Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Meg kellene bocsátanom anyósom...

Meg kellene bocsátanom anyósomnak, és meg kéne látogatnom karácsonykor?

Figyelt kérdés

Anyósom a legelső pillanattól utált engem, és nem is igyekezett titkolni. Nyáron teli torokból leálltt velem ordítani, amikor náluk voltunk, mert szerinte "a paprkiás krumplit csak mikróban szabad melegíteni, különben odaég, ezt mindenki tudja". Továbbá amikor csak teheti, engem szid a rokonság előtt. Szerencsére a többiek kedvelnek, és nem foglalkoznak anyós hülyeségével. Illetve a páromnak is folyamatosan engem szapul. Nemrég volt az esküvőnk, ő nem jött el, de előző nap még felhívta a páromat, és könyörgött neki, hogy gondolja meg magát, most még megteheti, ne vegyen el egy olyan semmirevaló nőt, mint amilyen én vagyok.

Amikor elmondtuk neki, hogy jön nálunk a baba, akkor is csak a száját húzta, annyit nem volt képes kipréselni magából, hogy gratulál. Sosem kérdez semmit a gyerekről, azt sem tudja, mikorra vagyok kiírva vagy hogy fiú vagy lány lesz-e az unokája.

És mindezek után tegnap meghívott minket karácsonyra. A férjem közölte vele, hogy az én szüleimnél leszünk, esetleg majd ő egyedül elugrik anyóshoz 27-28-án, de rám ne számítson. És erre anyós ismét magából kikelve elkezdte, hogy én mekkora szemét vagyok, és mit képzelek, hogy az ő "békülési kísérletét így semmibe veszem, stb". Én részemről úgy vagyok vele, hogy ha bocsánatot kért volna tőlem, akkor TALÁN elgondolkoznék a dolgon, de így semmiképp sem. Semmi kedvem elszúrni a karácsonyomat azzal, hogy anyóssal bájologjak, miközben

pontosan tudom, hogy utál.

Ti mit tennétek? Elmennétek hozzá? Megpróbálnátok megbocsátani neki?

2014. dec. 9. 09:31
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
9%
Az a baj, hogy a másik ember, az nem te vagy, szóval az, hogy ő hogyan próbálkozik, hogyan képes nyitni, neki mi a már megalázó, azt ő dönti el és nem te mondod meg, hogy hogyan várod el, főleg egy ilyen temperamentumos embernél. Nem kell elégtételt venned szerintem a téged ért sérelmekért vele szemben, lesz még ezer másik úgyis. Vagy felismered, vagy húzod tovább a kötelet, hogy ki az erősebb. Szerintem ennek semmi értelme, de sokan élnek így. Nekem az anyám ilyen és látom rajta, hogy bántja a viselkedése, de nem gyerek és nem alzni akarom nevelési szándékkal, elég neki saját magát egybentartani.
2014. dec. 9. 10:00
 12/30 anonim ***** válasza:
85%

Ismerem a jelenséget, nagynéném is ilyen ember. Hadd mondjam el, mire számíts, ha elmész:

Ő a maga részéről hatalmas áldozatnak éli meg, hogy egyáltalán meghívott. Valószínűleg csak azért tette, mert nem tetszik neki, hogy a fia a "másik családnál" tölti az ünnepet. Éppen ezért ha elmész, nemhogy bocsánatot kérni nem fog, de árgus szemekkel nézi, mikor "hibázol". Amikor ez bekövetkezik, egyből neked ugrik, mint egy mártír, előadja ugyanezt, hogy ő kezdeményezett és próbálkozik, bezzeg te flegmázol, bántod és megalázod őt, és újra a fiát fogja uszítani. Nehogy elmenj!

Bónusz: miért próbálnál megbocsátani neki? A felsoroltakból egy is sok, nemhogy minden egyszerre. Kérte, hogy bocsáss meg? Nem, csak rendelkezett. Akkor? Maradjon minden így, ahogy van. És eszedbe ne jusson nála karácsonyozni.

2014. dec. 9. 10:06
 13/30 anonim ***** válasza:
10%

Szeritnem túlzás elvárni, kimondottan "bocsánatot kér" - ez az én véleményem szerint is és sokan mások szerint is megalázó és legfeljebb egy kisgyerek esetében jogos elvárás.

Az, hogy meghívott karácsonyra, ami a "szeretet és a család" ünnepe, eléggé kifejezni, hogy befogad a családba és nem akarja aaz eddigieket folytatni.

A helyedben elmennék, és nagyon udvariasan viselkednék vele szemben, márcsak a párom miatt is.

Viszont az elöre beszéljétek meg a férjeddel, hogy amennyiben újra elkezdi a sértegetést, akkor nem amradtok tovább, hanem azonnal hazamentek és ezzel befejeziket a békülési kísérletet.

De egy próbát megér a dolog, mert mindenkinek jobb lenne, ha legalább is a normál hangnemet fenn lehetne tartani a csaklßadon belül.

Az elözönek meg nem feltétlen van igaza, attól, hogy az ö nagynénje valahogy viselkedik, még nem kell mindenki másnak ugyanolyannak lennie.

2014. dec. 9. 10:18
 14/30 A kérdező kommentje:

Megalázó azt mondani, hogy "sajnálom, hogy hülyén viselkedtem, kérlek ne haragudj"?

Erre nem is gondoltam. Mások szerint is az? Komolyan vannak emberek, akik nem szoktak bocsánatot kérni, ha hibáznak?

2014. dec. 9. 10:22
 15/30 anonim ***** válasza:
87%
Én nem mennék el.De nem vagyunk egyformák, az embereknek más-más fontossággal bír a Karácsony. Nekem gyerekkoromban mindig el volt szúrva a Karácsonyom a sok vita, veszekedés,utálkozás miatt. Mióta saját családom van,különösen ügyelek arra, hogy a saját Karácsonyunk nyugalomban teljen, ne legyen SEMMI rossz szó se.Ma már a lehetőségét sem engedném annak, hogy az ünnepbe valaki belerondítson.Lehet, hogy az anyósod most nem csinálna balhét, de hogy nem éreznéd magad otthonosan az biztos. Ha békülni akar, tegye meg máskor. Ne egy ilyen kényes időpontban. HA az én férjemről lenne szó és nagyon szeretné, hogy próbáljuk meg, akkor is csak a két ünnep között látogatnám meg. Karácsony - békesség. Ne feszültségben teljen.
2014. dec. 9. 10:22
 16/30 anonim ***** válasza:
91%

14-re:

Nem megalázó. Legalábbis, aki nem képzeli tökéletesnek és tévedhetetlennek magát, annak nem megalázó. Feleségemmel rengetegszer kértünk már egymástól bocsánatot.

Volt aki azt írta, hogy ezzel fejezi ki, hogy befogad a családba. Ja, mint ahogy látszik a nyitóban írt reakciójából is: "És erre anyós ismét magából kikelve elkezdte, hogy én mekkora szemét vagyok, és mit képzelek, hogy az ő "békülési kísérletét így semmibe veszem, stb"."

Na, aki így akar békülni, azzal tudod mikor karácsonyoznék együtt!

2014. dec. 9. 10:31
 17/30 anonim ***** válasza:
5%

A 13-assal értek egyet! Ez a meghívás egyben bocsánatkérés is lehet. Felnőttek nagyon ri8tkán kérnek bocsánatot a másik embertől. Sőt, ma már az sem divat, hogy egy gyerek kérjen bocsánatot a szüleitől.

Felesleges a haragot fenntartani, és még élezni is.

Elmennék és ha mégsem viselkedne normálisan, akkor eljönnék tőle a férjemmel együtt.

2014. dec. 9. 10:32
 18/30 anonim ***** válasza:
8%

"Megalázó azt mondani, hogy "sajnálom, hogy hülyén viselkedtem, kérlek ne haragudj"?

Erre nem is gondoltam. Mások szerint is az? Komolyan vannak emberek, akik nem szoktak bocsánatot kérni, ha hibáznak?"

Feltételezem, hogy anyósod valahol 50 év körül/fölött lehet.

Ez a korosztály - föként akik hagyományos szokások között nöttek fel - a bocsánatkérést, mármint így szó szerint kimondva, tényleg megalázónak tartják, mert ezzel kisgyereknek minösülnek a saját szemükben.

Nekik egy ilyen meghívás annyit jelent lefordítva szavakra, hogy " hibáztam, ezért ÉN nyitok feléd, hogy kimutassam azt, hoyg megváltozott a hozzáállásom".

Gondold át, hogy nem lehetséges anyósód esetében is?

Tudod, nagyon sok konfliktus azért nem jön rendbe, hanem lesz egyre rosszabb, mert a két szembenálló fél nem "egy nyelven" beszél pszichikailag.

EZÉRT a helyedben megpróbálnám, hátha sikerül elérni a normál kapcsolatot - ez mindenkinek csak elöny lenne, kevesebb stressz és több nyugalom.

2014. dec. 9. 10:34
 19/30 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem pont fordítva: stressz akkor lesz, ha együtt lesznek, nyugalom akkor, ha nem látják egymást.
2014. dec. 9. 10:38
 20/30 A kérdező kommentje:
És akik szerint ez a meghívás volt maga a bocsánatkérés, szerintetek az is túlzó elvárás a részemről, hogy ne a férjemnek mondja telefonon hogy vigyen el engem is? Ha már így próbált bocsánatot kérni (amit nem nagyon hiszek), akkor nem nekem kellett volna mondania, hogy vár szeretettel ekkor és ekkor, ahelyett hogy a férjemmel üzenget?
2014. dec. 9. 10:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!