Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » új kapcsolatból születendő...

Farkasné T. Tünde kérdése:

új kapcsolatból születendő gyermek vezetékneve mi lesz apasági nyilatkozat nélkül ha még az extől nem vagyok elválva?

Figyelt kérdés
voltunk az anyakönyv vezetőnél apasági nyilatkozatot tenni párommal, de ott elutasították mert még nem lett kimondva a válás az exemtől és a válás után is csak 1 év után tehet apasági nyilatkozatot. De egyikünk sem akarja hogy az exem vezetéknevét kapja a baba és szerencsére az exem sem. Így ha nem viszek sem házassági anyakönyvi kivonatot és apasági nyilatkozatot és még a mai napig házasságban vagyok az exemmel akkor szülés után kinek a vezetéknevét kapja a baba? Az enyémet ilyenkor? Vagy automatikusan az exemét? Már nagyon idegesít ez a dolog mert nemsokára szülők...

2014. júl. 29. 00:29
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
57%

9: "Aki férjnél van, és szül, annak a gyereknek jogilag a férj az apja, lehet ezen háborogni, de így van. Megdönthető vélelem áll fenn, tehát van lehetőség ezen változtatni."

És ebben hol van szó a névről? Mert arról egy kukk sincs.

2014. júl. 29. 06:49
 12/19 anonim ***** válasza:

ma 02:04

""Nyilvánvalónak vettem, hogy a feleség viseli a férje vezetéknevét,"

Miért is? Egyre kevesebben veszik fel a férj nevét, és egyre többen tartják meg simán a lánykori nevület, mint pl. én is."

Talán azért, mert a kérdés fölött ez áll:

"Farkasné T. Tünde nevű felhasználó kérdése:"

Így a férj nevét kapja. Később majd megváltoztathatja.

A házassági anyakönyvi kivonatot (mint az összes többi anyakönyvi kivonatot is) pedig most már az ország összes anyakönyvi hivatalában meg tudják nézni: július 1-től elektronikus anyakönyvvezetés van.

De még ez sem kell hozzá, mert mint a felhasználónév mutatja: "Farkasné"

Így a gyerek vezetékneve Farkas lesz.

2014. júl. 29. 07:35
 13/19 anonim ***** válasza:
72%
A 3-as jól írja.Apának mindenképp az ex-ed lesz be írva.Hiába írtok 1000 apasági nyilatkozatot,vissza dobják.Ebből apasági per lesz.
2014. júl. 29. 08:22
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

A nevét nem kell viselje, de attól jogilag, ha nem vesz a gyerek születéséig senki más feleségül, akkor ő pesz.

Ha van már közös gyermeketek, akkor ugyanazt a vezetéknevet kapja, mert egy apátol és anyától szrmazó gyermekek azonos vezetéknévvel anyakönyvezettnek kell lenniük.( és ebben az esetben a vélelmezett apa a férjed)

2014. júl. 29. 08:29
 15/19 anonim ***** válasza:

Link lemaradt

[link]

2014. júl. 29. 08:31
 16/19 A kérdező kommentje:
A kérdező vagyok. Mindenkinek köszönöm a választ. Igen még a férj nevét viselem és van egy közös 5 éves gyerekünk is. Miért nem váltam el idáig? Azért mert voltak vitás dolgaink és amig azokat nem tisztáztuk addig hiába adtam volna be a papírokat, de miután tisztáztuk és ő is belement a válásba rögtön beadtam és még húzódik a válás. Amúgy én tavaly költöztem el tőle a gyerekkel és így lett új kapcsolatom, ill. novemberben lettem terhes. Miért nem érdeklődtem ezt meg hamarabb, hogy ilyen esetben kinek a nevét kapja majd a kisfiam születése után? Megérdeklődtem, de rossz helyen, mivel a védőnő mondta hogy az új párom az apa így az ő nevére kerűl majd. Így én ebben a hitben voltam és majd amikor bementünk az anyakönyv vezetőhöz akkor jött a döbbenet... Nem vagyok jogi tudó csak 2 sima szakmám van és sosem voltam "okos" ilyen ügyekben... Ősszel lesz a válás és miután azt kimondják onnan számítva 1 év után lehet a vezetéknevet megváltoztatni, ill. ha már el is tudtam volna válni mondjuk tavaly ősszel vagy idén tavasszal akkor is ugyanez a szitu lenne mert akkor sem telt volna el a válástól az az átkozott 1 év. Ja és ha hozzá is akartam volna menni az új páromhoz akkor is ugyanez lenne. Csak is a válástól számítva leghamarabb 1 év után tehetnénk meg. Ezeket az anyakönyv vezető mondta csak onnan tudom... Mind1 ha a férjem nevét kapja automatikusan akkor az ő nevét kapja nincs mit tenni, kibírjuk azt az 1 évet... Csak az a boszantó hogy ilyenkor hol van a biológiai apa jogai... Hiszen már a fogantatás előtt közös lakcímünk lett és együtt élünk, így lehetetlen hogy az ex legyen az apa... Jó, most nem értetlenkedni akarok csak ez jutott az eszembe... És mi van ha nem viszek semmilyen papírt a szülőszobára? Akkor is az ex nevét kapja? És ha ő ír egy olyan papírt amiben nem ismeri el az apaságot és egyenest megtiltja hogy az ő nevét kapja? Mert ez lesz a terve...
2014. júl. 29. 09:15
 17/19 anonim ***** válasza:
Nem "tilthatja meg az apasagot" es igen, az o nevére fogjak anyakonyvezni akkor is, ha nem viszel papírt. De mivel nincs vita, hogy akar e valoban az apja lenni, gyorsan meglesz majd a névváltoztatás. Addig meg nem kell aggódni. A gyereket Pistikenek fogja majd mindenki hívni, Nem Farkas Pistikenek.
2014. júl. 29. 09:18
 18/19 anonim ***** válasza:

Egyet rosszul mondott az anyakönyvvezető

A váls kimondása után, amikor megvannak a papírok, hogy jogerőre emlekedett, akkor már be lehet menni a hivatalba házasságra időpontot kérni, és 30 napra rá már házasodhattok, sőt jegyző engedélyével hamarabb is.

2014. júl. 29. 09:28
 19/19 anonim ***** válasza:

A 3-as válaszoló vagyok.

Nem kellett volna lepontozni a válaszom. Nem az a kérdés, hogy ha a történet három szereplője (és természetesen ennek az oldalnak az összes válaszadója :-) ) egyöntetűen azt szeretné, hogy ne az ex nevére kerüljön a gyerek, akkor ez kivitelezhető-e, hanem az a kérdés, hogy egy házasságban élő nő mástól való gyereke megkaphatja-e a vér szerinti apának a nevét még a válás kimondása előtt. Én erre válaszoltam, és az anyakönyvi hivatal is ez alapján fog anyakönyvezni. Sajnálom, de ez van.

2014. júl. 29. 10:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!