Itt a családi kapcsolatokban, ha felmerül hogy a házastársak gyermeket szeretnének nagyon sokan agitálják a másikat, hogy minél később szüljenek, mert 40 felett is bőven belefér, meg sorolják az egyéb érveket. Miért?
Szerintem azért tűnik drámaibbnak a vetélés 40 felett, mert mindenki jobban kétségbeesik az idő rövidsége miatt - anya, apa, családtagok, barátok.
Rengeteg olyat ismerek (saját anyám is köztük van), akik huszon-harminc évesen vetéltek, akár többet is. Csak ott mindenki nyugodtabb, mert "van még idő".
Más lesz ugyanannak a veszteségnek a súlya 40 fölött.
8-as válaszoló
Akik nem értik a kérdésemet, azoknak bemásolom a kérdésem indokát, hátha másodszorra sikerül. Sosem lehet tudni...."
"A közvetlen környezetemben az elmúlt egy évben két negyven egynéhány éves kismama volt. A kicsi egyiknél sem maradt meg. Az egyik anyukát pedig alig tudták az orvosok megmenteni. Hónapokat volt kórházban és a férje sokszor sírva jött haza, miután az orvosokkal beszélt."
Kérdező, annyiban igazad van, hogy a szülés kockázata az életkorral növekszik, ugye az átlag anyai halálozás ma Magyarországon olyan 1:15 000, évente 6-7 nő hal meg terhességgel-szüléssel kapcsolatos dolgokban. Ha ezt korcsoportra vizsgálnád, akkor azt látnád, hogy mondjuk 25 éves korban ez 1:20 000-nek adódik mondjuk, 40 éves korban meg 1:7 500-nak... ilyesmi. Szóval innen nézve igazad van.
Csak hát a másik oldalon meg az van, hogy az életkor előrehaladtával MINDEN egészségügyi-élettani dolognak nő a kockázata, szülés nélkül, teljesen általánosan is igaz, hogy egy 40-esnek jóval több esélye van meghalni, mint egy 25 évesnek, sokkal több 40-es hal meg mint 20-as... és ebből a szülés se lóg ki semennyire, mondhatni ez csak az élet természetes rendje, semmi más.
8-as (és 11-es) vagyok, szerintem felfogtam a kérdésedet, te meg a válaszokat nem érted.
Ha valaki agitál, azt nem kell (de semmilyen korban), viszont erre nem tudtál épkézláb példát hozni.
A példád meg semmit nem bizonyít (hiába írtad ki még egyszer), mert számtalan nem 40-es vetélésről tudnék neked beszámolni, ha akarnám.
Most már inkább az érdekel, hogy miért hajtod ezt a témát. Valaki agitált téged?
# 12
Szerintem mindannyian értettük a kérdésed indokát.
Sajnálatos, hogy az ismeretségi körödben két ilyen szomorú eset is történt, de vetélés, illetve terhességgel és szüléssel járó komplikációk minden korosztályban előfordulnak, legfeljebb nem egyforma valószínűséggel, és ezzel a kockázattal minden nő tisztában van, aki - bármely életkorban - anya szeretne lenni.
A tágabb értelemben vett családomban van olyan nő, akinek két vetélése volt huszonévesen, van, akinek egy, és van olyan ismerősöm, akinek (28-tól 40 éves koráig) nyolc, anélkül, hogy az orvosok bármit ki tudtak volna deríteni az okáról. Ő sem adta fel a reményt, és végül 42 évesen szült egy egészséges kislányt.
Van védőnő ismerősöm is, és egy unokatesóm, aki aneszteziológus asszisztens. Tőlük (is) tudom, hogy egy kórház nőgyógyászati osztályán sajnos napi rutin a vetélés utáni műtét, nagy többségében a huszas és harmincas éveikben járó nők esetében (mert arányaiban köztük van a legtöbb a várandós).
Én továbbra sem emlékszem itt egyetlen olyan kérdésre sem, ahol "nagyon sokan agitálják a másikat, hogy minél később szüljenek, mert 40 felett is bőven belefér", de ha fenntartod ezt az állításodat, akkor szívesen fogadom, ha belinkelsz akár egyetlen ilyen kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!