A tanári munka mellett jut idő a párotokra?
26 éves lány vagyok és a párommal az együttélésünket kezdjük, miközben teljes állásban dolgozom földrajz-francia tanárként egy budapesti gimiben. A párom hivatalban dolgozik H-CS:8-17-ig, pénteken 14-ig (utána teljesen szabad), viszont nekem esténként és hétvégén készülnöm kell a másnapi óráimra és dolgozatot kell javítanom munkaidőn kívül. Egy héten 19 órát tartok, de ennél többet vagyok az iskolában, általában 9-től 15-ig. Általában éjfél után fekszem le és 7 körül kelek. Sokszor úgy érzem, az egész életem az iskola és a készülés körül forog. Esténként csak 1-1 film megnézésére van idő együtt. Senkinek nem kívánom azokat a dolgozathalmokat, amik otthon várnak. Pozitív oldala, hogy a nyaram viszont szabad és ha elrontok valamit senki sem von felelősségre (nincs főnök mint máshol). A párom nagyon segítőkész: az otthon végzett tanári munkámmal párhuzamosan elvégzi a házimunka nagy részét. Nem tudom meddig lehet ez működőképes.
Kedves tanárok, ti hogy oldjátok meg, hogy a tanári munka mellett a párotokra, a szüleitekre és a házimunkára is elegendő idő jusson? Segítőkész hozzászólásokat várok!
Kedves 20-as, ez azért nem így van. Méghozzá azért nem, mert egy előadás megtartása és egy tanóra nem ugyanaz. Én is tartottam egyszer konferencián előadást, illetve tartottam tanórát is, azért van összehasonlítási alapom.
Míg egy előadásom csinálsz egy power pointot, azt átnézed párszor és kész vagy, addig egy tanórán több munkaformát érdemes alkalmaznod az egyes anyagrészek feldolgozására. Az előadás önmagában egy módszer, de egy tanórán több módszert kell alkalmaznod, és helyen kiválasztva, hogy az adott anyagrészhez jól kapcsolódjon. A tanításban nem maga a tananyag okozza a nehézséget, hanem hogy az megfelelő ezsközökkel legyen átadva. És ma már nem működik az, hogy 45 percig beszélek, ők jegyzetelnek és készen is vagyunk, mert a modern pedagógia megköveteli a módszertani sokféleséget. hidd el, egy csoportmunka megszervezése nem könnyű, mert oda kell figyelni a tanulók egyéni képességeire, a terem felszereltségére, magára a tananyagra, strb. És az egyszerűbb dolgok is több időt vehetnek el, mert én pl. szeretek bevinni videót, mert leköti a gyerekeket, de az is időbe telik, míg kiválasztom az anyaghoz a legjobban kapcsolódó videót, és ehhez többet végig kell néznek, nem úgy működik, hogy youtube-on ráklikkelek az elsőre és mehet. Persze, aki gyakorlott tanár, annak már megvannak a saját eszközei és könnyebb neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!