Miért minden kérdésre az a válasz, hogy menj el phiszhológushoz?
Rengeteg kérdésre egyből jön a válasz, hogy forduljon phichológushoz az ember.
Anyasági problémák, párkapcsolat/házassági problémák, szülő-gyermek kapcsolat, szinte mindre mindig megy a menj el pszichológushoz válasz.
Egyszer én is jártam, férfi létemre, mert gondok voltak a házasságommal, inkább az apaság helyretételével. Nem is egy olcsó gagyit néztem ki. De voltam vagy 10szer és már én untam meg, hogy mindig elölről kellett kezdenem a történtetet, mert 1 hét alatt elfelejtette miket meséltem. Ennyi alkalom után csak annyit állapított meg, hogy sok teher van rajtam. Hát ja, aki házas, dolgozik és még csecsemő is van otthon, általában leterhelt szokott lenni.... Azt hittem, ad egy-két jó vitarendezési tippet, de semmi. Csak meséltem és meséltem és nem nagyon tudott mit kezdeni a gondjaimmal.
Aztán meguntam és abbahagytam, és a problémámat sok beszélgetés árán úgy egy év alatt megoldottuk a feleségemmel. Azóta is sokat beszélgetünk, néha olyan dolgokat húz ki belőlem amiket vonakodva mondok el, de mégis megkönnyebbülök, mikor elmondom.
Szóval ennyit a szakemberekről...
Nem azt mondtam, hogy nem tud segíteni szakember, ha félreértelmezted amit írtam, akkor olvasd újra.
Vannak esetek, amikor igeni egy szakember tud segíteni. Egy nemi erőszak vagy egyéb bántalmazás, esetleg halál, igen ezeken szakember tud segíteni.
De itt minden második (ha nem minden) kérdésre az jön, hogy forduljon szakemberhez.
A feleségem egyszer írta ki, mikor még pár hetes volt a gyerek, hogy fél hogy leejti. Erre mindenki jött, hogy ő depressziós és forduljon szakemberhez mert még a végén a gyerekben tesz kárt. Komolyan mondom átgondolják ezek mit tanácsolnak vagy csak mindenre ez a megoldás, mint a számítógépnél a restart?
Mert sok problémát csak mentális problémával foglalkozó szakember tud megoldani.
És azért, mert te egy olyanhoz mentél, aki nem feltétlenül volt jó, nem jelenti azt, hogy mindegyik az.
Sok nő megcsalja a férjét, vagyis akkor a tied is biztos megcsal téged, a te logikádat követve.
Jesszusom emberek tanuljatok már meg olvasni!
Ki mondta, hogy SOHA nem hasznos? Csak annyit mondtam, hogy nem MINDEN proglémára az a megoldás. Durva dolgokra nyilván igen, de egy megcsalásra...(csak példának írom, lehet belekötni).
Nagy az isten állatkertje látom már...
Nem minden problémára ez a megoldás, de sok esetben tényleg jót tenne. Nem azért, mert "őrült" lenne az egyik fél, hanem mert a pszichológus segíthetne neki olyan, eddig fel nem oldott lelki gondokat, traumákat feldolgozni, elfogadni, amik a mostani viselkedésére, habitusára hatással vannak negatív irányban. Pl. túlzott mértékű féltékenység, irigység, önzőség, agresszivitás, stb.
Az, hogy te rossz pszichológust fogtál ki, ártól függetlenül, nem azt jelenti, hogy az összes az. Most ha a szomszédom egy drága fogorvoshoz jár, aki egy bunkó, én meg egy olcsóbbhoz, aki kedves, akkor olyan nincs, az összes fogorvos hülye, semmirekellő? Dehogyis. Csak a szomszédom választott rosszul.
Azért az a válasz, mert ezeken az oldalakon válaszolók többsége laikus nem tudja megítélni a helyzet súlyosságát.
Mint ahogyan te sem, amikor a problémáddal szakemberhez fordultál.
A pszichológus nem azért van, hogy tanácsot adjon, sem azért, hogy "vitarendezési" tippet adjon...
Abban segít, hogy önmagadra találj, hogy feltárja az erősségeidet, s hogy Te magad meglásd, hogy mi a Neked megfelelő helyes út...
Hiába írsz lebecsmérlően róluk, néhányan igenis értik a munkájukat...
És attól mert egy pszichológus mondjuk elválik, attól ő is ember...másrészt lehet, hogy megtudta hozni élete legnehezebb döntését és nem maradt a langyos vízben, mint más évekig.
Nem írtam lebecsmérlően róluk, annyit írtam, hogy én kifogtam egyet, akivel semerre sem haladtunk mert mindig elölről kellett kezdenem a mondandómat.
És nem írtam, hogy az összes pszichológus rossz. Azt sem írtam, hogy mivel én egy rossz pszichológust fogtam ki, ezért az összes rossz. Azt viszont írtam, hogy vannak helyzetek, amikor tényleg csak egy szakember tud segíteni.
Úgyhogy ezekbe kérlek ne kössetek be, mert fárasztó újra meg újra leírni és magyarázni olyat amit nem írtam. Inkább olvassátok el újra a kérdést, ha nem ment elsőre.
Annyi volt a kérdés, hogy miért az itt levő kérdések nagy részére a pszichológus a tanács? Le kell ülni és megbeszélni a másikkal, a másik a legjobban érintett, a legjobban érdekelt, egy beszélgetés (vagy inkább több) sokkal hasznosabb egy megcsalásra, válásra, veszekedésre, érzelmi problémára vagy tegyük fel étkezési/önbizalom problémára (ezek csak példák, nem kimerítő jellegűek) mint rohanni szakemberhez és másnak magyarázni milyen a párunk.
Egyébként egyet értek azzal a kommentelővel, aki úgy írta, hogy ez valami könnyű, egyszerű válasz minden problémára, mert a szakember biztosan tud segíteni. Egyszerűbb ezt mondani, mint összeszedni magunkat, felvállalni a hibáinkat és szembenézni velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!