Barátnőmet kihasználják a szülei, nem veszi észre. Szülei pedig úgy állítják be, hogy én. Hogyan nyithatnám fel a szemét?
Sok dolgot elmesét nekem a barátnőm,nekem teljesen egyértelmű,hogy anyagilag kihasználják amióta dolgozik.Én nem akarok beleszólni,de nekem ez teljesen egyértelmű.Mesélte hogy amikor egyetemista volt,a szüleinek vett fel pénzt,diákhitelt.Amit már vagy fizet 7 éve és még hátra van belőlle vagy 5 év kb.Havi 20 ezreket fizet,múltkor megkérdeztem tőle,hogy ne haragudj e mire kellett az a pénz és miért te fizeted?Hát már ő sem tudja,de nagyon kellett a szüleinek?Engem nagyon zavar,hogy mindezt ő fizeti,miközben a szülei is fizethetnék nyugodtan.Rossz érzéssel tölt el,hogy más sarát,hogy másnak jó legyen,ő fizeti.Tudom semmi közöm hozzá,de akkor is.Mind emelett,amikor elkezdett dolgozni,minden hónapban ilyen 60-70 ezreket adott le otthon,miközben a szülei is dolgoztak,dolgoznak.Nem tudom hogyan tudnám felnyitini a szemét,de ez kihasználás a javából én úgy gondolom!Ő azt mondja ennyivel tartozik a szüleinek.Mondtam neki,hogy ne haragudjon de én nem így gondolom.Ha a 7 év alatt azt a havi 20 ezret félre rakta volna,az a 10 év alatt kb 3 millió ft lenne.A többiről amiket közbe adott nekik nem is beszélve.
Tudom semmi közöm hozzá,de én szeretem és úgy érzem kihasználják őt!Vagy kihasználták!
ma 15:14
Na ez jó kérdés!Szerintük én használom ki őt.Hogy hogyan azt én sem tudom!Idioták ezek te...talán attól félnek,hogy én kezdem felnyitni a szemét,és aranytojást tojó tyúk nem fog nekik pénzt adni.Hát erről van szó itt kérem.Félnek attól,hogy elmondom a véleményem,és majd a barátnőm nem fogja nekik tejelni a hitelt,vagy éppnem nem lesz kit megpumpólni.Így rámhárítják a dolgot.
rendes ha segít a szüleinek, de nem neki kell eltartania őket, ők is meg tudnak élni
nektek is van egy életetek aminek még nagyon az elején vagytok, nem árt ha félretesztek a jövőtökre
kérdezd meg a barátnődtől, hogy meddig szeretne még pénzt adni haza a szüleinek, mert így nem léptek előre a sajátotokban ha majd egyszer lesz egy nagyobb, komolyabb kiadásotok, lakás, autó vagy gyerek
szülőként szem előtt tartanám a gyerekem jövőjét, hogy legyen neki félretett pénze, ha a szüleinek nem hiányzik a plusz pénz amit odaad nekik, akkor félretenném
Figyelj, a barátnőd diákhitelt vett fel, és ahogy írtad, az anyja meg az apja együtt nem keres annyit, mint most ő fiatal diplomásként.
Belegondoltál már, hogy mennyibe kerül elvégezni egy egyetemet? És abba, hogy a szülők a vele felvetett pénzt lehet, hogy pont rá fordították, mert önerőből nem tudták volna a tanulmányait fizetni? Az én időmben a diákhitel maximuma 30 ezer forint volt havonta. Valljuk be ez nem túl sok. Az én albim ezelőtt 10 évvel 16 ezer forintba került havonta, kellett vennem buszjegyet, kaját, rengeteget fénymásoltam és egy-egy szakkönyv ára már akkor 5-6 ezer Ft volt.
Képzeld, nekem is azt mondták egy felvételi alkalmasságin, hogy átlag feletti az iq-m. Sokra mentem volna vele, ha a szüleim nem fizetik a tanulásomat. Igaz, ők sosem kértek vissza pénzt, de én igyekszem mindig egy-egy dolgot megvenni nekik (nem állnak úgy, mint mi), aztán vitatkozom velük, mert kényszeresen ki akarják fizetni.
Kérdező, én értem, mi a problémád. A többség érdekesen viszonyul a témához, az látszik...
A gyereknek adósságot csinálni nem jogos. Oldja meg a szülő, magának kereste az anyagi problémákat.
A gyerek az ég világon semmivel nem tartozik a szüleinek, mivel fogantatásakor nem kötött szerződést, hogy amit x éves koráig nyújtanak neki szülőként anyagilag, azért ő bármivel is tartozik nekik. Jó, hogy nem számlázzák ki neki a pénzt, ennyibe kerültél, lányom/fiam!
Gyereket vállalni a szülő döntése és akarata volt, nem a gyereké. Amit az évek folyamán beleölnek a gondozásába, taníttatásába anyagilag, az nem egy visszatérítendő kölcsön. Aki így gondolkodik, köttesse el magát, és még véletlenül se vállaljon gyereket!
Undorító az a szülő, aki diákhitelt varr a gyereke nyakába. Aki anélkül nem boldogult, az utána sem fog, mert az ilyen emberek mindig önhibájukból tartanak anyagilag ott, ahol, mert kivétel nélkül baromságokra, felesleges dolgokra költöttek, és képtelenek bánni a pénzzel. Oldják meg maguk, de akárhogy, csak a gyereküket hagyják ebből ki. Ha már nem tudták tisztességesen útnak indítani az életben, holott szülőként ez is a kötelességük lenne, akkor legalább ne hátráltassák, és ne akarják azt a gyerekbe nevelni, hogy így helyes, és érzelmileg zsarolni, hogy tartozik ennyivel.
Nem! Nem tartozik SEMMIVEL!
ma 15:38
Hát én ugyan ezt mondom!Az számomra mindent elárul,hogy a barátnőm anyja drága ruhákat vesz magának,miközben az apja és anyja keres együtt véve annyit mint amennyit a barátnőm.
Számomra ez jelzésértékű,és eltudom képzelni az a pénz mire kellett.Talán új autóra?Mert azt 2 évente váltogatják,az megy.Nem véletlenül mondta a barátnőm nagymamája a szüleinek,hogy ezek mindig dőzsőnek,és menősködnek.Talán volt benne valami?Ezt még barátnőm mesélte,hogy a nagymamája amíg élt,mindig azt mondta nekik.Lehet volt benne néi igaszság,és kivülállóként azt látta,hogy lehet olyan dolgokat engednek meg maguknak,amit amúgy nem tudnának.Kitudja,ehhez semmi közöm,de lehet van benne valami.Nekem az anyja által drága ruhák vásárlása jelzés értékű,és nem vagyok benne niztos,hogy az hitel akkor is nem éppen dőzsihez kellett...
Kérdező, én megértem a problémádat. Nyilván zavar, h a szüleire költi a pénzt holott sokkal jobb közös életetek lehetne.
A kérdés, ami itt már fel is merült, tényleg az, h azért ad haza, mert rászorulnak a szülei? (Nem olvastam el figyelmesen az összes választ.) Azért ha a szülei bajban vannak, akkor szép dolog és jogos, h segít.
De hogy érdemi választ is adjak, én a következőt gondolom: higgadtan (tényleg!) próbáld átgondolni/megbeszélni/kipuhatolni, h mire adja a pénzt és meddig gondolja ezt csinálni. Ha ez fog maradni, én nem terveznék vele hosszú távra.
Gondolj bele, majd nem mentek soha nyaralni, mert a szülei elverik a lóvét. Hát baromi jó...
Ha akarsz családot vagy normális életet, akkor valamit lépned kell.
Persze, teljese nyilvánvaló volt még konkrét részletek nélkül is, hogy kihasználják, de ezek után még világosabban látszik.
Aki azzal jön, hogy a gyerek fizesse az egyetemi tanulmányait: optimális esetben úgy és annyi gyereket vállaljon az ember, akinek be tudja vállalni a TELJES taníttatását. Mert elvileg az ember a legjobb végzettséget akarja a gyereknek, amire csak a képességei teret engednek, az pedig nem feltétlen az általános iskolánál, vagy esetleg a szakiskolánál áll meg.
Gyereket nem azért vállal az ember, hogy 18 éves korától mindent ő oldjon meg magának, és ha tovább akar tanulni, akkor létszükséglet legyen dolgoznia hozzá (megint más, ha saját akaratából besegít!!!).
Mi egy gyereket vállalunk, mert egynek mindent akarunk majd biztosítani. Kettőnek már lehet, hogy nem menne az, amit egynek mindenképp meg akarunk adni. Többek közt azt, hogy igenis, ha akar és képes rá, lediplomázzon, és ehhez ne kelljen diákhitelt felvennie. Ha dolgozni is akar mellette, azt tegye azért, mert abból akar szórakozni vagy félrerakni, mert az iskolával járó költségeit biztosan én fogom állni, mert szülőként kötelességemnek érzem.
Ilyen, hogy szálljon be a rezsibe dolgot eszemben sem lenne kérni tőle. Viszont igenis rávezetném, hogy, ha már dolgozik, szépen folytassa a lakástakarékossági számla fizetését havi fix összeggel, amit mi elkezdtünk neki rakni már gyerekkorától. Amiből ő majd tud lakást venni magának.
Én így képzelem el egy gyerek támogatását, és a jövőjéről való gondoskodást, nem pedig úgy, hogy lenyúlom őt.
Abban a férjemnek volt része, hála a szüleinek, akik így gondolkodtak, mint a kérdező barátnőjének szülei, ha adóssággal nem is, de nulláról indult, mikor végre elszakadt tőlük.
Ők előtte is hónapról hónapra éltek, és azóta is. Mi viszont boldogulunk.
"A kérdés, ami itt már fel is merült, tényleg az, h azért ad haza, mert rászorulnak a szülei? (Nem olvastam el figyelmesen az összes választ.) "
Akkor talán vennéd a fáradtságot, hogy elolvasod, legalább, amit ő leír, mert akkor tök feleslegesen válaszoltál...
ma 16:25
Nagyon sok mindent megosztottam,de nem tudom akkor minek koptatom a billenytyűzetet,ha nem olvasod,olvassátok el.Szép szép,hogy válaszoltok nekem,meg is köszönö.De akkor már olvassátok el amikat írok közben.Elég sokat írtam mióta feltettem a kérdést,és sok részletet megoldottam.Szóval az egyik legjobb pl,hogy a párom aki nem keres rosszul és még az én fízetésemet is beleszámítjuk így keresünk ketten kb 330 ezer nettót,amiből csak egy kis hietlünk van,ami az enyém,az havi 8 ezer ft,és amit ő fizet anyjáéknak.A rezsink kb havonta 4 ezer ft.mindennel együtt,plusz a kaja olyan 30-40 ezer.Szóval a kötelező dolgokra kb,havonta úgy 100 ezer ft megy el.Még mindig marad kb 200 ezer ft netto.Oké én is cigizek és a párom is,de elenyésző,rádásul én töltö,ő meg napi fél dobozzal szív el kb.
Na mindegy,ezek újabb részelet.Azt is tudom,hogy a párom szülei ketten keresnek annyit,mint csak a párom egyedül.Nekik még ezen felül van valami hitelük is,és még asszem a rezsijük is több nekik.Szóval a párom akivel nem élünk rosszul és megtehetnénk,hogy 30 ezer ft-os cipőket vesz,ehelyett vesz 5-6 esetleg 7-8 ezerért.Akkora anyjának miből van pénze 30 ezres csizmákra és kabátokra??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!