Írathatom születendő gyermekem az apja nevére, ha nem élünk együtt?
2010 -től új törvény van rendeletben!nem olyan könnyen megy mint előtte!
a párommal élettársi kapcsolatban v.ok van 2 gyermekünk,bementem a hivatalba aláírtam és kész ezzel vállalva az apaságot.
2010-től nem így van!
neten meg kell nézni pontosan nem tudom,de nem lesz könnyű dolgod az biztos!
egy ilyen patkányra nem íratnám a gyerekem az egyszer szent!
Igen, itt van egy kis képzavar, mert a "nevére vesz" egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy "elismer". Régen helytálló volt ez a kifejezés, mert a gyerek csak az apja nevét viselhette, nem volt ennyi variáció.
Szóval a lényeg az, ahogy már írtam, hogy az apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie, ezt a szülés előtt, és után is megteheti (a gyerek 3 éves koráig), ezzel elismeri az apaság tényét. Így a születési anyakönyvi kivonatba bekerül az "apa neve" rubrikába. Ettől kezdve vannak apai jogai és kötelességei. Szintén ettől kezdve az anyával együtt dönthet a gyerek névviseléséről, ami szülői jog. Mondhatja azt, hogy nem járul hozzá, hogy a gyerek az ő vezetéknevét viselje. És az ég világon semmivel nem lehet arra kötelezni, hogy ezt a döntését megváltoztassa.
Amúgy én ilyen helyzetben egyáltalán nem is javaslom a dolgot. Kivéve persze, ha nagyon fontos lenne a gyerektartás, mert apai elismerő nyilatkozat nélkül azt sem lehet követelni. De én nagyon megbántam, hogy hasonló helyzetben belementem abba, hogy az apuka elismerje a gyereket sajátjának. Neki az egész csak addig volt fontos, amíg a neve odakerült, a gyerek 2 hónapos korában. Azóta a fiam már 3 éves, és az apja szőrén szálán eltűnt, viszont ugye vannak dolgok, amikben meg van kötve a kezem, mert két szülő kell hozzá. Miután a kedves úriember így eltűnt, szerettem volna a fiam nevét visszaíratni az én vezetéknevemre, de nem lehet, mert kéne a névváltoztatáshoz az apja engedélye is. De még csak előkeríteni sem lehet....
És vannak még ilyen dolgok, amikhez az apa beleegyezése is kell. Szóval én nagyon nem ajánlom, hogy olyan személynek adjunk szülői jogokat a kezébe, aki nem akar velük élni, mert ezzel a saját dolgunkat nehezítjük meg, ha az illető elérhetetlen, vagy egyszerűen nem is akar az egésszel foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!