Olyan párok vannak itt ahol egyik fél sem szeret főzni, nem is tudnak? Mit esztek, hol esztek?
Nálunk ez van, egyikünk sem főz, mert nem tudunk, nem is akarunk, a páromat nem zavarja, neki tökéletes a gyorsfagyasztott, instant, vagy épp rendelt kaja is. De olyan is előfordult többször hogy egész nap csak csipszet és csokit ettünk. Engem kissé zavar ez a helyzet, mert rettentő egészségtelen dolgokat eszünk, de nem tudom mit kéne tenni...
Hogy ehetnénk így egészségesebb kajákat?
Én nagyon jól tudok főzni, de hét közben egyáltalán nem szoktam, a kedvesem pedig nem is tud és nem is szeretne próbálkozni vele, nem érdekli. Enni viszont mindketten imádunk, de nagyon fontos az is, hogy egészséges legyen és jó minőségű az étel, amit elfogyasztunk.
Hét közben reggelire általában müzlit, joghurtot, friss gyümölcsöt vagy ezekből készült smoothie-t eszünk. Ezt ugye nem kell főzni, 5 perc alatt elő lehet készíteni, ha sietünk, akkor magunkkal visszük a feldarabolt gyümölcsöket dobozban, vagy a smoothie-t hordozható pohárban. Ebédet vagy rendelünk a munkahelyre, vagy munkatársakkal elmegyünk a környező éttermek valamelyikébe, ahol változó, hogy menüt, vagy a'la carte rendelünk. Vacsorázni együtt szoktunk, szintén vagy elmegyünk valahova, vagy rendelünk otthonra ételt.
Változó, hogy miket eszünk, szoktunk mi is természetesen egészségtelenebb fogásokat enni, pizza, hamburger, stb., de az esetek 80%-ában azért odafigyelünk. Nagyon szeretjük a zöldség, gyümölcsféléket, a halakat. De hamburgert sem a mekiben szoktunk venni. Szerencsére eléggé "trendi" lett manapság a hamburgerezés, és rengeteg étterem kínál fantasztikus burgereket, minőségi húspogácsákkal, friss zöldségekkel. Olajban sült dolgokat - rántottak, sültkrumpli - soha nem eszünk, sokkal inkább szeretünk salátát enni köretként. Ha rendelünk, akkor a Netpincérről szoktunk, már rengeteg éttermet kipróbáltunk, így tudjuk, melyek a legjobbak számunkra - nyilván ez ízlés kérdése. Amikor elmegyünk valahova, akkor pedig a különlegesebb helyeket választjuk, vagy az újonnan nyílt, felkapott éttermeket. Ha valahol kiemelkedően jó az étel és a kínálat, oda vissza szoktunk látogatni.
Én sem főztem soha életemben, de egy idő után rávitt a kényszer (nem volt pénzem, hogy főtt kaját egyek étteremben, vagy rendelve).
Az elején bénáztam. Utáltam receptből főzni, mert megőrültem az "ízlés szerint", "leheletnyi" és egyéb megfoghatatlan mennyiségektől.
Ami nekem bejött: youtube
Egy csomó kaja fent van, hogy hogyan kell készíteni és lépésről lépésre mutatják (nem ilyen Stahl konyhája, hogy akkor hirtelen elővesszük a két hete összeállított hozzávalókat).
Ha idegesít a pepecselés, akkor max. 30 perce ételekben gondolkodj (receptek mellé kiírják).
Ami egyszerű és gyors:
- tészták
- főzelékek
- sütőben sült husik - én a sütő zacskóra esküszöm, beledobok mindent, összerázom és 40 percig "ott felejtem" a sütüben
egy nagyon alap szinten azért csak jó lenne ha megtanulnál főzni. és NEM rakott krumplival kezdeni, még jó hogy elmegy tőle rögtön a kedved!
ugyanannyi erővel mint ahogy a gyorsfagyasztottat kisütöd, süthetnél bármilyen pácolt húst. csirkemell pár perc alatt átsül! semmivel se bonyolultabb mint a gyorsfagyasztott kaja elkészítése!. tésztát kifőzni is bruttó 10 perc... vagy felkockázol zöldségeket, betolod a sütőbe fél óra múlva kiveszed és jónapot, közben csinálhatsz mást.
Rengeteg kaja van ami 20-30 perc alatt kész vagy annyi se, mert összedobod a tepsibe, néha ránézel és kész. Nálunk az egyik legkönnyebb kaják úgy kezdődnek, hogy hagymát pirítok, rá vagy felkockázott vagy csíkozott csirkemell vagy karikára vágott virsli, mindkettőt addig sütöm, amíg kicsit színe lesz. Aztán vagy fűszerek és főzőtejszín rá vagy fűszerek és paradicsompüré. Lehet még bolondítani olyanokkal, hogy konzerves kukorica, gomba, ananász, stb attól függően milyen fűszert raksz rá, abból meg lehet kapni ilyen fűszerkeveréket, szóval még elrontani se nagyon lehet. Köretként meg vagy tészta vagy rizst csinálok ha gyorsan kell valami, ha pepecselek akkor párolt zöldség van, de akár sütőben sült is lehetne. (mondjuk a rizs bonyolultabb, azzal addig kell foglalkozni, amíg olajon megpirítod majd víz rá, felrottyan, elzárod a gázt és fedő rá, 10-15 perc alatt beszívja a vizet és kész is)
De egyébként tényleg a legkönnyebb kaják a fűszerezed a húst vagy/és zöldséget, egy kis olajjal meglocsolod (éppen csak, kicsit ráfröcskölsz) és be a sütőbe. A legjobban akkor sül ha a tepsire raksz egy alufóliát, 20-30-40 perc múlva leszeded róla még 5-10 percig pirítód és kész is. Közben meg azt csinálsz amit akarsz. Tényleges ráfordított időd az előkészítés (ügyességtől függően 5-25 perc) és amikor néha ránézel.
Lehet bonyolultan is főzni, de ha nem szeretsz lehet egyszerűen is.
Én tudok főzni, csak nem szeretek. A párom szeret is, tud is. Csak időnk nincs igazán rá. Ő általában hideg kaját eszik vagy pizzát, én a munkahelyemen menüt. Csak hétvégén főzünk, vagy ha nem, akkor rendelünk. Tök jó éttermek is kiszállítanak, ahol olyan sült húsokat csinálnak, amire én képtelen vagyok :D
Egyébként én annak idején az anyagiak miatt tanultam meg főzni, magamtól. A neten kerestem ránézésre is egyszerű és gyors recepteket. Egyébként a mai napig is előszeretettel tésztás ételeket vagy főzelékeket csinálok, mert ezek 20-30 perc alatt megvannak. Ha nem sürgős, hogy együnk, akkor meg valamilyen tepsis sült húst, mert azzal sincs sok munka, csak ki kell várni, mire megsül.
De például rakott krumplinak nem állok neki, csak ha nagyon muszáj. Macerás és rengeteg mosatlant termel. Ahhoz képest meg annyira nem jó és főleg nem egészséges.
A húst beteszed a tepsibe, kb 10 perc, utána sül magától, rizst felteszed 5 perc, elkészül magától... És millió egy ilyen kaja van, nem biztos, hogy ha nem tudsz főzni, pont olyannal kell kezdeni, amivel pepecselhetsz órákat a konyhában. Ha nagyobb adagot csinálsz, akkor meg lefagyasztod, pár nap múlva elő lehet venni.
Az meg nem magyarázat, hogy azért esztek egészségtelenül, mert nem főztök, millió egy menzán, vagy rendelős oldalon lehet kimondottan egészséges ételeket kérni. Én már a ti helyzeteteket lustaságnak és igénytelenségnek hívnám, mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok egy mesterszakács , főzni sem szeretek mégsem halok éhen és nem csokin élek.
Anyukám is sokáig így volt évközben, nem volt ideje főzni, így ejjárta a menzára, ahol voltak főzelékek, zöldségek, rakott érelek stb. Én is ugyan ott voltam diákmenüs, minden nap változatosan étkeztem.
Az, hogy nem tudtok fözni, nem mentség azbegészségtelen táplálkozásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!