Mi egy háztartásban a férj és a feleség dolga?
Na, még az hiányozna, hogy két ember belső ügyében kívülállók rendszabályokat alkossanak!
Kérdező! A kérdésed rossz!
Mindenki másban ügyes, a lényeg, hogy ők ketten be tudják osztani a tennivalókat egymás között.
Sőt, megsúgom, ideális esetben mindkét fél ért többé-kevésbé mindenhez, így tudják a legjobban helyettesíteni egymást, ha az egyikük nem ér rá, megbetegedett, vagy el kell utaznia.
Ez is volt már ma :)
Amiben megegyeznek, amihez értenek.
Pl. gondolom, a főzést szinte mindenki a nő dolgának gondolja. Anyukám testvérééknél a férj főz, mert szakács és imád főzni és a család is imádja a főzést. Szóval nincsenek kőbe vésett szabályok.
Gondolom, a férfinak kell barkácsolni. Ja, hogy nem minden férfi tud.
Na érted, nem kell a sztereotípiákhoz ragaszkondi.
A nők nem házicselédek és a férfiak nem ezermesterek vagy gondnokok.
Mi lakásban lakunk, nincsenek ilyen feladatok. Enyém a vasalás (én vagyok a nő), de csak mert ez számomra fontos.
Általában a férjem viszi le a szemetet és ő porszívóz a gyerekekkel, de ez sincs kőbe vésve.
A testvéreimmel családi házban nőttünk fel. Ott inkább voltak női-férfi feladatok: a fiúk vágták a fát, ők nyírták a füvet, mosták az autót, ha kellett akkor szereltek.
A női feladatok pedig a bentiek voltak: mosás, főzés vasalás, konyha rendben tartása. A takarítások (felmosás, portörlés, porszívózás) közös volt, felváltva csináltuk. Volt mindenféle alkudozás köztünk, gyerekek között: ha megint te takarítod ki a fürdőt, meghívlak moziba; ha a szobámat is felporszívózod, megírom a házidat stb. Nagyon mókás volt :-)
Ahogy a többiek is írják, ez teljesen emberfüggő.
Pl nő létemre tudok csapot szerelni, falat festeni, bútort összerakni, persze a párom ügyesebb ezekben, de ha úgy adódik, meg tudom oldani én is.
Párom egyébként minden háztartási munkát hajlandó megcsinálni, kivéve a főzést és a mosást, de jobban is jár mindenki, ha ezeket én csinálom :P
Nálunk egyébként ez így néz ki: én főzök, mosok teregetek, fertőtlenítek. Párom porszívózik és port töröl, mosogat, felmos. Nem hal éhen, ha épp nem vagyok otthon, de a rántottánál megáll a főzési tudománya. Mindenki elpakol maga után (ruhák, edények). Ő viszi a postára a számlákat, én vásárolok (havi egy nagybevásárlást együtt intézzük). De ezek nem kőbevésett dolgok, ha valamelyikünk nincs otthon, vagy beteg, akkor a másik csinál mindent.
Mindenkinek az a feladata, amiben megegyeztek. A ki miben ügyes az meg személyfüggő.
Nálunk így van: Kinti/benti barkácsolós, valamit megjavítós feladatok a férfi dolga, sütés-főzés, takarítás a nőé. Bevásárlás, mosás, mosogatás, teregetés, vasalás azé aki éppen ráér.
Állatok ellátása inkább a férfi feladata, de ha nem ér rá, akkor nyilván a nő megcsinálja, az állatok nem maradhatnak éhen.
Kerti munka közös, azon belül a kaszálás, permetezés és a villanykapa kezelése a férfi feladata. Gyümölcsszedés (fáról) közös (férfi a fán, nő fogja a létrát) de ott inkább az a mérvadó, hogy ki a kevésbbé tériszonyos. Kert locsolást a férfi csinálja, addig a feleség ugyanezt teszi a virágoskertben. Télen hólapátolás inkább a férfi feladata, de a nő keze se törik el a lapáttól.
Mi van akkor, ha a feleség ügyesebben barkácsol, mint a férj?
Mi van akkor, ha férj jobban főz, mint a feleség?
- Megfordulnak a szokásos nemi szerepek
Mi van akkor, ha az egyik betegebb, mint a másik?
- Ideiglenesen vagy tartósan borul a munkamegosztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!