Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire egyszerűek...

Tényleg ennyire egyszerűek lennének a családon belüli viszonyok?

Figyelt kérdés

Akit magázok, azt tisztelem, akit tegezek azt nem tisztelem?

Előre bocsánatot kérek e nézet hirdetőitől, de ennél nagyobb butaságot régen hallottam.

Mi a családban, rokonságban, munkahelyen gyakorlatilag mindenkivel tegeződünk.

Akkor mi nagyon tiszteletlenek vagyunk?

Öreg szomszédomat idézem szó szerint: A te marha és a maga marha között nincs különbség. Szerintetek is igaza van?

2015. márc. 19. 14:35
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

szerény véleményem szerint lehet valakit tisztelni úgy is ha tegeződsz vele és úgy is, ha magázod. munkahelyemen pl mindenféle eset előfordul. akiket tisztelek és felnézek rájuk vannak köztük akikkel tegeződőben vagyok(általában közelebbi kollégák vagy fiatalabbak) és van akikkel magázódom, de az is inkább a korkülönbség miatt(én 23 vagyok ők meg 40-50+).

mondjuk akiket ki nem állhatok azoknak max egy jónapotkívánokkal köszönök és nem is bonyolódok velük különösebb beszélgetésbe, mert az eső beleesik az orrukba és derogál nekik leereszkedni az én szintemre.

2015. márc. 19. 14:49
 2/8 anonim ***** válasza:

Gondolom ez ahhoz a kérdéshez kapcsolódik, amit itt pár napja egy tizenéves fruska írt ki, hogy fél év járás után a pasija 60 éves szülei nem tegeződtek össze vele.

Továbbra sem fekete-fehér a kérdés, nyilván a "maga marha" tiszteletlen, a "Szervusz, hogy vagy?" lehet tiszteletteljes is. Ettől még nagy korkülönbséggel, pláne friss ismeretségnél, vagy épp formális viszonynál a hagyomány, az etikett azt mondja, hogy magázó formával tiszteljük meg a másikat. Nem olyan bonyolult.

Pl. az egyetemen elég fura lenne tegeződni az idősebb professzorokkal, ahogy amúgy ők sem tegezik le a már felnőtt fiatal férfit/nőt.

"Mi a családban, rokonságban, munkahelyen gyakorlatilag mindenkivel tegeződünk. "

Gratulálok. Mások meg nem. És akkor mi van?

2015. márc. 19. 14:54
 3/8 anonim ***** válasza:

Igaza van.

Most Bp.-i vagyok, de faluról/kisvárosból jöttem. Mi is tegeződünk otthon mindenkivel. Munka helyen is majdnem mindenkivel. Aki idősebb nálam jóval, azt nem tegezem le, míg engedélyt nem ad rá. Ettől függetlenül még lehet tiszteletlen az ember.

A magázódás szerintem nem feltétlenül a tiszteletet jelenti, hanem a távolság tartást. A tegeződés egy bizalmasabb, közvetlen forma.

2015. márc. 19. 14:55
 4/8 anonim ***** válasza:

A magázódás eléggé kikopóban van, de szerintem teljesen nem fog eltűnni. Legalább a hivatalokban és a konzervatív illem hirdetőinél megmarad.

Én magam szintén tegeződős környezetben szocializálódtam, nem szeretem a magázódást. Munkahelyemen mindenki tegez mindenkit (a belépéskor el is mondták), a takarítónőtől az igazgatóig.

Lehet, hogy én azt mondom a főnökömnek, hogy "figyelj Jóska", de attól még nem tisztelem kevésbé. Sem tegezve sem magázva nem lennék tiszteletlen vele, de ő sem velem. Szerintem a tiszteletnek és a tegeződés/magázódásnak semmi köze egymáshoz.

Nekem pl. furcsa, ha rokonságban álló emberek nem tegeződnek. Nálunk még a hetvenkettedik náncsinénit is tegezi mindenki, hiszen rokon. Másképp el sem tudnám képzelni.

2015. márc. 19. 14:56
 5/8 anonim ***** válasza:
72%
Ez azért alakulhatott ki, merttisztelettel tegeződni sokkal nehezebb, mint magázódni. Figyeld meg, ha az aluljáróban letegez egy srác, hajléktalan, és Te visszategezed, hamarabb hiszi, hogy joga van szemtelenkedni, vagy közvetlenebb lenni, mert azt hiszi, hogy haverral lehet csúnyán is beszélni. Míg ha magázódtok, kevesebb eséllyel fog csúnya szavakat használni. Na most ez rokonságban nem feltétlenül igaz.
2015. márc. 19. 14:57
 6/8 anonim ***** válasza:
Én még kettest is letegezem.
2015. márc. 19. 16:05
 7/8 anonim ***** válasza:
Nekem anyukám egyik idősebb barátnőjével van ilyen kapcsolatom. Magázom a mai napig, de nagyon arcpirító dolgokról is tudunk beszélgetni, mint mondjuk keresztanyámmal, akit tegezek. Én szeretek magázni.
2015. márc. 19. 16:11
 8/8 anonim válasza:
Akit magázol az egy barom, akit tegezel az meg barátod.
2015. márc. 20. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!