A tanári munka mellett jut idő a párotokra?
26 éves lány vagyok és a párommal az együttélésünket kezdjük, miközben teljes állásban dolgozom földrajz-francia tanárként egy budapesti gimiben. A párom hivatalban dolgozik H-CS:8-17-ig, pénteken 14-ig (utána teljesen szabad), viszont nekem esténként és hétvégén készülnöm kell a másnapi óráimra és dolgozatot kell javítanom munkaidőn kívül. Egy héten 19 órát tartok, de ennél többet vagyok az iskolában, általában 9-től 15-ig. Általában éjfél után fekszem le és 7 körül kelek. Sokszor úgy érzem, az egész életem az iskola és a készülés körül forog. Esténként csak 1-1 film megnézésére van idő együtt. Senkinek nem kívánom azokat a dolgozathalmokat, amik otthon várnak. Pozitív oldala, hogy a nyaram viszont szabad és ha elrontok valamit senki sem von felelősségre (nincs főnök mint máshol). A párom nagyon segítőkész: az otthon végzett tanári munkámmal párhuzamosan elvégzi a házimunka nagy részét. Nem tudom meddig lehet ez működőképes.
Kedves tanárok, ti hogy oldjátok meg, hogy a tanári munka mellett a párotokra, a szüleitekre és a házimunkára is elegendő idő jusson? Segítőkész hozzászólásokat várok!
Valamit nagyon elbaltázol...
19 órád van hetente, tehát 4 nap 4 és egy nap 3.
9-15 között vagy az iskolában, ami 6 munkaórát jelent naponta - és akkor még jóindulatú is voltam, mert a szünetet neked is szünetnek számoltam, pedig nem vagy már gyerek...
Leszámítva egy-egy húzósabb időszakot (pl. témazáró-javítás időszakát) gyakorlatilag csak az iskolában töltött időnek elégnek kéne, hogy legyen a teljes munkádra..
Az én nagyapám ugyan angol és magyar irodalom / nyelvtan tanár volt, de:
- Az órákra nem kellett "készülnie". Egyáltalán, mit készülsz egy órára? Tanárként nyilván nem a tananyagot kell átismételned (ciki lenne...), maximum meg kell nézned a tanterv alapján, hogy hol tartasz, van-e lemaradás és mit kell leadnod. Ezt egyrészt nem kell nézegetni naponta, más részről pedig 5 percet vesz kb. igénybe.
- Régen jártam már iskolába, de Földrajzból nem jellemző, hogy olyan hűde sok dolgozatot kéne írni a tanulóknak. Évi 3-4 témazáró. Ha iratsz vaktérképes röpdolgozatokat azt meg kb. ~30 mp kijavítani egyet, ez egy 25 fős osztály esetén negyed óra sincs. Egy lyukasórád alatt kijavíthatod az egész évfolyamét gond nélkül.
- Nyelvből lehetsz esetleg olyan elvetemült, hogy halmozod a dolgozatokat, de akkor vagy olyat irass, amit könnyű javítani (15 szó magyar, 15 szó francia, pipa, pipa, puff, 1 perc / diák) vagy feleltess szóban.
Isten nyugosztalja az öreget, minden nap 7:30-ra járt és fél 4 fele jött haza, de egy kezemen meg tudom számolni hányszor láttam délután iskolai munkáján dolgozni.
Szóval próbáld kifejteni, hogy mi a túrót vagy képes szüttyögni 6 óra iskolában töltött idő után (amiből 2-3 óra LYUKAS és lenne időd bármit csinálni) még további 9 (!!) órát otthon minden nap. Ha megy akkor meg fogod találni hol a hiba, ha nem megy az baj..
#13 Ha láttad volna nagyapádat pályája elején, nem hordanál össze ennyi ostobaságot.
Párom 5 évig 1 tárgyat tanított(ekkor ismertem meg, soha nem készült, mert ismerte az anyagot) , utána megszerzett még 1 diplomát, német tanár. Minden órára készülnie kellett, at nézni az anyagot, jegyzetelni, megcsinálni a feladatokat, vázlatot írni, hanganyagot meghallgatnia. Nyilván ez csak az első években nehéz, utána ezt az egyszer összegyűjtött adja le újra. Én úgy segítettem neki, hogy kijavított 1 szódogát mintának, a többit meg én csináltam.
Mikor életem első óraterveit írtam (angol) még a képzésem alatt, akkor minimum 4 órát vett igénybe egy 90 perces óraterv elkészítése. Ez a "zöldfülű tanulási időszak". XY nagypapája pedig a vonaton öt perc alatt összedob egy profi óratervet címszavakból. Ez a "szakértelem, rutin és az évek".
Szerintem bele fogsz jönni, de még tapasztalatlan vagy. és nagyon lelkiismeretes, ami nem baj - ilyen tanárokra van szükség!
segítség:
- Neten vagy a tanári könyvben nincsenek óratervek, amiket csak át kellene alakítanod? Akkor gyorsabb lenne.
- Tapasztaltabb kollegáidtól tudnál segítséget kérni, hogy üljön be egy órádra, nézze át a terveket, dolgozatokat, és mondjon építő jellegű kritikát?
- Tudnál “community of practice” (COP) csoportokhoz csatlakozni, hogy tapasztalatot cseréljetek?
Szerintem csak nagy dolgozatot írass, a többi felelés legyen (ölni tudtam volna az egyetemen, ha felelést gyakorolhattam volna gimiben, mert ott előadások tömkelegét kellett tartani!).
Lyukas óráidon tervezd meg a másnapot, javítsd a nagy dolgozatokat.
Gimiseket tanítasz, nem 6 éveseket. Nem kell folyamatosan fogni a kezüket. 20-20 perceket minden osztálynál nyerhetsz, ha önálló feladatokat szabsz ki. Pl. francia órán írjanak fogalmazást, levelet, dialógust.
Vagy írass 20 perces röpdolgozatot néha, úgy összeállítva, hogy könnyen kijavítsd.
Franciából lehetne néha project munkákat csinálni (ezzel is érdekesebbé téve az órát) pl. válasszanak ki a diákok olyan témát, amit érdekesnek tartanak Franciaországgal kapcsolatban és tartsanak belőle egy 5 perces kiselőadást.
Szerintem nem csak rosszul, de pocsékul osztod be az idődet.
Azért gimiseket tanítani, nem vészes, ha nem fogod folyamatosan a kezüket, és hidd el ezzel nem leszel rosszabb tanár, mert nincs szükségük a folyamatos kézfogásra. Nekik már ÖNÁLLÓ munkákat kell végezniük.
Szerintem ez minden állásra vonatkozik. Ha az ember napi 8 órában dolgozik és utána ott a háztartás, akkor nem sok ido marad egymásra. Es még romlik a helyzet, amikor gyerekek szuletnek. En reggel 7:30-16.00-ig dolgozok heti 5x, a ferjem meg éjszaka 1 orátol reggel fél nyolcig heti 6x. Két gyerekunk van, szinte soha sem tudunk idot fordítani egymásra.
28N
# 15
Előadásokat tartok a szakterületemen. A legelső előadásomra is csak annyit készültem, hogy összedobtam 1-2 óra alatt egy vázlatot. Pedig akkor még "zöldfülű" voltam oktatás tekintetében - persze a szakmámhoz értettem.
Aki ért a szakmájához annak nem kell készülnie annak átadására. Ez csak a hozzá nem értők kifogása. Nem szoktam hinni a mondásoknak, de hogy is volt arról, hogy aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja? ...
Na, jöhet a lepontozás az összes inkompetens "oktató" kollégától. Legalább látom majd, hogy hány sértődött kislány tanít ma az iskolákban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!