Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek igaza van? Jogosan...

Szerintetek igaza van? Jogosan kéri vissza amit örökbe adott?

Figyelt kérdés

Két kislányom van és rengeteg ruhát kapunk.

A nagylányom konkrétan öt nála idősebb lánykától örököl.

Mivel így is kifolyik a ruha, kiscipő a szekrényből, facebookon szoktam eladogatni amiből sok van, illetve ovis ruhavásárra felajánlok.

Most kaptam nagynénémtől egy nagy zsák ruhát, cipőt.

Ebből néhány cipőt, ruhát eladásra kínáltam.

Erre kiakadt, hogy ő nem azért adta, hogy továbbadjam, ő is el tudná adni. És kéri vissza mind. (hozzátenném, úgy adta, hogyha nem kell, dobjam ki, ő nem rakosgatja)

2015. jan. 16. 19:04
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
77%
Hát ti a nagyanyátokat eladnátok 100 Ft-ért...
2015. jan. 16. 19:52
 22/35 anonim ***** válasza:
54%

"Nem állapítható meg az üzletszerűség, ha a magánszemély a feleslegessé vált, eredetileg saját használatra vásárolt vagy ajándékba kapott, örökölt holmiját alkalomszerűen értékesíti. Az ingóságok rendszeres értékesítése sem alapozza meg feltétlenül az üzletszerűséget."

Ennyit az adózásról.

Az pedig hogy az ajándékba kapott dolgokból mit tartok meg, az csak rajtam múlik. Ha valaki csak azért ad nekem valamit hogy örökre megtartsam, az ne adjon semmit. Ha viszont segíteni akar rajtam és nem azon lovagol hogy márpedig az ő dolgait viselje a gyerek, az ne dumáljon bele abba ha eladom őket és mondjuk a 10 rongyból veszek egy tisztességes ruhát.

De ismerem én az ilyen fajtát, nem segíteni akar az emberen csak hízik a mája hogy ő mennyire jó fej és adakozó.

2015. jan. 16. 19:53
 23/35 anonim ***** válasza:
70%

#18:

Tipikus esete vagy annak, amikor a rosszindulat tudatlansággal párosul.

"Kell adózni az eladott használtcikkek után?

2012. január 1-jén lépett hatályba az a szabály, amely szerint az adóévben megszerzett 600 ezer forintot meg nem haladó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani. Amennyiben 600 ezer forintnál több bevétele volt a magánszemélynek, akkor az adóévben megszerzett összes bevétel alapján kell a jövedelmét kiszámolnia."

[link]

2015. jan. 16. 19:56
 24/35 anonim ***** válasza:
52%
"alkalomszerűen értékesíti"
2015. jan. 16. 19:56
 25/35 anonim ***** válasza:
77%

Nevetséges ez az oldal :D

Lepontozzák a jogszabályokat :)

2015. jan. 16. 19:59
 26/35 anonim ***** válasza:
21%
A jogszabályt felpontoztam, a lepontozást sérelmező választ le. Problem?
2015. jan. 16. 20:01
 27/35 anonim ***** válasza:
35%
Egyszer egy barátunk adott nekünk egy régi tévét. Használtuk pár hónapig, aztán eladtuk és az árán vettünk egy spéci vasalót. Nem jelentett fel minket a Gestapónak, inkább örült hogy az egyik dolgot át tudtuk váltani egy másik, hasznosabb dologra. Na EZ a normális egy ajándékozásnál, nem a sértődés.
2015. jan. 16. 20:02
 28/35 anonim ***** válasza:
89%

A jó ruhákat elteszem tesómnak, de gyűltek amik kicsit kopottak esetleg foltosak. Rokon elkérte, mert egy zsákfaluban lakik, hogy majd odaadja a rászorulóknak, nincs ruhabolt ott de buszjegyre se futja nekik h átmenjenek a városba meg amúgyis kajával is gond van. Mondom ok, az ő szomszédai, csak tudja h nem sértő rájuk nézve, majd elhasználják játszósnak.

Erre kiderült h 20 Ft-ért árulta darabját a kopott/foltos ruháknak! Na azóta se adtam semmit...

Ha nincs rá szükséged, utasítsd vissza, nagynénéd lehet odaadta akkor volna másnak (pl. rászoruló távoli rokonnak, szomszéd nélkülöző családnak), csak te voltál a fontossági listán nála az első. Most kerestél rajta pár ezer Ft-ot, de lehet lett volna más ismerős, akinek meg óriási segítség lett volna.

2015. jan. 16. 20:02
 29/35 anonim ***** válasza:
72%
Lesülne bőr a képemről szégyenemben, ha ilyent tennék! De látom sokaknak olyan, mint a rinocérosznak!
2015. jan. 16. 20:22
 30/35 anonim ***** válasza:
84%

Nehéz ügy, mert mindkét esetben van igazság.

Egyrészt ha valami olyat adok másnak, ami valami miatt nem jó, természetesen nem sértődöm meg ha eladja. Pl. ha egy doboz könyvet adok valakinek, ami számomra semmit sem jelent és használni sem tudnám mire, azt felőlem eladhatja vagy akár el is tüzelheti. Örülök ha bármilyen haszna lesz belőle és segíteni tudtam.

Másrészt (és ettől komplikáltabb) vannak olyan dolgok - ilyenek a babaruhák is - amik az ember szívéhez nőnek és úgy tud rajtuk nyugodt lelkiismerettel túladni hogy tudja, jó helyre ment és jót tesz vele. Ez esetben én is szívesebben adnám egy rászoruló családnak, mint hogy eladjam.

2015. jan. 16. 22:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!