Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kamaszok, ti mennyire vagytok...

Kamaszok, ti mennyire vagytok beavatva otthon a pénzügyekbe? Pl. Megmondják nektek a szüleitek, hogy mennyit keresnek, mennyi pénz van a számlájukon, meg ilyesmi?

Figyelt kérdés
Nálunk ez valahogy tabutéma. Múltkor valahogy szóba került a suliban, hogy kinek mennyit keresnek a szülei, meg mennyi megtakarított pénzük van, és akkor jöttem rá, hogy én még ezt sem tudom pontosan. Nem szeretek otthon a pénzről beszélni, mert mindig húzzák a szájukat a szüleim, ha szóba kerül. Volt már, hogy amikor pl. egy 5000Ft-os kabátot kértem a szülinapomra, akkor leoltottak, hogy hogy képzelem, hogy ilyen drága ajándékra van pénzük. Pedig nem hinném, hogy annyira szegények lennénk, mert márkás üdítőre, édességre, kávéra, cigire mindig telik anyáéknak, és állandóan ki kell dobálnunk egy csomó kaját, mert annyit vásárolnak, hogy ránk rohad a fele.
2014. okt. 22. 23:42
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Sajnos a szüleid nagyon primitívek, az élvezeti cikkek Kóla, Fanta, ivólé cigi ennyit mutatnak feléd. A pénzügyeiket tabuként kezelik, bizonyára van rá okuk hogy titkolóznak. Nem kispályások, ha azt sem tudod, hogy va-e hitel a házon, vagy miből telik élvezeti cikkre kabátra meg nem. Van bennük agy nagy közöny és úgy gondolják a gyereknek semmi köze a dolgaikhoz.
2014. okt. 23. 11:56
 22/24 anonim ***** válasza:
100%
Én mindig tudtam pontosan, hogy mi a pénzügyi helyzet otthon. Persze onnantól, mikor már felértem ezt ésszel. De kiskoromban is, amikor rosszabbul álltunk, és megtetszett valami a boltban, annyit kérdeztem, hogy ha majd lesz pénzünk, megkaphatom-e. Szóval nagy vonalakban már akkor is tudtam, mi a helyzet. Kamasz koromban is pénzügyi hullámzás volt. Egyszer jól álltunk, egyszer rosszabbul, de mindig tudtam, és ehhez mérten kértem ezt-azt néha. Szüleim mindkét kártyájához tudtam a pin-kódokat, bármikor megnézhettem az e-bankon a kivonatokat, hogy épp mennyi pénz van rajtuk, stb. Tudtam, ha új hitelt vettek fel, tudtam, ha egy régi letelt, meg mindent igazából. Sokszor engem is bevontak abba, hogy megbeszéljük ezeket. Pl. mikor új TV-t szerettem volna, tudtam, hogy nincs rá épp 200 ezer Ft-unk, ezért felvetettem a 0% THM verziót, amit amúgy rendszeresen felvettek a szüleim mikor 1-1 háztartási gépünket le kellett cserélni. Megbeszéltük, hogy ha 4 hónap múlva letelik a mosógép hitele, akkor kaphatok televíziót. Nem intéztek el annyival, hogy "nem, mert csak". Mindig is nagyon korrektek voltak a szüleim minden szempontból, de a pénzügyekből is. Zsebpénzt is kaptam, egy összegben egy hónapban amit nekem kellett beosztanom saját belátásom szerint. Épp ezért úgy gondolom, hogy a pénzügyi kultúrám fejlődéséhez is remekül hozzájárultak már egészen pici korom óta.
2014. okt. 23. 14:00
 23/24 anonim ***** válasza:

Nálunk a konkrét összegekről sosem volt szó. De nem is éreztem tragédiának. Az elveket viszont így is átadták, például hogy ha az ember normális, fix fizetésből él, akkor nem szabad, hogy olyan legyen, hogy hóvége. Úgy kell beosztani, hogy mindig megvegyük, ami kell, és mindig legyen egy kis tartalék a váratlan kiadásokra. A pontos összeg úgyis minden élethelyzetben más és más.

A párom családjában más a helyzet, napi téma a pénz. Én hülyét kapok attól, hogy például vettünk neki egy új kabátot, aztán átmentünk anyukájához, aki megdicsérte, és rögtön meg is kérdezte, mennyibe került. Majd kapásból felsorolt három boltot, ahol olcsóbban vehettünk volna kabátot, és azt is, hogy ők mennyiért vettek a múlt héten. De emellett volt olyan, hogy átjöttek meglátogatni, én pont vacsorát főztem és megkínáltam őket. Erre kiderült, hogy milyen jól tettem, mert késett pár napot a fizetésük, ezért konkrétan nincs mit enniük. Ezt nálunk el se tudtam képzelni, mert mindig úgy vásároltunk, hogy legyen többféle nem romlandó, vagy fagyasztott étel. Most is így vagyok vele, ha mást nem, egy tojásos nokedlit vagy sajtos tésztát bármikor össze tudok ütni. De nincs is rá szükség. Ez viszont nem azért van, mert elmondták, mi mennyibe kerül, hanem azért, mert elmondták, hogy a váratlan helyzetek várhatóan bekövetkeznek, ezért tudnunk kell felkészülni rá.

Egyébként az ajándékozás náluk is elég nehéz kérdés, inkább nem adnak egymásnak semmit, mondván nincs rá pénz. Eleinte a párom is ezzel jött. De szerencsére már másképp látja, rájött hogy az ajándékozás jó, illetve hogy egy születésnapra például pont tök könnyű rákészülni, tekintve hogy minden évben mindig ugyanakkor van :)

2014. okt. 24. 22:15
 24/24 anonim ***** válasza:

sosem tudtam pontosan anyám mennyit keresett, mert vállalkozó, és minden hónapban máshogy sikerült neki a bevétel.

de járhattam különórára, angoltáborba, voltak normális ruháim, cipőim, mentünk színházba, kirándulni, moziba.

ha kértem egy kis pénzt, mindig kaptam, persze sosem költöttem el az egészet, még a telefonomra töltött pénzt is úgy osztottam be, h sosem kellett proliskodnom a visszahívós smssel :)

megtanultam spórolni, felesleges dolgokra sosem költöttünk, mégiscsak 1 keresetből kellett megélni, tisztában voltam a pénz értékével, és láttam esténként szegény anyámat milyen fáradt.

a megtakarított pénzről a mai napig nincs fogalmam, de tutira lapul vmennyi anyám számláján :) azóta már persze az enyémen is, szerencsére a családunknak volt pénzügyi kultúrája, hitelt semmire nem vettünk fel.

inkább járok szakadt kocsival és nézzenek le, mintsem ott álljon a milliós verda az utcán és ne legyen pénzem tankolni :D

2014. okt. 25. 05:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!