Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kamaszok, ti mennyire vagytok...

Kamaszok, ti mennyire vagytok beavatva otthon a pénzügyekbe? Pl. Megmondják nektek a szüleitek, hogy mennyit keresnek, mennyi pénz van a számlájukon, meg ilyesmi?

Figyelt kérdés
Nálunk ez valahogy tabutéma. Múltkor valahogy szóba került a suliban, hogy kinek mennyit keresnek a szülei, meg mennyi megtakarított pénzük van, és akkor jöttem rá, hogy én még ezt sem tudom pontosan. Nem szeretek otthon a pénzről beszélni, mert mindig húzzák a szájukat a szüleim, ha szóba kerül. Volt már, hogy amikor pl. egy 5000Ft-os kabátot kértem a szülinapomra, akkor leoltottak, hogy hogy képzelem, hogy ilyen drága ajándékra van pénzük. Pedig nem hinném, hogy annyira szegények lennénk, mert márkás üdítőre, édességre, kávéra, cigire mindig telik anyáéknak, és állandóan ki kell dobálnunk egy csomó kaját, mert annyit vásárolnak, hogy ránk rohad a fele.
2014. okt. 22. 23:42
1 2 3
 11/24 anonim válasza:
elozo vagyok, a lenyeg kimaradt. sosem tudtam, anyamek mennyit keresnek, mennyi megy el a kotelezo koltsegekre, es mennyit tudnak felretenni. az biztos, hogy en a gyerekemet be fogom avatni valamilyen szinten mindig a dologba, hogy megtanuljon a penzzel banni, ne jarjon ugy, mint en.
2014. okt. 23. 00:55
 12/24 anonim ***** válasza:
88%

Kb. 10-12 éves korom óta elég részletesen tudom, mennyi pénzünk és a kiadásunk van. Igaz, előtte sem volt titok, csak akkor nyilván nagyobb vonalakban volt elmesélve.

19/l

2014. okt. 23. 00:59
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
azért az hogy nincs köze hozzá, tulzás. be kell avatni, megmutatni hogy osztja be, mi mennyibe kerül, hogy tisztában legyen a dolgok értékével, lássa hogy kell beosztani. miért kellene ezt titkolni? én anno sosem mertem kérni, mert azt gondoltam nagyon rosszul állunk. pedig átlagosan éltünk, de nem a márkás dolgokat vettük. nyaralni nem igazán jártunk. viszont én most tök jol sporolok, mert már akkor átgondoltam mit kérjek, mi az amire biztosan szükségem van, de ez inkább logikus életvitel, nem feltétlen ennek a hatása. ismerek viszont olyat, aki tipikus "semmi közöd hozzá" gyerek volt, vitték külföldre nyaralni, megkapott mindent, most meg a szüleit zsarolja hogy tartsák el ugy hogy valami okj-n tanul. ja, közben hitelből szórták a pénzt most meg kushadnak mert alig bírják fizetni. ö mindig azt látta otthon, hogy cigi, márkás üdítő, stb.... remélem nálatok nem ez van, mert ez nevelés ÉS saját logikus gondolkodás kérdése. egyetem alatt szüleim csak a kollégiumot fizették, eszembe nem jutott volna tőlük kérni. ahogy párom és testvérem is "önfenntartó" volt ennyi idősen. kicsit otthonról hozott kajával, heti 2-3 ezer ft zsebpénzzel. így is lehet, de az hogy otthon nem beszélnek róla, az szerintem gáz. 5000 ért meg nem sok értelmes kabátot kapni, még a kínaiban sem. nem értem a szüleidet. de azokat sem, akik sírnak hogy nincs pénzük, de cigire mindig telik.. az felháborít (ezt nem neked, kérdező, csak úgy megjegyeztem :))
2014. okt. 23. 01:20
 14/24 anonim ***** válasza:
41%
Én teljes mértékben beavatom. Miért lenne titok? Ő is ebből él.(ő is tudja a pinkódokat, szokott is helyettem fizetni időnként)
2014. okt. 23. 03:16
 15/24 anonim ***** válasza:

Nálunk nem volt téma, csak az hogy ha kértem valamit meg tudtuk-e venni vagy nem.

Én is akkor szembesültem mindezzel amikor az osztályfőnök végigkérdezett mindannyiunkat hogy mennyit keres az apánk és az anyánk. Amikor otthon ezt elmondtuk nagyon sok szülő felháborodott ezen az osztályfőnöki kérdésen.

Ha a suliban a tanár tette föl nektek is a kérdést, megpsékelve azzal hogy mennyimegtakarított pénzetek van akkor megvan a véleményem róla.

2014. okt. 23. 06:49
 16/24 anonim ***** válasza:
Sosem volt tabu, most is tudom, pedig már saját scaládom van, de ők is tudják a miénket
2014. okt. 23. 07:56
 17/24 anonim ***** válasza:

Egy kamasz már pontosan átlátja, hogy milyen az, ha valakinek csődbemegy az élete.

Ha azt mondod neki, hogy "nagyon szegények vagyunk", nem tudhatod, hogy ezt hogy értelmezi. Bizonyos családokban ez azt jelenti, hogy nincs minden télen vadiúj márkás kabát. Más családonál meg azt, hogy egy hétig nem lesz kaja és lehet a jövő hónapban az utcára kerülünk.

Ha nem mondod meg neki, akkor két opció van. A gyerek vagy elkényelmesedik és azt hiszi a szülei korlátlan mennyiségű pénzzel rendelkeznek vagy pedig állandó bizonytalanságban és félelemben él mert tudja hogy baj van, csak azt nem mennyire nagy.

2014. okt. 23. 09:38
 18/24 anonim ***** válasza:

Egy kamasz gyerek általában rendelkezik annyi érdeklődéssel a felnőttek világa felé, hogy összetudjon rakni a fejében egy képet a családja anyagi helyzetéről.

Megtanulja a vásárlási szokásokat, úgy ha ő is bevásárol tisztában van az árakkal. Egy normális családban beszélgetnek arról, hogy ki mi szeretne és mikor lehet azt megvalósítani, vagy mikor nem mik a korlátaik.

Ha egy álomvilágban él, fülén a telefonnal elvont szülőkkel, akiknek semmilyen elvárásaik nincsenek felé a háztartásban, egy nyomorék felnőtt lesz eltorzult világképpel. Ne csak anyagi területen lesz korlátolt, hanem az élet számos területén.

2014. okt. 23. 09:57
 19/24 anonim ***** válasza:

Szerintem eléggé általános hiba, hogy nem avatjuk be a gyerekeinket időben a család pénzügyeibe, nem beszélünk velük őszintén a pénzügyeinkről, ezért gyakran teljesen téves következtetéseket vonnak le az anyagi természetű kérdésekről. Pl ismerek olyan családokat, ahol látszólag szegények, visszafogottan élnek, de közben több milliós megtakarításuk van, de ez titok a gyerek előtt, mert "nem tartozik rá", meg különben is, még a végén elkezd követelőzni. Ismerek olyan családokat is, akik fényűző életet élnek, miközben fullra el vannak adósodva, de ez is tabutéma, mert erről ciki lenne beszélni. Kínos lenne, ha be kellene vallani a gyereknek, apa-anya csak egy ostoba lúzer, aki eljátssza a jómódot, de közben kölcsönt kölcsönre halmoz.

Alapvető probléma még, hogy a magyar családok zöme nem rendelkezik megfelelő pénzügyi kultúrával, így nem is igazán tudja beavatni a gyerekét a pénzügyeibe, mert még maga sincs tisztában vele, mit kellene átadni.

2014. okt. 23. 10:12
 20/24 A kérdező kommentje:
Az első pár válaszolónak: hát bocs, hogy 14 évesen nem adom bele a havi 2000Ft zsebpénzemet a közös kasszába :D Szerintem ettől még azért tartozna rám is, hogy hogy álluk. Már csak azért is, mert nekem is kellemetlen, ha lecsesznek, amikor olyan ajándékot kérek, amire mondjuk nincs pénz. Honnan tudhatnám, hogy mire van pénz, ha húzzák a szájukat, amikor a pénz téma szóba kerül? Azt látom itthon, hogy a konyha mindig tele van ilyen 3-400Ft-os Fantával, Pepsivel, Sióval meg ilyesmivel, anyának mindig telik napi 1-2 doboz cigire, be van vezetve a drága kábeltévé (amit soha senki se néz amúgy, szóval nagyon szükség volt rá). Ezek mellett szerintem nem meglepő, ha merek kérni egy 5000Ft-os szülinapi ajándékot, mert feltételezem, hogy megengedhetjük magunknak.
2014. okt. 23. 10:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!