új kapcsolatból születendő gyermek vezetékneve mi lesz apasági nyilatkozat nélkül ha még az extől nem vagyok elválva?
9: "Aki férjnél van, és szül, annak a gyereknek jogilag a férj az apja, lehet ezen háborogni, de így van. Megdönthető vélelem áll fenn, tehát van lehetőség ezen változtatni."
És ebben hol van szó a névről? Mert arról egy kukk sincs.
ma 02:04
""Nyilvánvalónak vettem, hogy a feleség viseli a férje vezetéknevét,"
Miért is? Egyre kevesebben veszik fel a férj nevét, és egyre többen tartják meg simán a lánykori nevület, mint pl. én is."
Talán azért, mert a kérdés fölött ez áll:
"Farkasné T. Tünde nevű felhasználó kérdése:"
Így a férj nevét kapja. Később majd megváltoztathatja.
A házassági anyakönyvi kivonatot (mint az összes többi anyakönyvi kivonatot is) pedig most már az ország összes anyakönyvi hivatalában meg tudják nézni: július 1-től elektronikus anyakönyvvezetés van.
De még ez sem kell hozzá, mert mint a felhasználónév mutatja: "Farkasné"
Így a gyerek vezetékneve Farkas lesz.
A nevét nem kell viselje, de attól jogilag, ha nem vesz a gyerek születéséig senki más feleségül, akkor ő pesz.
Ha van már közös gyermeketek, akkor ugyanazt a vezetéknevet kapja, mert egy apátol és anyától szrmazó gyermekek azonos vezetéknévvel anyakönyvezettnek kell lenniük.( és ebben az esetben a vélelmezett apa a férjed)
Egyet rosszul mondott az anyakönyvvezető
A váls kimondása után, amikor megvannak a papírok, hogy jogerőre emlekedett, akkor már be lehet menni a hivatalba házasságra időpontot kérni, és 30 napra rá már házasodhattok, sőt jegyző engedélyével hamarabb is.
A 3-as válaszoló vagyok.
Nem kellett volna lepontozni a válaszom. Nem az a kérdés, hogy ha a történet három szereplője (és természetesen ennek az oldalnak az összes válaszadója :-) ) egyöntetűen azt szeretné, hogy ne az ex nevére kerüljön a gyerek, akkor ez kivitelezhető-e, hanem az a kérdés, hogy egy házasságban élő nő mástól való gyereke megkaphatja-e a vér szerinti apának a nevét még a válás kimondása előtt. Én erre válaszoltam, és az anyakönyvi hivatal is ez alapján fog anyakönyvezni. Sajnálom, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!