Mi a véleményetek? A férjem nagyapja nem szeret kezet mosni, én mégis megkérem rá. Volt itt nálunk, megkértem hogy mosson kezet, a válasz: A lábamat ne mossam meg?
Talán akkor ezentúl te sem fogsz okoskodni, és nem mutatkozol be úgy mint külföldön élő orvos!
EZ A TIPIKUS MAGYAR! Többnek akar látszani mint ami, csak az a baj, hogy kilóg a lóláb!!!
Én egyáltalán nem tudok mindent! De 2 dolog az biztos:
1. A kézmosás nem árt!
2. Te nem vagy orvos!
Köszönöm a válaszokat, bár a vége minden, csak nem válaszadás.
Ami számomra is tiszta: Aki " orvos" az nem az, az orvosokba azért több intelligencia csöpög, és nem említik a kézmosást a sterilizációval egy lapon, mert tudják hogy mi a kettő közötti különbség. A helyesírásról egy kis szemelvény:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Szóval a kedves válaszoló stílusa után nem gondolom hogy elmúlt 65 éves, csak egyszerűen nem tud helyesen írni. Belekeveredett, mint Buksi kutya a kolbászba. Ha valaki kulfoldon el, vagy csak egyszeruen Magyarorszagon hasznal kulfoldi billentyuzetet, meg tudja oldani ezt a helyesiras kerdest.
Én Németországban élek, és az itteni billentyüzettel nem lehet minden magyar betüt leirni helyesen. (Aki Magyarországon lakik, az ezt nem tudja megitélni, mert onnan könnyen beszél.
A masik, hogy itt tényleg azt mondják, hogy a családon belül nem érdemes túl sok súlyt helyezni az állandó kézmosásra meg egyéb ilyesmikre, mert a gyereknek az a jó, ha a családban lévö kórokozokat megkapja minél elöbb, ugyanis ezáltal erösödik az immunrendszere.
A sterilizálást itt a fertötlenitésre használják.
Az emlitett válaszadó meg azt irta, hogy nem kell a állandóan fertötleniteni a gyerek környezetét, azt nem, hogy a kézmosás árt.
Itt nem divat ez a hisztizés egy gyerek miatt se, föként nem egy 18 hónapos miatt, aki már nem csecsemö. A szülök és családtagok kezet mosnak, ha hazajönnek valahonnan munkahelyröl, tömegközlekedésböl, üzletböl, wc-zés után, étkezés elött, de egyébként nem.
Abban igaza van, hogy itt nem használ senki az utcán legzömaszkot az influenza miatt, söt az unokámat (8 hónapos) a múlt héten vitte a fiam orvoshoz, mert influenzás tünetei voltak, az orvos azt állapitotta meg, hogy influenzás fertözés. Irt fel lázcsillapitót és kész, tesztet nem csinálnak egyáltalán, mert úgyis ugyanúgy kezelik, akár h1n1, akár nem.
A helyesirási kérdéshez csak annyit, hogy én 70-ben érettségiztem Magyarországon és akkor volt egy csomó ilyen szó, anit többféle képpen is elfogadtak. Pl. a
benn - bent, kinn - kint, szölö (mindkétszer hosszú övel- de nem tudom úgy irni) és a szöllö (csak a második ö hosszú), az utánna - utána , ezeket nálunk még elfogadták mind a két variációban. (Nem tudom, hogy miért kellene emiatt 65 évesnek lennie - de léteznek ilyen idös orvosok is.)
A belinkelt kérdénél van egy utalás Jókaira, abban is meg a régi szóhasználatról van szó, mármint hogy csak a nemrégi kiadásokban van a jelenlegi irásmód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!