Mit tegyek ilyen helyzetben? Sosem voltam még így, mi a helyes, vagy mi a szokás ilyenkor?
Az alábbi dolgokat kellene megbeszélni, tisztázni:
Ok, jó dolog, hogy meg tudtok egyezni a mindennapi kiadásokban, felezitek a költségeket, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanez az elosztás igazságos a hosszútávú kiadásokra is. Mivel a lakás a barátodé, a felújítással kizárólag az ő tulajdona lesz értékesebb, neki fog gyarapodni a vagyona. Van itt egy másik kérdés is, amiben viszont a barátod van hátrányban veled szemben. Te azzal, hogy hozzá költöztél, gyakorlatilag "ingyen" laksz, hiszen nem kell lakbért fizetned, csak rezsit és a napi kiadásokat, neki viszont költségei keletkeznek, ha a lakása állagát meg szeretné őrizni.
Valahol a kettő között van az igazság, de erről mindenképpen beszélni kell, hogy Te se szenvedj el veszteséget, ha esetleg külön válnátok, és neki se legyenek rossz érzései, ha mindent egyedül kell állnia.
Anyukádnak igaza van. Én is ismerek olyat aki a volt társának a házába vett új nyílászárókat és tetőt csináltatott. Amikor szétmentek a pénzét nem kapta vissza.
Lehet hogy nagyobb költségeknél érdemes lenne egy papírt csinálni hogy a felét te állod x forint értékben ennek és ennek. Amíg nagy a szerelem és még nincs kész a dolog szívesen aláírja a barátod és te is. Később ez a papír még jól jöhet, mert akár perelheted is ezáltal őt a pénzedért. Persze biztos nem menne bele pereskedésbe hanem inkább visszaadná a pénzedet.
Anyukádnak van igaza. De nekem az is furcsa, hogy nem vagytok közös kasszán. Az, hogy a rezsit felezitek, közösen vesztek kaját, még nem igazi párkapcsolat.
De csak akkor költenék más lakására a saját pénzemből, ha házasok lennénk. Akkor nem tudna kisemmizni, ha szétválunk. Hiába őrzöd meg a számlákat, a pereskedés hosszadalmas, költséges, és akkor sem biztos, hogy vissza kapod a pénzedet.
Azért nem vagyunk közös kasszán, mert párom többet keres és nagyon sokat költ kondira+kiegészítőkre.
Én inkább félre rakom, és így állapodtunk meg. Persze nem minden fillért így csinálunk, csak pl párom megy el táplálékkiegészítőkért, ami 20-30ezer, ezt ő veszi a saját pénzéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!