Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Valoban nonszensz ez a keres?...

Valoban nonszensz ez a keres? Szuloi tamogatas kulonkoltozes eseten. (Hosszu)

Figyelt kérdés

Szep estet mindenkinek!

A kovetkezo a felallas: 19 eves vagyok, tavaly erettsegiztem es szeptembertol szeretnem egyetemen folytatni tanulmanyaimat- azaz kihagytam egy evet. Nemreg elkezdtem tandijra gyujteni, heti 5-szor 8,5 plusz szombaton 11,5 ora munkaval toltom a napjaimat. A penzt tandijra gyujtom ami kozel 400 ezer forint less.

A parommal 8 honapja egyutt vagyunk. Felvetettem edesanyamnak azt, hogy ev vegen esetleg osszekoltoznek a Szerelmemmel. Azt is megkerdeztem, tudna-e kb. 20 ezer forinttal tamogatni minden honapban. (A parommal torteno egyutteles soran en fizetnem az etelt, o minden mast. Ha aktiv nappali tanuloi jogviszonyt fogok folytatni, 30 ezer forint erkezik majd minden honapban a szamlamra mert felarva vagyok, igy ha kapnek edesanyamtol 20 ezret es az allamtol 30-at, tudnam az etelt fizetni.

Az edesanyam hallani sem akar errol. Azt mondta, hogy csak akkor menjen el a gyerek otthonrol, ha sajat labra tud allni es nem kell szuloi segitseg. Azt is mondta, hogy majd biztos cask a penze miatt talalkoznek a kesobbiekben vele.

En megertem az allaspontjat abbol a szempontbol, hogy ha valoban tudni akarom, milyen a felelosseg, akkor meg kell oldanom az ugyeimet, de ha az en reszem az itthoni kiadasokbol 20 ezer forint az etelre, akkor azt miert nem kaphatnam kezhez? A noverem a kovetkezo honapokban koltozik el itthonrol es szerintem edesanyam nem akarja, hogy egyedul kelljen maradnia. Nagyon-nagyon szeretem ot de arra is nagyon vagyom, hogy megtudjam, milyen a parommal elni, beosztani a penzt, stb.

A masik opcio az lenne, hogy diakmunkat vallalok majd az egyetem mellett bar szerintem edesanyam akkor is megbantodik majd.

Szerintetek tenyleg olyan eszement otlet volt ilyet kerdezni edesanyamtol? Bocsi, hosszu let...

Koszonom a normalis valaszokat elore is! :-) (Tapasztalat nagyon erdekelne!)

2015. márc. 20. 18:42
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
85%
Sajnálom, de én is úgy gondolom, hogy akkor költözz el, ha van elég kereseted. Persze, az szerintem normális az elején, hogy néha szükség van kiegészítésre, de azt nem tartom jónak, higy elöre megmondd, mennyit kell adnia minden hónapban. Azt a 20 ezret diákmunkával simán megkeresed.
2015. márc. 20. 20:34
 12/16 anonim ***** válasza:
37%

Nem azert tartunk itt, mert egy 19 eves felnott nonek, az anyja nem ad havi 20 ezer forintot.

En egyetertek, meg nem is. Most tenyleg elofordulhat, hogy nem akar adni, mert neki is kell az osszeg mindennapi megelhetesre. Sajnos, nem sajnos nem is kotelessege. Ettol fuggetlenul aterzem, mert fiatal egyetemistakent igen jol tud jonni a tamogatas, foleg elkoltozes eseten.

Amugy meg arra gondoltam, hogy a novered miatt sem akar adni. Feltetelezem, lehet ha megtudna , hogy ennyivel tamogat, O is beprobalkozna es az mar viszont tenyleg sok lenne. Meg hat ugye az esetleges sertodest sem felejtsuk el.

Egyebkent szerintem jeggeld a temat, es 1-2 het mulva ujra hozd fel. Ha akkor is nemet mondd, akkor hagyd.

2015. márc. 20. 20:41
 13/16 anonim ***** válasza:
Inkább vállalj el valamennyi munkát, és kérj havi 10 ezret.
2015. márc. 20. 21:44
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Tapasztalatot kértél, azt tudok nyújtani, úgy is, mint egyetem alatt férjhez ment nő, és úgy is, mint félárva egyetemistákat egyedül nevelő anya:-)

Édesanyád szerintem leginkább félt téged, nem könnyű nappali tagozaton tanulni, mellette háztartást vezetni és netán még melózni is. Két kisgyerekkel diplomáztam le, nem vetett fel minket a pénz, és évekre leszoktam az alvásról:-) Dolgoztunk a férjemmel, amikor tudtunk, összeszedtünk minden létező támogatást, ha netán még otthonról is kaptunk valamit (kaját leginkább, néha pénzt), megköszöntük, de eszünkbe sem jutott rendszeres támogatást kérni a családtól.

A gyerekeim koleszosok, árvaellátást kapnak (amit mellesleg az elhunyt szülő befizetett nyugdíjjárulékából számolnak ki, szigorú kritériumai vannak, hogy ki, meddig, és mennyit kaphat, ha némelyik válaszoló nem lenne ezzel tisztában), az egyetemtől is van valamicske, de általában ki kell egészítenem. Nyaranta dolgoznak. Az a megállapodásunk, hogy a diploma megszerzését támogatom, lakáskasszát - amíg tanulnak - rakom nekik, utána a maguk lábára állnak. Ezt ők választották, mindkettőnek van szakmája is, ha nem tanulnak tovább, akkor a lakásvásárlásukba tettem volna be ezt a pénzt.

Összegezve: megértem, hogy önállóságra vágysz, viszont igazat kell adnom édesanyádnak. Fiatal vagy, ráérsz, koncentrálj a tanulásra, jobb esélyekkel indulhatsz utána az önálló életben. Sok olyan fiatal van itt a GYK-n (de ismerek ilyet a gyerekeim baráti körében is), akit nem engednek továbbtanulni, te viszont lakhatsz otthon, nem kényszerít senki arra, hogy dolgozz - ez önmagában nagy segítség. Ha mégis másképp döntesz, gyűjts magadba sok lelkierőt, és oldd meg valóban önállóan! Szerintem édesanyád úgysem állná meg, hogy legalább néha-néha besegítsen, de nem várhatod el tőle.

2015. márc. 20. 22:52
 15/16 anonim ***** válasza:
Elvárni nem lehet, de azért 20 ezer a kolesz is lenne, ha más városba mennél tanulni. (Plusz a kajádat is fizetni kellene). Valószínűleg akkor támogatna anyukád, hacsak nem tényleg nagyon szűkös anyagi helyzetben van. Valószínűleg nem ért egyet azzal, hogy összeköltözöl a barátoddal és lehet, hogy tényleg nem akar egyedül maradni. Szerintem félt téged, mert az egyetemen sok új embert meg fogsz ismerni, sok inger ér, kibírja-e a kapcsolatotok a barátoddal? Tenni nem nagyon tudsz semmit, ha el akarsz költözni, akkor diákmunka, de az egyetem elején az nem könnyű, mert sok óra van. De nem tudnál inkább újraérettségezni, hogy több pontod legyen és megpróbálni bekerülni államira? Vagy olyan szakra mész, ahol már nincs állami férőhely? Mert akkor a tandíjra összegyűjtött pénzed is ott lenne kezdőtőkének.
2015. márc. 21. 15:19
 16/16 anonim ***** válasza:

Szerintem nem túlzás, amit kérsz! Igazán támogathatna ennyivel!

Ő pedig fogadhatna egy albérlőt, vagy akár kettőt is, ha két szoba szabadul fel nála. Egy-egy rendes, kedves egyetemista személyében például. Így ő sem lenne egyedül a lakásban, meg pénze is lenne.

Inkább ezt kéne megvalósítania. Sokkal könnyebb lenne neked is, ha csak a tanulásra koncentrálhatnál. Mert el lehet végezni egy egyetemet hármasokkal is, de minek?

2015. ápr. 2. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!