtam, a hallgatóknak se tolerálják, ha zavarják az órát. Az meg mi már, hogy beviszi a gyereket vizsgára? Ennyi erővel én is bevihettem volna a beteg édesanyámat, hogy mindenki lássa milyen nehéz, hányadtatot sorsom van...
2015. máj. 16. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!