Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy vehetném rá arra a...

Hogy vehetném rá arra a lányomat, hogy ne szórja annyira a pénzt?

Figyelt kérdés
Van egy 25 éves lányom, aki sajnos nem tudja beosztania pénzt, sőt. Hihetetlenül sokat költ ruhákra, cipőkre, mindenből a legdrágábbat veszi meg és nem érti meg, hogy ez nem vezet majd jóra. Az egész fizetését szinte ezekre költi és például volt olyan, mikor nekem kellett unszolni a kisasszonyt, hogy fizesse már be a villanyszámlát, különben kikapcsolják a villanyát. A barátjával is szakítottak, mert a fiú nem bírta elviselni, hogy a kislányom ilyen lazán vesz mindent és nem tud félretenni. Nem volt soha elkényeztetve, de mióta nagykorú lett, szinte minden pénzét elveri értelmetlen dolgokra. Jó az, ha egy fiatal lány csinosan öltözködik, de Ő már túlzásba viszi. Én nem akarok beleszólni az életébe, de kicsit megtanulhatna spórolni, mert lassan arra sem lesz pénze, hogy az átlagkiadásokat fedezze. Akinek szintén ilyen a gyereke, az hogy kezeli a "problémát" vagy hogy lehet egyáltalán rábírni a kislányomat, hogy változtasson? Lehet egyáltalán?
2009. dec. 31. 23:16
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

25 évesen már késő megtanítani a pénz beosztására, ezt kicsiként kellett volna. Én, mikor gyerek voltam, csak ötösökért kaptam pénzt (200Ft-ot), 4-esekért nem volt semmi, 3-astól lefelé vissza kellett fizetnem (100-200-300Ft-ot). Ezen kívül kaptam pénzt táborra, ami megmaradt, azt megtarthattam, ünnepekre csak nagyon ritkán kaptam pénzt, inkább alkalmakra. Én megtanultam bánni a pénzzel, de időben el volt kezdve, 25 évesen az ilyen már késő.

Én csak azt tanácsolom, hogy ne adj neki, ha kér, találja meg a módját, ez neked is fájdalmas lesz, hogy látod a lányod szűkölködni, de ez neked is jó lecke lesz, hogy talán nem a legmegfelelőbb spórolási nevelési módszert választottad gyerekkorában.

2010. jan. 1. 10:20
 22/30 anonim ***** válasza:
100%
Én is azon a véleményen vagyok,hogy ennyi idősen gyakorlatilag már késő megtanítani bármire is,hiszen valahol felnőtt nő,és vannak berögzült dolgok,amiken Te nem tudsz változtatni sajnos...Rá kéne kényszerítened,hogy a saját kárán tanuljon,és nem szabad segíteni rajta!Csak így tud rájönni,mi mennyire fontos,és hogyan kell beosztani a pénzt.Álljon csak meg a saját lábán! (Egyébként én értem,hogy TE nem akartad elkényeztetni,de azzal,hogy megkapta házat,szerintem elszaladt vele a ló,mert nem tudja megbecsülni!Hiszen nem Ő dolgozott meg érte!)
2010. jan. 1. 16:45
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

Én most költöztem el 22 évesen, és most tanulgatom beosztani a pénzt. Igaz, hogy míg otthon laktam, dolgoztam, és nem kellett "hazaadnom" semennyit, úgyhogy tettem félre.

Eddig ugye nem néztem az árakat, csak hogy ez kell, az kell. Most már figyelek, meg spórolok, akciókra vadászok. Ráadásul az arctisztító, amit használok, hipermarketben 600 ft-tal olcsóbb, mint drogériában. Majd' beájultam. Amin meg teljesen kiakadtam, hogy nyáron is kell a fűtésért fizetni (panel).

Szerintem sokat nem tudsz tenni, ha eddig nem tudtad erre ránevelni, már nem is fog menni. Reménykedj, hogy a saját kárán megtanulja.

2010. jan. 1. 17:01
 24/30 anonim ***** válasza:
93%
Kár volt a nevére venni a lakást. Persze megértelek, óriási előny ez. De épp ezért tudja megtenni azt amit tesz. Ha a fizuját elvinné a lakáshitel akkor nem is tudna ilyen nagy lábon élni. A baj az, hogy idővel fel fog élni mindenét. 25 évesen szerintem már nem tudsz mit tenni.
2010. jan. 1. 17:11
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Ne kapjon utánpótlást, lakjon akkor sötétben.
2010. jan. 1. 17:50
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
Úgysem kaphat hitelképességén felüli kölcsönt.
2010. jan. 1. 17:53
 27/30 A kérdező kommentje:
De én nem is értem, hogy lett ilyen. Nem kapott zsebpénzt, nem volt mit elköltenie, de ha kapott is valamennyi pénzt szülinapjára vagy karácsonyra, azt félretette, gyűjtötte, még egy csokit sem vett belőle, aztán mikor valami nagyobb dolgot akart venni (bicikli, telefon, gitár), akkor azt meg tudtuk abból venni némi kipótlással. Mikor kirándulni ment és adtam neki pénzt, a többi gyerek mindig elköltötte a sajátját hülyeségekre, de a lányom soha, szóval abszolút egy felelősségteljes kislány volt. Csak mióta kap saját fizetést, eluralkodott rajta ez a vásárlásmánia vagy nem is tudom, mi ez és nem tudja megállni, hogy ne vegyen mindennap egy új felsőt, ruhát vagy bármit. Nem dohányzik, nincsenek káros szokásai, csak egyedül ez. Ez addig rendben is lenne, amíg nem menne rá a számlák, meg általános kiadások befizetésére.
2010. jan. 1. 18:31
 28/30 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy elképzelhető hogy boldogtalan azért vásárol. Mivel elváltatok, nem tudom volt-e nevelőapja, milyen közegben nőtt fel. Most próbál magának megadni úgymond mindent és nem érdekli a jövője.
2010. jan. 7. 18:09
 29/30 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy szenvedélybetegség.
2010. jan. 7. 19:49
 30/30 anonim ***** válasza:

"Én nem akarok beleszólni az életébe, de"

De bele akarsz. Az ő baja. Majd rájön.

2010. jan. 31. 19:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!