Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A hugom miatt darabokban a...

A hugom miatt darabokban a családom. Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

Régebben ezt a kérdést tettem fel és azóta csak bonyolódott a helyzet.Hugom (16) már magántanuló.Megvan az orvosi szakvélemény,anyum nem tudott mit tenni,beadta a szülői kérelmet is,ami a magántanuláshoz kell.Apum persze neheztel anyukámra,úgy gondolja ő tette a hugom olyanná,amilyen lett,és úgy véli nagy hülyeséget csinál,elszúrja az életét,mert nem lehet mindig a problémák elől menekülni.Úgy gondoltuk viszont,hogy legalább most már nyugodt lesz,örül,hogy elérte,amit akart,de nem így van.Talán velünk már nem ordibál,de a barátjával annál többet.Már nekem kellemetlen a szomszéd szobából,ahogy a sráccal beszél,mert úgy érzi,nem foglalkozik vele.A srác 22 éves,fősuliba jár,most van vizsgaidőszakja és nem ér mindig rá a hugomra,megértem,hogy nem hiányzik neki a hiszije,ajtó csapkodása,sírása.A szüleim már kezdi sajnálni a fiút.Mondtuk a hugomnak,hogy ne beszéljen így vele,mert nagyot fog koppani.Néha kedves vele,valamikor meg mindennek lehordja ,mert negyed órát késett a tanulás miatt.Félek ha a hugom egyedül lesz otthon,lévén nem jár iskolába,csak eldurvul a helyzet,közben meg csak ezt szeretne,azt szeretne(új szoba,jogsi,bútorok) és a magántanulósdit se ideiglenesnek gondolja,ahogy a szüleim,hanem,hogy ő már így lett érettségiig.Anyukám nagyon ideges miatta,volt mikor nyugtatót vett be és mindig fáj a gyomra az idegtől,de már apummal sem tudja ezt megbeszélni,viszont amikor a tesóm jó hangulatában van,akkor lelkiznek egymással,de ha megbántja és ordibál vele a másik pillanatban,anyunak annál jobban fáj.Mit tehetnék én?Úgy érzem darabokra hullunk.A párom szerint,akivel lassan 3 éve vagyok együtt,sokat van nálunk,tehát rálát a dologra,a hugom annyira hisztis,hogy már attól lett pszichológiai alany és erre még rásegít a kamaszkor,ránőtt a szüleim fejére és itt már nincs mit tenni.Szerintetek?

Bocsánat,hogy hosszúra sikeredett,de olyan jó volt kiírni magamból.

21 l

2010. jan. 18. 16:31
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy betegség rettegésben tartja a beteg környezetét, ott van a kórház.
2010. jan. 18. 17:50
 12/24 anonim ***** válasza:
89%

A húgod szorongásos tünetei valószínüleg abból adódnak, hogy sosem voltak meghatározva számára szabályok, határok. Nem tudni, milyen okból, de leveled szerint szinte mindig megtehetett mindent, amit akart, csak "hisztiznie", cirkuszolnia kellett.

Biztonság érzését és az ebből következő egészséges személyiségfejlődést csakis a pontosan behatárolt korlátok adnak egy gyereknek. (Ezt szabad, ezt nem, ha mégis megszeged, ez és ez lesz a büntetés. Itt nem verésre gondolok.) A gyerek szeretete nem attól függ, hogy mennyire vagyunk mi mint szülők engedékenyek!

Az viszont tény, kutatások bizonyítják, hogy a megfontolások nélküli engedékenység ugyanolyan káros a gyerekre, mintha dresszúrában, elhanyagolva nőne fel!

Tehát a probléma gyökere szüleidnél van. De az kérdés, hogy képesek-e ezt belátni, és főleg: képesek-e változni, változtatni!

2010. jan. 18. 17:53
 13/24 A kérdező kommentje:

Hát sajnos nem látják be.Még jobban pátyolgatják.Az lenne a legjobb ha el tudnék itthonról költözni,menekülni,amíg még lehet.

Köszönöm a válaszokat

2010. jan. 18. 18:08
 14/24 anonim ***** válasza:
72%
neked aztán nagyon lazák lehetnek a szüleid. Legnagyobb mértékben ŐK a felelősek a hugod neveléséért és eddigi félresiklott életéért. Gondolják végig mit rontottak el, és rájönnek, hogy nem is nevelés amit a lány kaphatott. Most aztán kiborult a bili, és ez az eredménye ami. Itt már sokminden nem segít, agyban még gyerek ahogy látom, szal megbeszélni esélyetek nincs vele semmit. Kegyetlen önfejű lehet, valami módszert kellene kitalálni, hogy ráébredjen, NEM ő a világ közepe. Ezt a magánsulis dolgot is megengedték neki, még többet akar majd a lazaságból stb. Nem jó felé terelik az életét. Nem érzi azt, hogy meg kell dolgozni bármiért is.
2010. jan. 18. 18:13
 15/24 anonim ***** válasza:
55%

Ha jól értettem az első kérdésből, az orvos a véleményében támogatta, hogy magántanuló legyen? Ez érdekes, de ha így van, biztos megvan az oka!!!

A határok kijelölése (kisgyerekkorban!) az egy dolog, a szorongás meg egy betegség, nem hiszem, hogy ezt idegenek, nem hozzáértők felelősségteljesen megítélhetnék! Persze, hogy úgy tűnik elsőre a leírásból, hogy egy "taknyos tinédzser", de itt egy betegről van szó! Nem árt, ha figyelembe veszed, hogy ide nem feltétlenül szakértők írnak, és csak egy bizonyos oldalról, a Te leírásod alapján látják a dolgokat.

Úgy tudom, ami egy bizonyos életkorban kimaradt, az nem helyrehozható örökre, a határok kijelölése meg 1 éves kor körül kezdődik. Az is érdekes, hogy a szüleid a nagyobb gyereküket ilyen jól nevelték, a másodikat (annak ellenére, hogy már tapasztalatuk is volt!) meg így, ennyi hibával, amit itt állítanak.

Így leginkább azzal az egyetlen válaszolóval értek (majdnem) egyet, aki azt írta, Te semmit nem tehetsz, szüleid dolga. Illetve, mégsem teljesen! Szerintem a szorongás okát Te ismered, és annyit igenis tehetsz, hogy ahelyett, hogy felnőttként próbálod elintézni a húgod sorsát, inkább testvérként próbálsz hozzá közelebb kerülni! "Leordítja a fejed"... hát... megfelelő kommunikációra is lehet ez a reakció(?), ezt nem tudom, de ha testvérként ilyet kaptál, olvass ez irányba, mert dolgod van e területen. (Kommunikációs könyveket, pszichológiai könyveket, javaslom pl. Eric Berne könyveit.) Jó testvérként, arra gondoltam, egymás lelki problémáiról, érzelmi életéről is tudhattok. Ha megbízna benned, elmondaná.

Remélem, segítettem. Sok sikert, mindenkinek a neki legjobbat!

2010. jan. 18. 18:53
 16/24 A kérdező kommentje:
Az orvos a nagyobb baj megelőzése végett adott szakvéleményt a magántanuláshoz.Nem állítottam,hogy én jobb gyerek vagyok,egyszerűen csak más.Én inkább a tanulós,olvasós,el vagyok a szobámban típus vagyok,ha ezt csináltam volna 16 évesen le is tekerték volna fejem(cigi,pasik,ivás,suli).Amikor a hugom kicsi volt a szüleimnek nem volt annyi idejük rá,sokkal több munkájuk volt,szerintem ez üt most vissza.
2010. jan. 18. 19:03
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező, én vagyok akivel 18:53-as "majdnem" egyetértett.Csak azért írok újra hogy ne hibáztasd magad semmiért.Az esetnél amire utaltam szintén pszichológus tanácsára szintén magántanuló lett a gyerek.Nem lett jobb a helyzet,sőt.Ott is mindent megpróbált a nagyobb testvér ami tőle telt de nem volt semmi eredménye.Az pedig hogy hasonló nevelés mellett egyik gyerek ilyen másik olyan,természetes.Minden ember egy külön világ.
2010. jan. 18. 20:51
 18/24 anonim ***** válasza:
67%

Nem lepett meg, hogy a tetvéreddel különböző vérmérsékleteteken túl itt más is van a testvéred gyerekkorában. (Közeli haláleset, válás vagy más érzelmi megrázkódtatás, amit nem dolgozott fel, is vezethet szerintem ilyesmihez.) Abban is egyetértettem a 20.51-essel, hogy ez a helyzet a leírás alapján nem miattad alakult ki. Ha az orvosi vélemény azért a magántanulás mellett foglalt állást, mert ezzel akarta megelőzni, hogy még rosszabb legyen a helyzet, akkor feltételezhetően még rosszabb is lehetne, ha nem magántanuló lenne!

(Egyébként ugyanez az orvos mit mond most?)

Az is kiderült, hogy szüleid, de főleg anyukád máshogy viszonyul hozzád, mint a testvéredhez, ha ugyanezért "leordította volna a fejed 16 évesen". Egyes vélemények szerint minden szülő máshogy viszonyul mindegyik gyerekéhez (tudattalanul), de ebben az esetben, tekintve testvéred kisgyerekkorát, ennek még meg is van az oka (de még olyan ok is lehet, amiről Te nem tudsz, mert még kicsi voltál).

Bár nagyon lepontoztak, szeretném újra kihangsúlyozni, hogy amit tehetsz a testvéredért, az az, hogy testvérként próbálsz hozzá közeledni. Egyébként ha azt érzi a viselkedésedből, hogy Te neheztelsz rá, felülbírálod, igazságtalannak tartod, hogy ő megteheti 16 évesen, amit Te nem, az nem hoz közelebb hozzá és nem segít az állapotán. (Ez esetben azt látja: nem elég ez... és ez... még Te is ellene vagy.) Nem mondtam, hogy könnyű elfogadni, hogy a szüleid így döntöttek, így viszonyulnak hozzátok, így neveltek titeket, de végül is hosszú távon kettőtök közül Te jössz ki jobban, talán ez segít. Anyukádnak a leírtak szerint valószínűleg bűntudata van, emiatt ilyen hozzá, de nem írok ilyeneket szívesen, mert hogyan is tudnám megítélni ismeretlenül, egy vélemény alapján? De mindenképpen magának kell szembesülni a helyzettel, tetteivel, és azzal szerintem nem segítessz, ha a Te nézőpontodból (az övét nem teljesen ismerve) rá akarod erőltetni a véleményed, megmondani, ki mit tegyen. Érthető, hogy nem nézed jó szemmel, hogy őrá ez hogyan hat, de nem "élhetsz helyette", nem dönthetsz helyette! Talán arra tennék utalásokat, hogy nyugtatók helyett szaksegítséghez forduljon, ill nyugtatók helyett természetes szerek, pl. Bach virágterápia, amik nem oldják meg a gondját (azt mindnekinek magának kell), csak hozzásegíthetnek.

18.53-as ismét

2010. jan. 19. 13:16
 19/24 anonim ***** válasza:
82%

18:53-at én azért pontoztam le, mert egyrészt leszólja más véleményét ("határok kijelölése (kisgyerekkorban!) az egy dolog, a szorongás meg egy betegség") és emellett tudálékoskodik veszettül. Ugyanis a szorongásnak különböző mértéke létezik, a lelkileg egészséges embernél ugyanúgy megjelenő érzelem, mint a betegnél, csak eltérő mértékben.

Kár úgy osztani az észt, hogy a többi vélemény lekicsinylésével akarod a magadét értékesebbnek feltüntetni.

Meg honnan tudod, kinek milyen végzettsége, tanulmányai vannak, voltak? Persze, biztos nem szakember a válaszolók zöme, de mégis, miből gondolod, hogy senkisem az, aki ideírt? Talán mert nem a te véleményeddel megegyező választ írt.

2010. jan. 19. 21:50
 20/24 anonim válasza:
5%
az karier. pszihológus enyih
2010. jan. 21. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!